Cryostasis opis


Usred ledenih santi

Godina je 1968. Aleksander Nesterov je ruski meteorolog, i njegovo trenutno zaduženje je istraživanje arktičkog kruga. Uvod u igru prikazuje kako ga, tokom probijanja kroz beskrajnu ledenu pustinju, čeka mnogo misteriozniji i opasniji zadatak. Prima poziv u pomoć od nuklearnog ledolomca North Wind, a zbog odluke da skrene sa svoje prvobitne putanje i istraži zauvek smrznuti brod će ubrzo zažaliti. Usled nepoznatih okolnosti Aleksander gubi svest, i sledeća stvar koju vidi oko sebe su zapušteni hodnici i odaje North Wind-a. Jedini način da pobegne iz gvozdenog zatvora je da skupi svu snagu i hrabrost i pokuša da odgonetne misteriju sudbine broda i njegove posade.

Cryostasis 06 Cryostasis 14 Cryostasis 22

Već posle saznanja o osnovnim elementima radnje sličnost sa Bioshock-om biće jasna. Obe igre se dešavaju u sličnom periodu, u obe ste u ulozi običnog čoveka koji protiv svoje volje biva gurnut u nepoznatu sredinu, i u obe vam je cilj istraživanje te okoline i razjašnjavanje njene sudbine. Fiktivni ledolomac North Wind, metalni gigant na devet nivoa sa dužinom od preko 200 metara, svoju karijeru je završio nasukan na ledene sante, gde je usled nanosa snega i zaleđivanja ostao zauvek zarobljen. Temperature daleko ispod nule su nedvosmisleno vaš glavni neprijatelj tokom cele igre.

Hladnoća je, tačnije, jedan od centralnih elemenata. Osim što stvara nestandardnu atmosferu i konstantan osećaj bespomoćnosti, količina hladnoće u trenutnoj okolini zapravo direktno određuje vaš život. Drugim rečima, Cryostasis umesto klasičnog health/armor sistema ima dva indikatora: jedan prikazuje vašu telesnu temperaturu, dok drugi čini isto to za okolinu. Štaviše, telesna temperatura se polako prilagođava okolini, zbog čega doslovce stalno morate da obraćate pažnju na dva spomenuta indikatora. Izvori toplote su raznoliki: ruke možete ugrejati kako na običnoj sijalici, tako i na zapaljenim daskama ili usijanim cevima. Međutim, ovi izvori su (skoro uvek) nepresušni, zbog čega ste praktično neuništivi: čak i ako se nađete u škripcu, možete se povući do obližnje vatrice i držati pritisnuto desno dugme miša dok vas neprijatelji nemilosrdno šibaju.

Cryostasis 05 Cryostasis 17 Cryostasis 03

Led, led i samo led

Najveći deo neprijatelja čine nekadašnji članovi posade, koji se najprostije mogu opisati kao smrznuti zombiji. Međutim, ne radi se o stereotipnim polumrtvim telima koja lagano šepaju prema vama i zamahnu oružjem kada se dovoljno približe. Njihovo naoružanje zavisi od toga koju su dužnost obavljali kao deo posade: obični fizikalci koriste malj ili francuski ključ, čuvari poseduju vatreno oružje, a kasnije ćete sretati i razne kreature (na primer, telo čoveka sa osam gvozdenih nogu, koje morate jednu po jednu da odstranite da biste neutralisali čudovište). Iako su njihova tela davno smrznuta, oni će vrlo vešto da vas sačekaju iza mračnog ćoška, što će u početku stvoriti maksimalno nategnutu atmosferu, ali vremenom neizbežno podleći sindromu predvidivosti koja često kvari ovakav tip igara. Jednom kad se naviknete, moći ćete sa relativnom sigurnošću da procenite kad vas iza vrata čeka uži deo malja.

