Clive Barker’s Jericho opis


He’s back in action

Gotovo da ne postoji ljubitelj horor književnosti, koji pritom nije čuo za ime velikog Cliva Barkera. U pitanju je čovek koji zajedno sa Stivenom Kingom predstavlja centralni stub ovog žanra u drugoj polovini dvadesetog veka. Iskusniji igrači pamte Barkera po odličnom horor FPS-u Undying, koji je u vreme izlaska bio neprikosnoveni hit. Undying i dan danas važi za jednog od boljih horor FPS ostvarenja. Od izlaska tog famoznog naslova prošlo je šest godina, a gospodin Barker je rešio da igračima još jednom utera strah u kosti. Ovaj put nećete sami lutati beskrajnim mračnim hodnicima, već ćete biti član prestižne jedinice za borbu protiv paranormalnih aktivnosti zvane Jericho.

 

Clive Barker Clive Barker Clive Barker

Priča dostojna autorevog imena

Pre nego što je Bog načinio Adama i Evu, život je podario jednom drugačijem stvorenju nazvanom The Firstborn (Prvorođeni). U pitanju je bilo mračno biće nesvakidašnje moći, koje je, kako je vreme odmicalo, postajalo sve jače i jače. Uvidevši da je napravio veliku grešku i da će ga sin prevazići, Bog zatvara svoju kreaciju u neku vrstu Pandorine kutije, ostavivši Prvorođenog da trune u njoj do samog kraja vremena. Besan na svog kreatora i ljudsku rasu, koja mu je zauzela mesto miljenika, Prvorođeni traži osvetu. Od čovekovog nastanka, pa do dana današnjeg, Prvorođeni je, uz pomoć poklonika okultnog i crne magije, uspevao da pravi procepe između svog sveta i sveta živih, ali su ljudi uvek uspevali da, žrtvujući svoje duše, zatvore te procepe i pošalju Prvorođenog nazad u svoju tamnicu. Prilikom svakog novog otvaranja procepa, Prvorođeni bi poneo deo tadašnjeg sveta i njegove energije sa sobom, tako da je nakon svakog ponovnog otvaranja procepa njegova moć bila sve veća. Poslednji put procep je bio otvoren 1944. od strane paranormalne nacističke jedinice, predvođenom Hane Lichtammer. Srećom, grupa Britanskih specijalaca je uspela da zatvori taj procep i zadrži prvorođenog još jednom unutar kutije. Sada, nakon više od 60 godina procep je ponovo otvoren, a zver koja je čekala u senci je umorna od konstantnih neuspeha.

Freak show

Tu nastupa Jericho odred – specijalno odelenje koje se bavi borbom protiv paranormalnog i okultnog. Sastoji se od sedam članova i svaki od njih unutar jedinice poseduje neku od paranormalnih sposobnosti. Pored svakodnevne borbe protiv paranormalnih i okultnih pojava, Jericho odred postoji da bi sprečio silazak Prvorođenog među svet živih. Vođa Jericho odreda (a ujedno i lik kojeg ćete voditi kroz igru) je kapetan Devin Ross. Pre nego što je dospeo u Jericho, Devin je bio “obični” specijalac koji je učestvovao u vojnim akcijama na bliskom istoku, sve dok jednog dana nije otkrio svoje “posebne” moći. Devin poseduje mogućnost da leči saborce, i takođe je najprisebnija osoba u timu, zbog čega je i dobio epitet vođe. Na početku igre kapetan Devin Ross gine, ali u poslednjim trenucima života uspeva da se preseli u um jednog od svojih operativaca. Nakon nekog vremena Dave uspeva da nasumično ulazi u umove svojih saboraca i preuzme kontrolu nad njima kad god je to potrebno. Igra počinje tako što Jericho odred biva poslat u Al-Khali, drevni grad lociran u Africi, jer postoji opasnost ponovnog otvaranja procepa od grupe okultnih vernika, predvođeni bivšim članom D.O.W. (organizacija koja stoji iza Jericha) Arnoldom Leach-om .

