Company of Heroes opis


Company of Heroes 65 Company of Heroes 52 Company of Heroes 37

"Ni sam ne znam koliko sam vojnika Trećeg Rajha potamanio do sada u raznim igrama različitih žanrova. Vodio sam bitke kao general učestvovao u njima kao običan vojnik, ginuo i krvario, i sada shvatam da Drugi svetski rat i dalje traje u našim glavama, a da igre na temu velikog rata nikada neće prestati da budu apsolutni hit“. Ovom sam rečenicom završio opis napisan pre izvesnog vremena za igru sa tematikom Drugog svetskog rata. Drugovi i drugarice, zar nisam bio u pravu. Drugi svetski rat je tu, okupira svaki pixel na vašem ekranu. Smanjivanje rezolucije neće smanjiti količinu Drugog svetskog rata, godine razvlačenja ove tematike neće naterati ovaj rat da nestane.

Scena 1944 – po ko zna koji put. Svaka sledeća je bila za nijansu bolja ili gora od predhodne, sve dok na rediteljsku stolicu nije seo Relic Entertaiment. Njihova predhodna igra, Warhammer 40k: Dawn of War, odvela nas je na druge planete, 40 hiljada godina u budućnost. Njihova nova igra nas vraća u prošlost savremenim vremeplovom, igrom Company of Heroes. CoH je na prvi pogled još jedna strategija u realnom vremenu, u kojoj imate zadatak da uništite neprijatelja komandujući raznovrsnim jedinicama, kako oklopnim tako i pešadijskim. Ovo i jeste tačno, ali tek dublja analiza otkriva mašineriju koja se prvim pogledom ne može videti, otkriva revoluciju u žanru strategija u realnom vremenu. Single-player kampanju počinjete iskrcavanjem savezničkih vojnika u Normandiji, komandujući jedinicom “Able”, kojom ćete kasnije obezbeđivati puteve i važne strateške tačke u Francuskoj. In-game scene su odlično odrađene, jako dinamične, pune adrenalina i akcije poput filma “Spašavanje redova Rajana” ili serije “Band of Brothers”, što se može uočiti na samom početku igre.

Glavni adut Company of Heroes-a jeste upravo dinamika, akcija, oživljavanje prvih borbenih linija Drugog svetskog rata. Elementi koji stvaraju utisak da se nalazite na bojnom polju dovedeni su do, maltene, vrhunca. Vizuelno okruženje odiše “mirisom” zgarišta zapaljene Evrope. Specijalni efekti, tipa bacač plamena, eksplozije, artiljerijska paljba, zastrašujući su kao što su i u realnosti. Kada dodate još i savršene zvučne evekte (paljba tenka, zvuci mašinskog oružija, eksplozija) bićete uvučeni u igru. Fizika je na zavidnom nivou, što CoH demonstrira upečatljivim scenama, kao što je prolazak tenka kroz zidine Francuskih dvorišta, razletanja delova, kako ljudskih tako i raznoraznih objekata i oklpnih jedinica po okolnom pejzažu. Nažalost, vizuelno savršenstvo ovog naslova se takođe manifestuje potrebom za savremenim računarom sa brzim procesorom, barem 1 GB rama, i high-end grafičkom karticom tj. ako želite da uživate u svakom detalju koji endžin ove igre može da ponudi.

Mape su podeljene na teritorije na kojima se nalaze resursi potrebni za dalje napredovanje. U CoH-u postoji tri različita resursa: Ljudstvo, Municija i Gorivo. Bez ovih resursa armija ne bi mogla da se razvija, što nagoni igrača na stalnu ofanzivu. Bez municije nećete moći da koristite specijalne sposobnosti svojih jedinica, a bez goriva biće vam onemogućena proizvodnja oklopnih jedinica i još mnogo čega drugog. Pored srazmernog oslobađanja teritorija sa različitim resursima mora se obratiti pažnja na tzv. efekat “kula od karata”. Naime, sve teritorije moraju da budu međusobno povezane sa teritorijom na kojoj se nalazi baza, kako bi se obezbedio stalni protok resursa. Ukoliko vam ključna teritorija nije dovoljno obezbeđena, neprijatelj vas može ostaviti bez resursa ukoliko okupira baš tu teritoriju.

AI, kako vaših tako i neprijateljskih jedinica, je nešto najbolje što ternutno postoji u ovom žanru. Neprijatelj je jako pametan, udaraće tamo gde ste najslabiji i pokušaće da vam okupira teritorije. Vrlo smisleno kreće u borbu, ali takođe zna kada je nadjačan i kada je vreme za povlačenje. Jedinice pod vašom komandom izvršavaju naređenja veoma efikasno. Kada se nalaze na neprijateljskom nišanu brzo će pasti na zemlju i počeće da puze, uzvraćaju paljbu i traže zaklon.

Relic Entertaiment je igrom Company of Heroes u potpunosti afirmisao svoje sposobnosti kao developer. Posle odličnog Warhammera 40K: DoW Relic je izbacio naslov koji se može smatrati samim vrhom u RTS-u žanru. Company of Heroes je igra koja se može nositi rame uz rame, što se tiče atmosfere, vizuelnog prikaza, veštačke intelegencije, sa pucačinama na temu velikog rata. Savetujem vam da što pre kupite ovu igru, instalirate je, a zatim još jednom proživite Drugi svetski rat.

Naziv Igre:
Company of Heroes 
Žanr:
RTS
Razvojni Tim:
Relic Entertaiment
Izdavač:
THQ
Datum izlaska:
11.09.2006.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Company of Heroes

Ocene
Grafika: 94
Zvuk: 92
Igrivost: 93
Ukupna ocena:
93/100
Odlično

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*