Dok po pitanju AI-a i health sistema igra jedva da dodiruje prosek, u dva aspekta (barem u određenim trenucima) zaista briljira. Cryostasis za fiziku u potpunosti koristi PhysX tehnologiju, što se najviše ogleda kroz neverovatan stepen realnosti fluida, na primer. Voda, koja je do malopre bila u tvrdom stanju, veoma se verno sliva niz zidove i stvara barice na podu; ako naiđe na kakvu prepreku, odbijaće se i rasipati u kapljicama… Autori su posebno ponosni na ovaj aspekt grafičkog engine-a, što rezultuje obilnim korišćenjem tog efekta tokom igre. Naravno, potrebna vam je prilično jaka grafička kartica novije generacije i adekvatan (dvojezgarni, naravno) procesor, što nas dovodi do optimizacije igre. S obzirom da, osim fizike fluida, grafika ne predstavlja ništa revolucionarno, činjenica da FPS često zna da padne na jednocifrenu vrednost na računaru koji se sa svim drugim igrama nosi bez problema nije nikako opravdana.
 
Druga svetla tačka igre jeste nešto što su autori krstili Mental Echo. Radi se o natprirodnoj moći, uz pomoć koje Aleksander može da uđe u svest žrtve dešavanja na brodu i preuzme kontrolu nad njim u poslednjim trenucima njegovog života. Žrtve pogodne za Mental Echo su jasno obeležene jarkom crvenom bojom, a kontrolišući njihove akcije Aleksander će izmeniti ili sprečiti njihovu smrt, najčešće otvarajući sebi put za dalji napredak. Zapravo, veliki deo zapleta otkriva se kroz ove sekvence, jer će proživljavanje trenutaka kada je katastrofa nastala kroz oči članova posade (a nekad i drugih 'subjekata' – spasavaćete i polarnog medveda od lovaca i kravu od giljotine) ponuditi odgovore na jedno od mnogih pitanja o sudbini North Wind-a. Mental Echo je nedvosmisleno ključni element gameplay-a i kao takav se, kao i već spomenuta fizika fluida, sreće prilično često u igri.

Cryostasis 08 Cryostasis 20 Cryostasis 23

Pričam ti priču

Cryostasis, za razliku od drugih FPS naslova, akcenat ne stavlja na akciju za koju su potrebni brzi refleksi. Umesto toga, mračni hodnici u kojima vrebaju umrtvljeni neprijatelji su sasvim sporedna stvar – slobodno se može reći da se radi o FPS naslovu avanturnog i istraživačkog karaktera. Ono što će se na početku činiti kao maksimalno isklišeizirana osnovna premisa, ubrzo će prerasti u nešto mnogo zamršenije i samim tim i interesantnije. Niti klupka zapleta prepliću se sa delovima bajke o plemenu koje od propasti beži kroz mračnu šumu punu svakakvih (natprirodnih) opasnosti. Na prvi pogled, dve paralelne priče i nemaju neke međusobne veze, ali svaka otkrivena stranica sa jednim poglavljem iz bajke zapravo teži da otkrije mnogo više od onog što je na njoj zapisano. Ovakvom naracijom bi se svaka druga igra ponosila.

Oceniti ovakvu igru prostim brojem od jedan do sto nije lak zadatak. U jednom trenutku bićete prosto oduševljeni, a već u sledećem ćete psovati od frustracije zbog banalnog propusta (FPS koji varira od 3 do 33 je uveliko najizraženiji problem). Ako smatrate da imate dovoljno strpljenja da greškama progledate kroz prste, Cryostasis će na kraju ipak uspeti da izmami pretežno pozitivne utiske. Verzija na ruskom jeziku je svakako preporučljiva, jer samo ona stvara potpunu atmosferu onako kako su je autori zamislili.

 

Naziv igre: Cryostasis
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Action Forms
Izdavač: 1C Company / 505 Games
Datum izlaska: 5. decembar 2008.
Screenshot-ovi: Cryostasis
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 4 2.4GHz / Athlon XP 3000+
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6800GT / Radeon 9800Pro

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo E6400 / AMD Athlon X2 5600+
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 8800GTS / Radeon 2900HD

72/100 Solidno

+ Naracija, vodeni efekti, Mental Echo
– Optimizacija, linearnost

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*