Dosadno napucavanje

 Utisci koje ćete steći u prvih 20 minuta igranja biće zaista fantastični. Odlična atmosfera, još bolja grafika, tona krvi, izmasakrirani protivnici rađeni u Hellraiser fazonu, brujanje procepa u pozadini, zaista će sve biti na najvišem nivou. Nakon 40 minuta konstantnog masakriranja jedno te istih protivnika, sa jednim te istim oružjem, počećete da postavljate pitanja tipa “Hej, zašto moj lik ne ume da skače?”. Da bi se razbila monotonija, kapetan Ross gine i svoj um seli u preostale pripadnike Jericho odreda. Ovo bi trebalo da predstavlja onaj boost koji ste očekivali tokom prethodnih sat vremena monotonog napucavanja. Igra će ponovo dobiti na zanimljivosti, jer ćete imati kontrolu svim članovima i njihovim natprirodnim sposobnostima. Ovo je jedan od najsvetlijih momenata u igri. Držanjem tastera space otvara vam se meni u kom birate člana nad kojim ćete uspostaviti kontrolu. Ovo je veoma korisno, jer kad budete naišli na neku prepreku, sve što treba uraditi je preseliti se u određenog člana i preko negovih specijalnih sposobnosti rešiti zadati problem. Kada se budete zasitili “mind controlla”, počećete da uočavate propuste, koje ova igra i te kako ima. Pre svega, igra je potpuno linerarna i ne postoji nikakva mogućnost istraživanja van maršrute koja je unapred utvrđena. Stvari poput nevidljivih zidova će vas neizbežno frustrirati. Posebnu pažnju treba skrenuti na kamene prepreke koje su vam do kukova, a koje niste u stanju da preskočite, jer tobože likovi koji su surove ubice, koje vladaju crnom magijom, ipak nisu savladali osnovne elemente skoka sa kamena na kamen (eh ti xbox portovi)?! Još jedna stvarčica koja skreće pažnju sa linearnosti i monotonosti je jedna vrsta mini igara. Naime, u određenim delovima igre bićete u život/smrt situacijama. Da bi izvukli živu glavu, moraćete da se oslonite na sopstvene reflekse, tako što ćete u određenom trenutku pritisnuti odgovarajući direkcioni taster naznačen na ekranu. Ovo je zaista veoma zanimljivo i šteta je što takvih situacija nema više.

Clive Barker Clive Barker Clive Barker

Timski… šta?

Kada je igra još uvek bila u razvoju, autori su naglašavali da će jedan od upečatljivijih detalja biti taktičko upravljanje i timski rad. Ekipa je podeljena na dva tima (Alfa i Omega). držanjem tastera 1 odnosno 2, pozivate određen tim da zasebno operiše ka određenom položaju. Skrolovanjem na gore, odnosno dole, pozivaćete članove na juriš, odnosno povlačenje. Ovaj element je zanimljiv, ali ga tokom igre nećete puno koristiti. Što se tiče timskog rada, on skoro i da ne postoji. Prilikom najezde neprijatelja, svaki član jedinice će reagovati zasebno. Odaje se utisak da su ovi likovi zajedno u ekipi tek nedelju dana, a ne nekoliko godina. Ukoliko vaš saborac zagine, moraćete da ga oživite, jer ukoliko mislite da pređete igru oživljavajte svoje članove čim zaginu, u suprotnom ponavljaćete istu lokaciju iznova i iznova, jer save opcija ne postoji.

Glup AI

Veštačka inteligencija je još jedna negativna strana. Članovi vaše ekipe će skoro uvek ukopani stajati na otvorenom prostoru pucajući u protivnike. Čak i ako se ka njima bude kretalo veliko čudovište, Mehur, koje kada se dovoljno približi žrtvi eksplodira, oni će ga spokojno čekati. Svaki put kada saborce budete vratili u život reći će nešto u fazonu “Neće mi se to više ponoviti” i 15 sekundi nakon reinkarnacije, opet ćete lupkati po space tasteru ne bili oživeli kolege. Taktike protivnika nisu ništa sjajnije. Većina protivnika će jurišati na vas glavom bez obzira, dok će vas samo jedan tip protivnika napadati iz zaklona (i to više skriptovano nego promišljeno). Što se tiče kreatura koje ćete tamaniti, sve ih opušteno možete prebrojati na prste. Nakon određenog vremena dosadiće vam da stalno ubijate jednu te istu gamad, koja će u zavisnosti od nivoa imati drugačiju boju ili krpu obmotanu oko glave.

