Civilization IV: Colonization opis


Sid Meier jedan je od glavnih i odgovornih krivaca za ostvarenja Civilization. Još uvek pamtim trenutak kada sam prvi put pokrenuo jedan od ovih naslova i rekao sebi "Ma bljak". No, sledeći susret sa ovim serijalom nije se završio namrštenim licem, već naprotiv počelo je da mi se polako, ali sigurno, uvlači pod kožu. Stim sa sigurnošću mogu reći da su 2K Games i Firaxis, na Meier-ovu ideju, stvorili jedan od jako popularnih naslova i sa tim šmekom serijal Civilizacije živi preko 10 godina. Pred nama se trenutno nalazi treća oficijalna ekspanzija igre Civilization IV: Colonization koja predstavlja prerađenu verziju Colonization-a iz '90-tih godina. Na ovaj potez odlučili su se zbog raznih protesta fanova i tako došli na ideju da pokušaju sa rimejkom, koji je okupio jako puno fanova. Da budem iskren nisam bio siguran kako će sve ovo ispasti, no kada je igra već pred nama da pogledamo koji su to elementi došli do izražaja i da li ih uopšte ima…

Colonization 2008-10-05 15-17-41-75 Colonization 2008-10-05 15-32-57-45 Colonization 2008-10-05 15-46-45-98

A sad nešto sasvim novo

Na početku treba reći je Civilization IV: Colonization ekspanzija koja ne zahteva prethodne delove za igranje. Kako sam naslov glasi "Colonization", ovoga puta fokusiracemo se na otkrivanje novog kontinenta i njegovo naseljavanje. Pre startovanja igre imamo odabir između četiri zemlje (Holandija, Španija, Engleska, Francuska) koje kreću u osvajanje američkog tla. Mnogi će misliti da je to jako malo civilizacija za igranje, ali samo na prvi pogled. Ostale zemlje implementirane su kao plemena koja će vas sačekati u novoj zemlji. Kao i u svakom naslovu Civilizacije nakon odabira zemlje sledi i izbor terena, no ovoga puta to neće biti nasumično generisana mapa, već originalna geografska struktura američkog kontinenta i Karipskih ostrva. Tipovi igranja ostali su isti. U Single Player-u imamo dva režima: Play Now i Scenario, i multy player koji je ovoga puta pretrpeo par izmena. Nebitno za koji režim se opredelite, cilj igre je isti – doći do potpune nezavisnosti. Kako god budete napredovali , kralj vaše zemlje od vas će zahtevati razne poklone u vidu zlata ili da podižete takse u njegovu korist, a ako to budete odbijali njegov odnos prema vama će se promeniti: prekid trgovine određenih proizvoda, skuplje jedinice itd. Baš iz pomenutog razloga treba da dokažete sebi i kralju da možete sami upravljati svojom novom državom i uspešno se osamostalite, a to je i glavna poenta trece ekspanzije.

Colonization 2008-10-05 15-12-37-07 Colonization 2008-10-05 15-47-22-01 Colonization 2008-10-05 15-49-08-15

