Crysis najava


Crysis screenshots Crysis screenshots Crysis screenshots

Crytek, firma koja je 2004. godine izdala Far Cry, planira da po izlasku Viste na tržište izbaci svoj najnoviji FP shooter – Crysis. "Kao mlada kompanija koja je planirala lansiranje svoje prve igre, znali smo da nećemo imati nikakvih šansi ukoliko igra izađe nakon Half-Life 2 i Doom 3 igara. Zbog toga smo završne radove izvodili ubrzano, pa nismo uspeli da postignemo sve što smo želeli. Sada imamo novu šansu i želimo da se ponovo okušamo u pravljenju pucačine iz prvog lica, bez ikakve žurbe." kažu Crytek-ovi developeri.

Od ideje o zamrzavanju cele džungle u Far Cry-u, koja se javila pred samo testiranje te igre, nastaje ideja o radnji u Crysisu. O njemu, ipak, nikako ne smemo razmišljati kao o nastavku Far Cry-a, jer je za razliku od njega centar igre u priči, oko koje je obmotanaposlednja tehnologija u pravljenju igara.

Vaš lik se zove Jake Dunn i pripadnik je specijalne jedinice američke vojske. Kao takav, poslati ste na jedno tropsko pacifičko ostrvo na koje je udario meteorit. Nesrećom, na to ostrvo pre vas dospevaju Severno Korejanci i proglašavaju ga zabranjenim za javnost. Upravo tu počinje prvi deo vaših misija – gerilska borba sa Korejancima po tropskim džunglama. Developeri najavljuju fantastičnu grafiku i fiziku, pokretanu CryENGINE 2 engine-om. "Vaše neprijatelje poznaćete po kretanjima listova palmi u daljini." Jedna od fantastičnih odlika ove igre jeste i fleksibilnost radnje. Smisao ostalih pucačkih igara sastoji se u prelasku sa jednog mesta na drugo, uz usputno tamanjenje neprijatelja i rešavanje banalnih zagonetki. U Crysis-u, svaki put kada budete igrali, igraćete na nov način. Ukoliko ste željni borbe, možete protrčati kroz neprijateljske redove izbegavajući njihove metke i ispaljujući rafale po njima, a ukoliko ste kratki sa mecima, možete ih zaobići u širokom luku. Takođe, kada neko od vaših saveznika pogine u okršaju, a imao je značajnu ulogu u rešavanju nekog problema u budućnosti, vaša igra se tu ne završava. Jednostavno ćete kasnije imati muka da otkrijete vitalne informacije koje je preminuli znao, a vaš život će biti malo teži.

Crysis screenshots Crysis screenshots Crysis screenshots

U jednom trenutku shvatate da kamen, koji nije sagoreo nego pao na tle, nije običan meteorit, već svemirska letelica vanzemaljaca koji ovoga puta ne žele da ih odvedete svom vođi, već im se prohtelo da nas zbrišu sa lica zemlje. Tu sklapate savezništvo sa Korejancima i tada ujedno počinje drugi deo igre. Vanzemaljci, ljubitelji hladnoće, odlučuju da zalede celu planetu Zemlju, a počinju od ostrva na kome su se prizemljili. Ovde ćete otkriti pravu genijalnost dizajnera. U drugim igrama zima predstavlja bojenje tekstura u belo. U Crysisu su stvari po ovom pitanju bitno drugačije. Cela fizika se menja: sve se zaleđuje (čak i talasi ostaju u svom položaju), listovi se više neće savijati kada vi ili neprijatelj prođete kraj njih, već će se često, ako ste nepažljivi, tako krhki, lomiti i otkrivati vaš položaj, a vaše oružje, podložno drastičnim promenama temperature, neće više biti tako funkcionalno. To znači da ćete se u cilju preživljavanja i vi morati adaptirati na nove uslove. Vanzemaljci će na vas ispaljivati ledene zrake koji bi vas u trenutku zamrzli, da na vama, srećom, nije nano-odelo poslednje tehnologije. Pojedine moći ovog odela možete okretati u svoju korist – na primer, ako ste pod paljbom, možete pojačati armor ili, čak, vašu brzinu, te uteći mecima.

Razvojni tim nije želeo da otkrije sve pojedinosti igre, te smo tako uskraćeni svih informacija o trećem, finalnom delu igre, sem jedne koja kaže da će se borbe u tom delu odigravati u svemiru, bez gravitacije.

Upotrebom novog engine-a, omogućeno je enormno razvijanje fizike. Sama igra podrazumeva state-of-the-art grafiku, animaciju, osvetljenje i još mnogo toga. Cela pozadina je u potpunosti interaktivna. Ukoliko brzo šetate kamerom, slika će se zamutiti. Slično se dešava i kada zumirate tokom nišanjenja – objekti u daljini postaju nejasni. Radnja je fleksibilna, pa je igra puna izbora i možete je igrati kako god vama odgovara. To znači da sami kreirate svoju zabavu, što je upravo i cilj dizajnera ove igre. AI će biti na izuzetno visokom nivou. Crysis će ekskluzivno izaći za Windowsovu Vistu i podržavaće DirectX 10, ali će zahvaljujući CryENGINE 2-ci podržavati i DirectX 9, trenutni standard za igre bazirane na Windows OSima.

Developeri su ovom igrom mnogo obećali, ali se hrabro nose sa zadatkom, ne odajući ni jednog trenutka utisak da su odgrizli preveliki zalogaj. Za budućnost planiraju razvoj drugih žanrova, što će reći da su apsolutno sigurni da će ih ovaj naslov lansirati u sam vrh razvojnih timova. Nama  preostaje da im, do izlaska igre, verujemo na reč i uživamo u mnogobrojnim gameplay trailerima iz razvojne verzije igre.

Naziv Igre:
Crysis
Žanr Igre:
FPS
Razvojni tim:
Crytek
Izdavač:
EA Games
Datum Izlaska:
11.2006.
Korisni linkovi:
Trejler

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*