Krvi do kolena…

Grafički Jericho deluje zaista impresivno. Reke krvi, gomile prosutih creva i krvavih zidova, ima na svakom koraku. Autori su preterali sa ovim detaljima, tako da naslov odiše velikom dozom morbidnosti. Na kraju krajeva, 70% igre ćete provesti masakrirajući protivnike u okruženjima u kojima će krv teći iz zidina ili kanibalisani leševi ležati po ćoškovima, naravno sa ljudskim iznutricama i izmetom razbacanim na sve strane. Igru pokreće Mercury engine, ukoliko ste mogli da igrate Bioshock, moći ćete i Jericho. Jericho operativci su jako čudno animirani i svojim krutim pokretima kvare doživljaj i ambijent. Zvučna podloga je odlična, jecaj dece, zvuk procepa, pucanja lobanja, sve zvuči veoma realno i igri daje poprilično bolesnu atmosferu. Glasovna gluma je poprilično škrta i poput animacije likova odskače iz ambijenta.

Clive Barker Clive Barker Clive Barker

E moj Barkeru…

Pored toga što je u projektu učestvovao veliki Clive Barker, čije se pripovedačke sposobnosti ne dovode u pitanje, Jericho je sasvim prosečan FPS naslov. Monotona igra koja se svodi na trinaestočasovno ubijanje, klanje i masakriranje u ambijentima koji prevazilaze granice dobrog ukusa. Nakon što budete završili i poslednje poglavlje, zapitaćete se da li je zaista vredelo prelaziti ovaj naslov!? Jericho je podbacio u skoro svim aspektima, možda bi čak mogao da konkuriše kao jedan od najvećih promašaja ove godine. Mlađoj populaciji, koja se konstantno loži na ovakva ostvarenja, preporuka je da preskoči ovaj naslov. Odlična zamisao je po ko zna koji put uništena očajnom realizacijom.

 

Naziv Igre:
Clive Barker's Jericho
Žanr:
FPS
Razvojni Tim:
Mercury Steam
Izdavač:
Codemasters
Datum izlaska:
23.10.2007.
Veličina:
1 DVD
Ostali screenshotovi
Clive Barker's Jericho

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz ili ekvivalent
RAM: 1GB DDR
VGA: NVIDIA GeForce 6600 GT

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo E6750 ili ekvivalent
RAM: 1GB DDR2
VGA: NVIDIA GeForce 8800 GTS

Ocene
Grafika: 89
Zvuk: 84
Igrivost: 74
77/100 Solidno
+ Priča, zamisao…
– Loše realizovano, monotono…

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
 • Zandria
  Zandria

  Your comment is awaiting moderation.

  Great items from you, man. I’ve be aware your stuff previous to and
  you’re just extremely excellent. I really like what you’ve acquired right
  here, certainly like what you are saying and the way wherein you assert it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.

  Here is my website – Lacee

 • Kathrin
  Kathrin

  Your comment is awaiting moderation.

  What’s up mates, its wonderful paragraph about educationand
  completely defined, keep it up all the time.

  Here is my web blog: play charmer play kit

 • Lincoln
  Lincoln

  Your comment is awaiting moderation.

  My friend bought me a flower LEGO kit, but she mistook it as architectural inspiration. A
  brick bouquet, anyone? find #1 lego building sets LEGO sets make the perfect tablet replacement.
  It’s more fun to build the Taj Mahal! The Taj Mahal
  LEGO kit is a true masterpiece – an architecture lover
  will adore it!

 • Marian
  Marian

  Your comment is awaiting moderation.

  Players in New Jersey, Pennsylvania and Michigan qualify for the sign up bonus basically by registering with BetMGM casino and creating a deposit, that’s it.

  Feel free to surf to my webb blog – Online Betting Site

 • Stephania
  Stephania

  Your comment is awaiting moderation.

  Even if you don’t win anything with your bonus, you haven’t
  lost your deposit.

  Here is my webpage … Visit website

 • Rose
  Rose

  Your comment is awaiting moderation.

  I don’t need a hoverboard when I have a mega LEGO set to keep me entertained for hours on end.
  reputable lego sets for sale My mom used to play with Legos when she was young,
  and now we bond over our shared love for them. This guide has opened my eyes
  to the world of Lego in ways I never expected.