Pošto se radi o totalno drugačijem konceptu igranja, ekspanzija Colonization pretrpela je dosta izmena u gameplay-u. Valja pomenuti da bi bilo poželjno da su igrači upoznati sa prethodnim delovima ovog serijala, jer je treća ekspanzija osetno teža. Na početku svake igre na raspolaganju će vam biti samo jedan brod, vojnik i radnik. Kada budete doplovili do prvog vidnog ostrva sledi izgradnja prvog grada. Kako je reč o novom kontinentu susrešćemo se sa njegovim starosedeocima koji će od vas zahtevati određenu količinu zlatnika ne bi ste li kupili zemlju – ovo važi samo ako se teritorija nalazi blizu njihovog utvrđenja. Kada budete otpočeli izgradnju novih gradova doćićete do prve vidne novine u igri: nemogućnost izgradnje vaših trupa u novoj zemlji. Da bi ste pazarili jedinice moraćete otploviti u vašu evropsku prestonicu i za određeni broj zlatnika kupovati vojsku (radnike, monahe, specijalizovane jedince), koja i nije tako jeftina, pogotovo ne u početku. Jedna od bitnih stvari pri naseljavanju nove zemlje je da ostanete u dobrim odnosima sa tamošnjim meštanima, jer iako će vam ponekad oprostiti uvrede, opasnost napada može se očekivati onda kada se tome najmanje budete nadali. No, ako budete održavali dobre odnose sa starosedeocima možete imati koristi od istih, u vidu prodaje resursa, razmenjivanju znanja, poslova, a u većini slučajeva oni će dodeljivanjem hrane – ili nekog drugog resursa – pomoći siromašnijim i slabije razvijenijim gradovima. Već pomenuti resursi – ovde presdavljaju jako bitnu ulogu. Naime, glavni cilj u igri je zauzeti teritoriju koja je bogata sirovinama, jer se njihova primena u Colonization-u oseća više nego u prethodnim ekspanzijama. Kako ste odvojeni od matične zemlje, jedini način da zaradite zlato je prodaja sirovina. Da bi se vaš grad normalno širio potrebno je imati dovoljnu količinu hrane, da bi izgradnja građevina bila na zavidnom nivou potrebni su vam resursi: poput drveta i kamena, dok će nešto kompleksnije građevine zahtevati i korišćenje alata (tools) koji se ne mogu napraviti bez prisustva tri pomenuta resursa. Pored ova tri glavna tu su i sirovine poput vune, duvana, ruda, šećera, banana itd. One se mogu prodavati kao obične ili kasnije kao gotovi proizvodi: odeća, cigare, rum, oružje, što će vam, naravno, doneti veću cenu. Iako budete zauzeli bogato područje, prodaja ovih proizvoda predstavlja jedan od problema, jer to sada nije moguće jednostavnim klikom miša, već se njihova prodaja mora vršiti iz gradova koji imaju izgrađene luke ili trgovinom između ostalih zemalja. Transport sirovina takođe predstavlja važnu ulogu u ovoj igri. On je moguć na tlu, a i na moru. Tako npr. ako želite da prodate cigare u vašoj prestonici, moraćete izgraditi "Wagon Train" kojim ćete ih dovesti u grad sa lukom, a zatim brodom transportovati do prestonice i tamo ih prodati.

Colonization 2008-10-05 15-49-19-04 Colonization 2008-10-05 15-47-47-23 Colonization 2008-10-05 15-49-29-40

Colonization nam donosi i unapređeni menadžment vaših gradova. Da bi se njihove granice proširile, moraćete voditi računa kako najbolje raspodeliti vašu radnu snagu i nove ljude. Svakim ostvarenim pozitivnim elementom (širenje grada, dovoljna količina hrane, ekspanzija vaše kolonije itd.) vaša civilizacija dobiće nekog novog migranta, a ponekad čak i specijalizovanu jedinicu, koju možete odmah uključiti u koloniju. Svaki grad će sada imati određeni broj praznina u koje treba da stavite adekvatnu osobu za određeni posao. Ako želite da imate grad bogat hranom, onda u njemu treba zaposliti "expert farmer" ili "expert fisherman", jedinice koji će vam duplirati prinos hrane po potezu. Ako želite da se granice vašeg grada proširuju brže onda bi poželjno bilo staviti "expert statesman" jedinicu koja će ubrzati taj proces. Ovo se isto odnosi i na gotove proizvode kao i na skupljanje sirovina. Na ove pomenute praznine moguće je staviti i obične ljude ali će prinos biti duplo manji. Da bi ovo izbegli, potrebno je graditi škole u kojima bi se oni edukovali i izlazili kao eksperti određene oblasti. Ovo je jako bitna stvar u izgradnji gradova, jer u Colonization-u skoro svaka trupa ima mogućnost izgradnje. Tako npr. ako naiđete na oblast bogatu duvanom, logično je izgraditi grad sa trupom "expert tobacco planter" ili ako je određeno područje bogato rudama nije loše staviti jedinicu "expert miner" u cilju dupliranog prinosa ovih dveju sirovina. U Colonization-u ne postoji promena vremena (od prošlosti ka budućnosti) pa zato  ne postoji ni takozvano "TEH" drvo. Ovaj nedostatak potkrepljen je pridruživanjem raznih heroja vašim kolonijama, koji će vam doneti razne bonuse poput – 50% manje vremena do prestonice, bolje odnose sa starosedeocima, utvrđenje u svim gradovima, poboljšane elemente pregovaranja i drugo. Izgradnja svetskih čuda takođe je izostavljena u ovom delu.

