Civilization IV: Warlords opis


Civilization IV Warlords 05 Civilization IV Warlords 06 Civilization IV Warlords 08

Osvajanje sveta konačno dobija svoje novo poglavlje, koje nosi naziv Warlords. Možda nekome ovo zvuči konfuzno, no pravi Civilization fanovi će znati o čemu se radi. Da, niste pogrešili. Radi se o prvoj expanziji popularne igre Civilization IV, koji je zvanično ugledao svetlo dana. Moram priznati da sam i ja, kao fan pomenute igre, dosta strepeo da eventualna expanzija može pokvariti sve što je original stekao i da ćemo, nakon toliko uspešnih delova (Civ II, Civ III, Civ Conquest, Civ IV itd.), doživeti razočarenje. Našim strepnjama došao je kraj, jer najzad je kucnuo čas, da vidimo da li će Warlord expanzija biti upola dobra kao i prvi nastavak za Civ III. Ukoliko to bude slučaj i sa ovim naslovom, nemamo se čega pribojavati.

Već na početku možemo primetiti da su se momci razvojnog tima dosta trudili. Uloženi napor može se zapaziti odmah pri prvom susretu sa igrom. Warlords expanzija sadrži sedam scenarija, među kojima su: Aleksandar, kineska, Džingis Kan, rimska, vikinška, omenska i varvarska kampanja. Karakteristično za Aleksandar kampanju je to što imate mogućnost kontrole nad Aleksandrom, kao generalom, koji ne gine kada njegova jedinica izgubi bitku. Vaš cilj je da zauzmete sve protivničke gradove na mapi u roku od 200 poteza. Umesto “Civ tehnologija” u ovoj kampanji birate titule za vašeg vođu, ali ih i gubite kada pretrpite poraz. Kineska kampanja prati priču jedne plemićke porodice koja se bori za prevlast. Veoma zanimljiva kampanja, gde vašom apsolutnom dominacijom dolazite do trona. Kao i u prvom scenariju i ovde je “Civ drvo” izmenjeno i prilagođeno datom periodu. Zatim, sledi Džingis Kan kampanja, gde rukovodite mongolskim trupama, koje uz pomoć svojih kampova dominiraju svetom. Na raspolaganju su vam pomenuti kampovi, koji vam u svakom krugu obezbeđuju jedinice spremne za rat. Osvajanjem drugih gradova dobijate unapređenja, a pokoaravanjem određene civilizacije odključavate nove jedinice. Svaka od navedenih kampanja nudi nešto novo i sadrži određenu dozu privlačnosti. No, moram napomenuti da najzanimljivija kampanja jeste varvarska kampanja. Samo ime navodi na upravljanje Varvarima, koje svi mi pamtimo iz predhodnih delova. U ovoj kampanji vaš jedini cilj je da sa lica zemlje izbrišete ostale civilizacije i njihove gradove. Krećete od jednog kampa odakle regrutujete vaše trupe. Rušenjem gradova, puteva, i drugih građevina dobijate zlato, kojim unapređute ili kupujete nove jedinice. U trenutku kada ostanete sami na mapi vaša pobeda biće kompletna. Morate priznati jako bogat izbor zanimljivih scenarija za jedanu exspanziju.

Ukoliko vam dosade ove kampanje tu je stari dobri quick start mod, u kojem možete nastaviti vaše pohode. Kako smo i očekivali i ovaj mod je pretrpeo par izmena. Prva novina na koju dolazimo su nove civlizacije, među kojima su: Chartaginian Empire, Celtic Empire, Korean Empire, Ottoman Empire, Viking Empire i Zulu Empire. Svaka civilizacija ima svoje vođe, a pored pomenutih civlizacija tu su i novi lideri starih civilizacija: Ramesses II (Egipat), Churchill (Engleska), Stalin (Rusija) i Avgustus Caesar (Rim). Pored novih nacija tu su i nova svetska čuda, kojih ima tri: The Great Wall (jako lepo odrađen, čak se vidi i iz svemira :)),  The Temple of Artemis (veoma koristan za igrače koji ne ratuju, pomaže u trgovini) i Unervisity of Sankore (pomaže u povećanju produkcije naučnika). Još jedna od zanimljivih novina predstavlja vazalstvo. Ovo je jako korisno u situacijama kada je vaša civlizacija jako slaba ili pak veoma jaka. Ako pristupite nekoj civilizaciji kao vazal, vaša uloga je ustupanje svih resursa, a zauzvrat imate odbranu od ostalih civlizacija. U ovom režimu niste u mogućnosti da zaratite sa drugim državama, jer država čiji ste vazal određuje sa kime ćete ratovati, a sa kim ne. Tu su nove jedinice (u zavisnosti od civilizacije) i jedan od najbitnijih dodataka je mogućnost dobijanja lidera. Lideri predstavljaju posebne jedinice, koje imaju ulogu "važnih" osoba koje se stvaraju u vašim gradovima (poput naučnika, umetnika, sveštenika, trgovaca), ali samo kada stupite u rat sa određenom civilizacijom. Što duže budete u ratnom stanju broj lidera će se povećati. Lideri mogu imati više uloga. Jedna od uloga je da svoj život ulože u akademiju, koja će povećati produkciju armije za 25% u gradu u kome je akademija napravljena. Druga mogućnost je uzimanje jedne od jedinice i njeno vođenje u bitku, a pritom sve jedinice u tom gradu dobijaju unapređenje. Prisustvo ovih lidera nije samo u quick start modu, već ih možete kontrolisati i u scenarijima.

Što se tiče grafike, skoro da ništa bitno nije promenjeno, međutim i kao takva predstavlja melem za oči. Naravno, primedbi na račun grafike i zvuka, nema. Zvučna podloga još jednom predstavlja pravo savršenstvo. Opuštajuće melodije će vam davati inspiraciju kako da isplanirate vaš napad ili odbranu. Zvuk  briljira od kamenog doba pa sve do budućnosti. Prosto matematički rečeno – grafika+zvuk=Civilization IV: Warlords (=rules, prim. ur.).

Kao i svaka igra i ova ne može proći bez onog najgoreg dela, a to su negativni utisci. Sve ovo izgleda zaista dobro i drago mi je da se moje sumnje nisu ostvarile i da je ovaj nastavak ostao dosledan svojim pretcima. Od mogućih uočenih bagova, koje sam primetio tokom svog osvajanja sveta, su nedostatak pojedinih animacija pri završetku izgradnje svetskih čuda i povremeno šuštanje zvuka. Ne dajte da vas ove sitnice sputaju i da vam pokvare mišljene o igri. Ovakvi sitni propusti mogući su u svakoj kompaniji i svakom naslovu. Verujem da je ovaj nastavak obradovao Civ fanove, a ukoliko niste jedan od njih, što pre probajte ovu igru i sami se uverite u kvalitet serijala koji iz dana u dan ima više igrača.

Naziv Igre:
Civilization IV: Warlords
Žanr:
Strategija
Razvojni Tim:
Firaxis Games
Izdavač:
2K Games
Datum izlaska:
Jul 2006
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Civilization IV Warlords

Ocene
Grafika: 85  
Zvuk: 89
Igrivost: 89
Ukupna ocena:
89/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*