  Who knew building with bricks would be so immersive and rewarding?

 • Clifford
  Clifford

  Your comment is awaiting moderation.

  Acquiring angrier and putting larger bets is a frequent
  characteristic of problematic gambling.

  Review myy web page :: https://osudili.ru

 • Nadine
  Nadine

  Your comment is awaiting moderation.

  When someone writes an piece of writing he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a
  user can understand it. Thus that’s why this article
  is perfect. Thanks!

  Feel free to visit my homepage :: Mckenzie

 • Darrell
  Darrell

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos.
  I’d like to see extra posts like this .

  Here is my web page: Gay

 • Errick
  Errick

  Your comment is awaiting moderation.

  I really like it when folks come together and share views. Great blog, keep it up!

 • Desta
  Desta

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi there I am so glad I found your webpage, I really found you
  by mistake, while I was searching on Yahoo for something
  else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks
  for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the excellent b.

  Feel free to visit my web blog … Alis

 • Kule
  Kule

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will send this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 • Ibrahim
  Ibrahim

  Your comment is awaiting moderation.

  Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your website on my iphone during lunch break.

  I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful site!

  Here is my webpage: Robbert

 • Cormac
  Cormac

  Your comment is awaiting moderation.

  I always spent my half an hour to read this blog’s content every day along with
  a mug of coffee.

  My website :: Talin

 • Randell
  Randell

  Your comment is awaiting moderation.

  Thank you a lot for sharing this with all folks you really understand
  what you are talking approximately! Bookmarked.
  Kindly also seek advice from my website =). We will have a hyperlink exchange arrangement between us

  my blog post – Heike

 • Mellissa
  Mellissa

  Your comment is awaiting moderation.

  I have read so many posts on the topic of the blogger lovers but
  this post is in fact a good post, keep it up.

  my web blog Pauline

 • Amanda
  Amanda

  Your comment is awaiting moderation.

  Relolad bonuses, deposit bonuses, VIP loyalty bonuses, annd a variety off cashback are
  also out thee on the platform.

  Also visit my site Best Online Betting Site

 • Stephan
  Stephan

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello, I enjoy reading through your post. I wanted to
  write a little comment to support you.

  my website :: Mckinley

 • Adriene
  Adriene

  Your comment is awaiting moderation.

  I’m curious to find out what blog system you are working with?
  I’m having some minor security problems with my latest site and I
  would like to find something more safe. Do you have any recommendations?

  Here is my page … Devin

 • Arthur
  Arthur

  Your comment is awaiting moderation.

  It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I’ve read this post and if I could I want to
  suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

  Look at my web-site – Lori

 • Elbert
  Elbert

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in web explorer, could test
  this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge component to folks
  will miss your wonderful writing due to this problem.

  Here is my web blog: Johnie

 • Laverne
  Laverne

  Your comment is awaiting moderation.

  Quality content is the main to invite the users to pay a visit
  the web site, that’s what this website is providing.

  Also visit my web-site … Leoma

 • Lovie
  Lovie

  Your comment is awaiting moderation.

  Whhy get wet outdoors in the miserrable rain when you could move inside and get wet
  with stunning seaside-like surroundings.

  Also visit my web page misooda.in

 • Archer
  Archer

  Your comment is awaiting moderation.

  At this time it seems like BlogEngine is the top blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

  Also visit my page; Lillie

 • Moshe
  Moshe

  Your comment is awaiting moderation.

  Just wish to say your article is as amazing. The clearness
  in your submit is simply spectacular and that i could suppose you’re an expert
  in this subject. Fine together with your permission let me to
  clutch your RSS feed to keep updated with approaching post.

  Thanks a million and please continue the rewarding work.

  My page :: Morris

 • Alanna
  Alanna

  Your comment is awaiting moderation.

  Appreciating the commitment you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great read!

  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds
  to my Google account.

  Here is my blog Hollie

 • Evangeline
  Evangeline

  Your comment is awaiting moderation.

  Wow! After all I got a webpage from where I can really obtain useful facts
  concerning my study and knowledge.

  Review my web blog … Sam

 • Johnathon
  Johnathon

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established blog like yours take a massive amount work?

  I’m brand new to running a blog but I do write in my diary everyday.

