Command & Conquer: Tiberium najava


Asocijacija

Šta vam prvo padne na pamet kada neko spomene Command & Conquer? Naravno, svi će se odmah setiti prvoklasnih RTS ostvarenja smeštenih u ovaj univerzum. Oni malo iskusniji igrači setiće se i Renegade-a, prilično uspešnog akcionog FPS-a iz 2003. godine, prvog i jedinog izleta Westwood-a u FPS vode. Od tada su se stvari promenile u značajnoj meri. Westwood više ne postoji kao samostalni studio i odavno je u vlasništvu Electronic Arts-a, zajedno sa licencom za sva moguća ostvarenja smeštena u C&C svet. Posle više godina pauze, fanovi su najzad dobili ono što su tako dugo čekali. Prošlogodišnji Command & Conquer 3: Tiberium Wars, zajedno sa ovogodišnjom ekspanzijom Kane's Wrath, započeo je novo poglavlje u ratovima za tiberijum, koje će svoj epilog dobiti u vidu akciono-taktičkog FPS ostvarenja – Command & Conquer: Tiberium.

Komandant Vega u akciji

Tiberium je smešten u razdoblje trećeg tiberijumskog rata, tačnije posle završetka kampanje iz Command & Conquer 3: Tiberium Wars. Na kraju kampanje GDI je uspešno savladao novu vanzemaljsku rasu Scrin, koja nam je pružila dublji uvid u poreklo i značaj tajanstvenog kristala tiberijuma. Posle eliminacije novog protivnika, GDI se ponovo okrenuo sukobu sa Nodom, uticajnim bratstvom pod vođstvom harizmatičnog Kejna, u pokušaju da ga uništi jednom za sva vremena.

Prelaskom u prvo lice Electronic Arts je želeo da igračima omogući da se poistovete sa likom kojeg vode. Zbog toga je za glavnog protagonistu izabran elitni komandos Rikardo Vega, koji je bio jedan od heroja trećeg rata za tiberijum i jedan od najzaslužnijih za uspeh u borbi protiv Scrina. Posle uspešno završenog rata, Vega napušta GDI i odlazi u jednu od žutih zona Zemlje (zona sa srednjim stepenom zagađenosti tiberijumom), gde planira da proživi ostatak svog života u miru. Međutim, da sve ne bude idilično pobrinuli su se upravo pripadnici Scrina. Posle poraza jedan od njihovih ogromnih tornjeva ostaje neuništen i naizgled napušten. No, sukob sa Scrinom je daleko od gotovog. Jedanaest godina posle Vega biva ponovo pozvan da služi čovečanstvu u borbi kod tornja Omega. Povereno mu je vođstvo najelitnijih snaga – RAID (Rapid Assault and Intercept Deployment), sa ciljem da najzad potpuno porazi Scrin. Ovako počinje nova avantura smeštena u dobro nam poznati C&C univerzum u kojoj će igrač iz potpuno drugačije perspektive nastojati da porazi protivnike i Zemlji donese mir.

Akciono taktiziranje

Kao što je na početku teksta napomenuto, Tiberium će imati i primesa taktičkog FPS-a. U svakom trenutku imaćete komandu nad četiri tima vojnika, od kojih će vas jedan pratiti u stopu, dok će ostala tri više imati ulogu potpornih timova. Tokom borbi moći ćete da promenite tim koji će biti direktno sa vama u borbi, čime možete dobiti taktičku prednost nad protivnikom, ali ako dobro ne izaberete možete i sebi otežati život. Svaki od timova je zamenljiv i ako vam se desi da vam jedan pogine u akciji to automatski ne znači kraj igre. Uvek možete pozvati novi tim kao pojačanje. Kada već spominjemo sistem pojačanja, red bi bio i da objasnimo način na koji su to ljudi iz EA zamislili. Kako bi mogli da pozovete pojačanje, trebaju vam dve stvari. Prva je zona sletanja, a druga su resursi, tačnije tiberijum. Obe stvari dostupne su na mapama i moćićete da ih zaumete. Kontrolisanjem zona sletanja i resursima dobijate mogućnosti pozivanja novih pojačanja, kao što su dve vrste vojnika i brojna oklopna vozila poznata iz strategija. Takođe, možete pozivati i napade artiljerije na neprijatelje, kao i vazdušne napade. Iako komandovanje većim brojem timova nekome može delovati kao previše komplikovan posao, iz EA nas uveravaju da će kontrola biti laka i veoma intuitivna.

Naravno, nećete celu igru provesti samo komandujući i prizivajući pojačanja. Od vas, kao iskusnog komandanta snaga, očekuje se i da prvi uletite u borbu i date primer svojim vojnicima. Za borbu protiv neprijatelja Vega koristi veoma moćno oružje nazvano GD-10. U pitanju je modularna puška koja ima mogućnost da se transformiše u više vrsta naoružanja. Raznim dodacima možete je pretvoriti u lansir raketa, minobacač, pa čak i snajper. Izbor ćete, naravno, praviti u zavisnosti od tipa protivnika. Još jedan dodatak vredan pažnje koji Vega poseduje jeste jet-pack pomoću kojeg možete doći do vrha zgrada i tako dobiti bolji pregled na bojište. Tada možete dati preciznija naređenja svojim timovima ili, koristeći snajper, samostalno „poskidati“ veliki broj protivnika.

Za vreme praznika

Igru pokreće dobro poznati Unreal endžin najnovije generacije, koji je sposoban da prikaže sve onako kako su dizajneri i zamislili. Međutim, rad na endžinu je još uvek u toku, kako bi mogao da prikaže velika prostranstva sa puno karaktera u borbi. Poznavajući mogućnosti i skalabilnost endžina, to nije neizvodljivo. Do izlaska igre ostalo je otprilike šest meseci, pošto je planirana za kraj tekuće godine ili početak sledeće. Ako dizajneri ispune sve njihove zamisli, igra bi mogla vrlo lako postati hit. Ostaje nam da budemo strpljivi i sami se uverimo.

Naziv igre: Command & Conquer: Tiberium
Žanr igre: Akciono-taktički FPS
Razvojni tim: EA LA
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: kraj 2008/početak 2009.
Screenshot-ovi: Command & Conquer: Tiberium
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*