Za svakog po nešto

Multi player mod se takođe može pohvaliti sa par novina. Ovaj mod nikada se nije istakao nekim uspehom u prošlosti zbog vremena koje je potrebno ne bi li se igra završila, jer bi za neku brzopoteznu igru bilo potrebno minimum 4 odigrana sata. Ovoga puta momci iz razvojnog tima spremili su nam par multi player modova koji bi trebalo da nađu svoje fanove: LAN i online mod (sa direktnom IP adresom), hot-seat mod (karakterističan po tome što je moguće igrati igru na istom kompjuteru) i najsporiji "play-by-e-mail" mod (za osobe koje nisu u mogućnosti da izdvoje više od sat vremena igranja). Na osnovu ovoga svaki igrač bi trebalo da nađe sebi zanimljiv mod i krene u osvajanje sveta sa svojim prijateljima.

Nije sve tako crno

Sa grafičke strane treća ekpsanzija igre Civlization IV nije pretrpela skoro nikakve promene. Grafika se može smatrati jednim od elemenata u kojem ovaj naslov ne blista. Da me ne biste pogrešno shvatili: igra i dalje izgleda zaista impresivno ali se za grafiku može reći da je prosečna i nedovoljno kvalitetna za naslove koji su trenutno aktivni na tržištu zabavnog softvera. Što se muzičke podloge tiče ona jednostavno briljira. Melodije su opuštajuće i jako se dobro uklapaju u ceo koncept igre.

Colonization 2008-10-05 15-56-07-26 Colonization 2008-10-05 15-55-58-96 Colonization 2008-10-05 15-56-10-75

Ko voli nek izvoli

Jednostavno rečeno, Cvilization IV: Colonization je prava igra za istinske fanove ovog serijala. Gameplay je prosto fenomenalan, iako je malo složeniji i kao takav veoma se lepo uklapa u celokupnu igru koja je pre svega namenjena starijim, iskusnijim igračima. Iako ima tu i tamo neka greška u grafici, zvuk je tu da sve pokrije. Moja topla preporuka je da probate ovaj naslov, jer svakako ima šta da vam pruži, a za malo neiskusnije igrače predlažem da prvo savladaju Civilization IV i njegove dve ekspanzije (Warlords, Beyond the Sword), pa tek onda krenu u osvajanje novog kontinenta.

Naziv igre: Civilization IV: Colonization
Žanr igre: potezna strategija
Razvojni tim: Firaxis Game
Izdavač: 2K Games
Datum izlaska: 22. septembar 2008.
Veličina: 1 CD
Screenshot-ovi: Civilization IV: Colonization
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.2 GHz Intel Pentium 4 or AMD Athlon processor or equivalent
RAM: 256 MB RAM (Windows 2000) / 512 MB RAM (Windows XP)
VGA: DirectX 9.0c-compatible 64 MB video card with Shader 1.1 Support or better

Preporučena konfiguracija:
CPU: 1.8 GHz Intel Pentium 4 or AMD Athlon processor or equivalent
RAM: 512 MB RAM    
VGA: 128 MB Video Card w/ DirectX 9 support (pixel & vertex shaders)

Ocene:
Grafika: 83
Zvuk: 88
Igrivost: 91
89/100 Izvanredno

+ gameplay, zvuk, inovacije, dobro odrađen rimejk
– grafika, pojedini bagovi, težina za početnike

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*