  I’d like to start a blog so I can easily share my experience and feelings online.

  Please let me know if you have any suggestions or tips
  for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

  Also visit my blog post … Annalise

 • Alvaro
  Alvaro

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi there, all the time i used to check blog posts here in the early hours
  in the break of day, for the reason that i enjoy to gain knowledge of more and more.

  Feel free to visit my homepage; Mithcell

 • Corney
  Corney

  Your comment is awaiting moderation.

  Valuable information. Lucky me I discovered your site by chance,
  and I am surprised why this coincidence didn’t happened
  earlier! I bookmarked it.

  Visit my site :: Anneliese

 • Dean
  Dean

  Your comment is awaiting moderation.

  Can I simply just say what a comfort to discover somebody that truly understands what they are discussing online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular because you most certainly possess the gift.

 • Rasheedah
  Rasheedah

  Your comment is awaiting moderation.

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of
  it!

  Feel free to visit my webpage; Jayla

 • Cynethia
  Cynethia

  Your comment is awaiting moderation.

  I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal website and would love to find out where you got this from or just what the theme is named. Thanks!

 • Foua
  Foua

  Your comment is awaiting moderation.

  Appreciate the recommendation. Let me try it out.

  Feel free to visit my site :: Kyara

 • Marieke
  Marieke

  Your comment is awaiting moderation.

  I every time used to study post in news papers but now as I am a user of internet so from now I am using net for content, thanks to web.

  Here is my site – Erik

 • Kayley
  Kayley

  Your comment is awaiting moderation.

  Excellent article. I am going through many of these issues as well..

  Feel free to visit my web-site … Saira

 • Edna
  Edna

  Your comment is awaiting moderation.

  I have been surfing on-line more than three hours nowadays,
  but I never discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. Personally, if all
  website owners and bloggers made excellent content material as you did, the
  net shall be much more helpful than ever before.

  Here is my site: Taresa

 • Charmain
  Charmain

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 • Countney
  Countney

  Your comment is awaiting moderation.

  certainly like your website but you need to check the spelling on several of your posts.

  A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely
  come again again.

  Here is my blog :: Lanier

 • Thaddius
  Thaddius

  Your comment is awaiting moderation.

  Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 • Cuyler
  Cuyler

  Your comment is awaiting moderation.

  I do believe all the ideas you have offered on your post.
  They’re really convincing and will certainly work.
  Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

  Here is my web page – Rhet

 • Mitchelle
  Mitchelle

  Your comment is awaiting moderation.

  whoah this blog is magnificent i like studying your posts.
  Stay up the great work! You already know, a lot of persons are
  hunting round for this info, you could aid them greatly.

  my page – Rebeka

 • Max
  Max

  Your comment is awaiting moderation.

  I’m curious to find out what blog platform you’re working with?
  I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I
  would like to find something more secure. Do you have any solutions?

  Feel free to visit my website :: ใหญ่

 • Hattie
  Hattie

  Your comment is awaiting moderation.

  If some one desires to be updated with newest technologies afterward he must be go to see this web page and be up to date every day.

  My page Sherrill

 • Ngocanh
  Ngocanh

  Your comment is awaiting moderation.

  hi!,I really like your writing so so much! share we
  keep up a correspondence extra about your article on AOL?
  I need a specialist in this house to solve my
  problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

  Feel free to surf to my website Vue

 • Candra
  Candra

  Your comment is awaiting moderation.

  you’re actually a just right webmaster. The site loading pace is incredible.
  It seems that you are doing any distinctive trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent activity
  on this topic!

  Look at my website … opga74

 • Randall
  Randall

  Your comment is awaiting moderation.

  I believe people who wrote this needs true loving
  because it’s a blessing. So let me give
  back and give true love to change your life and if you
  want to really findout? I will share info about how to make
  passive income Don’t forget.. I am always here for yall.
  Bless yall!

  Also visit my web-site … 오피사이트

 • Yuriko
  Yuriko

  Your comment is awaiting moderation.

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do think that you should publish more about this subject,
  it might not be a taboo matter but usually people don’t
  speak about these subjects. To the next! Best wishes!!

  Here is my site Anecia

 • Sachiko
  Sachiko

  Your comment is awaiting moderation.

  Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

  my blog post: Sabreena

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*