Corsair Flash Voyager GT – test


Iz kompanije Corsair nam stiže naslednik Corsair Flash Voyager-a i nosi oznaku Corsair Flash Voyager GT. Od svog predhodnika na prvi pogled se mnogo ne razlikuje već ga odaje crvena guma sa bočnih strana i na vrhu kod USB porta kao i oznaka GT u crvenoj boji sa prednje strane kao dodatak natpisu Flash Voyager. Vizuelno GT odaje eleganciju, čvrstinu i kvalitet. Fleš je 95 mm dugačak, širok 30 mm i debljinje 15 mm tako da vam neće zauzimati mnogo prostora gde god ga nosily. U pakovanju se dobija i traka u crnoj boji sa logoom proizvođača i nazivom uređaja. Traka je veoma korisna za nošenje fleša oko vrata. Fleš je veoma lagan, obložen je kvalitetnom crno-crvenom gumom koja ga štiti od spoljašnih uticaja. Autor ovog testa nije želeo da se igra sa njim kao neki ljudi čije slike i testove izdržljivosti možete naći na Internetu i nije svoj fleš bacao sa desetog sprata, gazio ga SUV-om itd. to ću ostaviti vama da pokušate na svoju ruku. Sam materijal izrade ovog flash diska je na vrlo visokom nivou i primetno je da je namenjen radu u zaista ekstremnim uslovima, tako da ukoliko ste čovek koji dosta radi na terenu, a potreban vam je kvalitetan i pouzdan uređaj na kojem ćete čuvati vaše podatke, Flash Voyager GT je prava stvar za vas. Na Corsair Flash Voyager GT verziju od 4 GB može da stane 1240 slika rezolucije 6 Mpix, 100 minuta MPEG-2 zapisa kvaliteta, 19 sata MPEG 4 zapisa kao i 1000 MP3 pesama kvaliteta od 128 kbps po navodima proizvođača. U testu ćemo to proveriti kao i brzine upisivanja odnosno čitanja.

Corsair Flash Voyager GT Corsair Flash Voyager GT Corsair Flash Voyager GT

4,3,2,1… start 

Kada fleš prvi put priključite na računar vaš sistem će sam naći potreban softver za instalaciju i detekciju Corsair Voyager GT-a. Iako je deklarisan da poseduje kapacitet od 4 Gb dobičete fleš sa 3,81 Gb prostora. Na prednjoj strani se nalazi LED lampica koja vam pokazuje plavo svetlo ukoliko je fles aktivan.. Za bezbednost podataka na flešu je zadužen program True Crypt koji nam dolazi u verziji 4.2a zajedno sa uputstvom za njegovo korišćenje na samom flešu. Uz pomoć True Crypta  možete žaštititi podakte koji se nalaze na flešu od neželjenih upada.  Za potrebe testa sam napravio datoteke veličina 2 Mb, 20 Mb, 200 Mb i 2000Mb. U test datotekama su se našli JPEG fajlovi rezolucije 6 Mpix, MPEG-2 5 Mbps – 30 fps, MPEG-4 384 Kbps – 15 fps, MP3 128 kbps, njihove razne kombinacije kao i Office fajlovi. Radi lakšeg tumačenja tabela sa rezultatima veličine fajla/ova je data u Mb i izračunato je koliko je sekundi potrebno za čitanje odnosno upisivanje tog istog fajla na Corsair Flash Voyager GT kapaciteta 4 Gb. U tabeli su date srednje vrednosti čitanja odnosno upisivanja iz desetak zadataka.

Utisci i rezultati
Naš Corsair Flash Voyager GT primerak od 4 Gb je uspeo da skladišti 1 145 slika rezolucije 6 Mpix, 98 minuta i 49 sekundi MPEG-2 zapisa kvaliteta, 18 sati i 47 minuta MPEG 4 zapisa i 984 MP3 pesama kvaliteta od 128 kbps. Prosečna brzina čitanja fajlova je bila 32,89 Mbps dok je fajlove upisivao brzinom od 26,73 Mbps.   Jedina zamerka bi bila malo teže otvaranje gumiranog poklopca. Brzine i broj fajlova mogu varirati od primerka do primerka. Ukoliko vam je potrebno kvalitetno, bezbedno i izdržljivo rešenje malih dimenzija za prenošenje podataka. Corsair Flash Voyager GT zaslužuje vaše poverenje.

Proizvođač: Corsair
Pun naziv proizvoda: Corsair Flash Voyager GT
Kapacitet: 2 Gb, 4 Gb i 8 Gb
Podržani operativni sistemi: Windows Vista, XP, 2000, ME, Linux sa kernelom 2,4 ili kasnijim, Mac OS 9, X ili kasniji
Komunikacija sa računarom: USB 2.0 standard
Deklarisane brzine: Čitanje 34 MBps, upisivanje 28 MBps
Ostalo: ReadyBoost™ kompatabilan, u orginalnoj kutiji se dobija USB kabl i traka za nošenje, uključuje True Crypt aplikaciju koja omogučuje uz pomoć AES-256 enkripcije virtuelno enkriptovanje
Garancija: Deset godina

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*