Canon PowerShot A450 test


Počeo je period lepog i sunčanog vremena, uskoro ćete krenuti i na putovanja, zato je pravo vreme da vam predstavimo jedan kvalitetan fotoaparat. Na test nam je stigao predstavnik visoke niže klase digitalnih fotoaparata Japanskog proizvođača Canon. U pitanju je model PowerShot A450. Aparat stiže u narandžasto-žutoj kutiji zajedno sa dve alkalne AA baterije, štrapom WS-800,  memorijskom SD HC karticom čiji je kapacitet 16Mb i AV AVC-DC300 kablom. Pored aparata i prateće opreme u kutiji se dobija uputstvo na srpskom jeziku kao i prateći CD na kome se nalazi uputstvo koje je detaljnije nego štampani primerak koje se dobija u kutiji, te ga svakako treba pogledati da bi saynali nešto više o aparatu.  Metalno kućišće u sivoj boji čuva Canon PowerShot A450. Sa prednje strane aparata dominira naziv aparata i optika dok na zadnjoj strani dominira LCD ekran dijagonale dva inča. Na zadnoj strani aparata su smeštena 4 tastera, manipulativni točkić kao i dva svetlosna indikatora. Sa desne strane aparata se nalazi otvor u kome se skladište dve AA baterije i memorijska kartica koja može da bude SD, SDHC ili MMC standarda. Iznad ovog otvora se nalaze dva otvora za konektovanje,od kojih je, jedan služi za povezivanje računara i aparata uz pomoć USB standarda dok je drugi namenjen DC digitalnom ulazu. Na levoj strani PowerShota A450 se nalazi audio/video izlaz, koji je kao i po običaju kao i kod predhodnika na donjoj strani aparata se nalazi navoj za stativ. Aparat je težak 215g i dimenzija 106x52x40mm.

Canon PowerShot A450 Canon PowerShot A450 Canon PowerShot A450

Senzor na aparatu je CCD i podržava rezoluciju do 5 Megapiksela. Objektiv poseduje optički zum od 3,2 puta. Aparat je u mogućnosti da snima video zapis rezolucija od 160x 20 sa 15 frejmova u sekundi do 640 x 480 sa 10 frejmova, dok je za srednju vrednost zadužena rezolucija od 320 x 240 piksela uz 20 frejmova u sekundi. Aparat sa osnovnom memorijom koja se dobija uz njega, može da snimi do 3 minuta video zapisa rezolucije 160 x 120 sa 15 frejmova u sekundi, što se na testu pokazalo kao tačno. Aparat poseduje makro od 1 cm. Postoji šest nivoa osnovnih rezolucija, a to su large 2592 x 1944 pixela, medium 1 2048 x 1536pixela, medium 2 1600 x 1200 pixela, small 640 x 480 pixela, postcard 1600 x 1200 pixela i widescreen 2592 x 1456 pixela.  Na PowerShotu A450 automatski modovi ekspozicije su Auto i Scene.

Uz aparat se dobija CD na kome se nalaze neophodni drajveri, programi i uputstva za upotrebu A 450. Od softvera za Microsoftove operativne sisteme dolazi ZoomBrowser EX 5.0, PhotoRecorder 2.2, PhotoStich 3.1, TWAIN/VIA 6.3 i 6.5 drajver, Apple QuickTime 6.5 i ArcSoftov PhotoStudio. Korisnici Mac operativnih sistema na pratećem disku mogu pronaći ImageBrowser 5.0, PhotoStich 3.1 i  ArcSoftov PhotoStudio.

Testiranje

Aparat je testiran u različitim vremenskim uslovima pri dnevnom, noćnom i veštačkom svetlu. Na dnevnom svetlu, pri sunčanom vremenu aparat se najbolje pokazao, slike snimljenje pri oblačnom vremenu su nešto lošijeg kvaliteta. U zatvorenom prostoru pri veštačkom svetlu se pokazao izuzetno dobro, samim time ni kvalitet fotografija nije odstupao mnogo od fotografija koje su snimljenje u dnevnim uslovima. Za pohvalu su kvalitetno odrađenji modovi za dnevnu svetlost, oblačno vreme, veštačko osvetljenje kao i fluoroscentni mod. PowerShot A450 poseduje 5 ISO modova u zavisnosti od vrednosti koje mogu biti – 50, 100, 200, 400 i auto. Kod snimanja portreta i uopšte fotografija na kojima se nalaze ljudi, anti-redeye opcija se pokazala više nego uspešna. Optički zum je vrlo kvalitetno urađen, ali čim se pređe granica optičkog zuma fotografije počinju da bivaju mutnije, kao i kod ostalih aparata kad se koristi softverski digitalni zum, kvalitet fotografije postaje lošiji.

Izrada fotoaparata je veoma kvalitetna i pored njegove težine odaje utisak da je stvoren za osobe kojima treba digitalni fotoaparat za sve prilike, a neočekuju profesionalne funkcije kao što imaju digitalni fotoaparati iz više klase. Snalaženje u meniju koji je na engleskome jeziku, je vema jednostavnoi samo uz samo par pritisaka na odgovarajući taster stižete do opcije koju želite da podesite. Jedina zamerka na izradu Canon PowerShota A450 je otvaranje i zatvaranje poklopca skladišta za baterije i memorijsku karticu, ali to će vam predstavljati problem samo prvih par puta, nakon toga ćete se navići na malo teže otvaranje poklopca. Kao i kod svih novijih modela Canon aparata postoji opcija da se PowerShot A450 priključi direktno na štampač. Tom opcijom Canon je doprineo da A450 iz PowerShot serija digitalnih aparata bude mobilan i da ne zahteva računar za štampanje. Autonomija baterija u aparatu je slabija, jer kod rada u autorskom modu sa korišćenjem podešavanja za svaku (ponaosob) vek baterije je oko 100 fotografija srednje rezolucije, dok u normalnom modu vek baterije je oko 350 fotografija. Canon je uradio kvalitetan blic, koji je jedino neophodan u uslovima stvarno slablog osvetljenja.

Uz sve prednosti i mane Canon PowerShot A450 će zadovoljiti potrebe manje zahtevnih korisnika i onih koji nemaju baš veliki budžet za kupovinu istog.

Pozitivno:
– Kvalitet izrade
– Lako snalaženje putem menija

Negativno:
– Slabija autonomija baterija

Hardver ustupio: Canon

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*