Cryostasis: Sleep of Reason najava


Ruski Bioshock?

Cryostasis je SF-horor akcija smeštena u prošlost, davne 1968. na Severnom polu, koju su pojedini izvori na internetu krstili kao "ruski Bioshock". Zanimljivo je da je razvojni tim, Action Forms, rad na ovom naslovu počeo pre nego što se Bioshok pojavio pa su sličnosti uglavnom slučajne. U Cryostasis-u ste Alexander Nesterov, meteorolog koji igrom slučaja biva zarobljen i izolovan od ostatka sveta na napuštenom nuklearnom ledolomcu pod nazivom North Wind, u blizini ruske stanice na Severnom polu. Prepušteni ste sami sebi, boreći se da preživite hladnoću i otkrijete kakva se katastrofa desila u ovoj zaleđenoj grobnici, koristeći svoje parapsihološke moći da mentalno proživite poslednje trenutake života žrtava na čije leševe nailazite. Dva neobična mehanizma igre, Mental echo i uticaj hladnoće, obećavaju da ovo neće biti samo još jedna od pucačina u kojoj jednostavno i bez razmišljanja jurite i eliminišete neprijatelje.

Cryostasis 07 Cryostasis 21 Cryostasis 22

 

Umesto standardne indikacije zdravlja, na ekranu ćete morati da pratite indikator topline vašeg tela, jer nemilosrdna hladnoća leda prodire kroz metalne zidove zarobljenog ledolomca i primorava vas da pronađete bilo kakav izvor toplote (sijalice, plamen, radijator, bojler, cevi s gasom) na brodu na kome pojedini sistemi još funkcionišu. Cela atmosfera odiše ovom nepobitnom činjenicom: hladnoća je vaš neprijatelj i kada postane previše hladno sve oko vas se ledi, baš kao što su i nameštaj, zidovi i pod prekriveni ledom. U donjem delu ekrana videćete isparenja usled disanja vašeg lika kao što bi u stvarnosti videli svoj dah na hladnoći. Na rukama i oružju će se hvatati led ako prođe dosta vremena otkad ste naišli na neki izvor toplote. Čak će i neprijatelji koristiti hladnoću kao oružje protiv vas. Kada indikator pokaže da ste blizu smrzavanja, vaš lik više neće biti sposoban da obavi ni najprostije akcije, na primer da otvori vrata ili da se popne uz stepenice. Ogrejte se blizu izvora toplote i telesna temperatura će vam polako porasti, a ruke i oružje se otopiti i ponovo ćete biti spremni za akciju. Vizuelno, proces smrzavanja i topljenja, prikaz leda i snega, kao i dinamičko osvetljenje deluju impresivno.

Cryostasis 06 Cryostasis 15 Cryostasis 05

Ovo je veliki brod i njegova unutrašnja struktura slična je lavirintu, a neprijatelji zamrznutim zombijima, koji čekaju priliku za napad na svakom koraku. Oružje koje ćete koristiti protiv petnaestak različitih vrsti neprijatelja su vaše pesnice, vatrogasna sekira i još osam autentičnih pištolja i pušaka iz vremenskog razdoblja posle Drugog svetskog rata.  

Pored sličnosti sa Bioshock-om usled smeštanja radnje na izolovanu lokaciju (samo što je umesto okeana sada u pitanju beskrajno ledeno prostranstvo) može se povući još jedna paralela. Naime, dok ste u Bioshock-u saznavali o prethodnom životu njegovih sada mutiranih stanovnika iz razbacanih dnevnika na magnetnim trakama i iz beleški, ovde ćete korišćenjem tehnike Mental echo oživeti poslednje trenutke života zaleđenih članova posade ledolomca. Pritom ćete moći da promenite realnost i time se rešite prepreke koja vam se isprečila na putu ili suočite sa nekim neprijateljima. Na primer, jedan od članova posade u panici pokušava da se odbrani od poludelog naoružanog kolege – kada dodirnete njegovo telo naćićete se na njegovom mestu i pokušati da izbegnete takvu sudbinu. Ako vam uspe, vrata koja vode iz te prostorije, koja vam nisu dozvolila dalje napredovanje jer su bila zaključana, sada će biti otključana jer ste svojim akcijama izmenili prošlost. Naime, sprečili ste da pomahnitali napadač sve pobije i tamo se zaključa. Jedan od uznemirujućih i uvrnutih momenata u igri je mogućnost da iskoristite Mental echo na parčetu mesa, što će vas staviti u telo krave u poslednjim minutima njenog života.

Cryostasis 08 Cryostasis 18 Cryostasis 04

Gameplay koncept koji omogućava smrzavanje i topljenje originalan je i maštovit, a pored toga što odlično izgleda, mnogo doprinosi autentičnosti atmosfere i razvojnom timu daje priliku da pred igrača stavi zadatke rešive baš na ovaj način. Engine Atmosfear 2.0 koji je u igri korišćen, razvijen je specijalno s namerom da omogući što relističniji  prikaz ovih procesa. Mental echo će vam čak pružiti uvid u izgled ledolomca pre nego što je podlegao neumoljivoj hladnoći. Ovaj mračni, parapsihološki miks survivor horror-a i FPS-a ugledaće svetlost dana na jesen, kada ćemo moći da se uverimo u to koliko su uspešno implementirane spomenute inovativne ideje.

Naziv igre: Cryostasis: Sleep of Reason
Žanr igre: Horor akcija
Razvojni tim: Action Forms LTD
Izdavač: 1C Company
Datum izlaska: oktobar 2008.
Screenshot-ovi: Cryostasis
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*