Call of Juarez: Bound in Blood opis


Call of Juarez Bound in Blood 12 Call of Juarez Bound in Blood 13 Call of Juarez Bound in Blood 14

Uživanje u kvalitetnim vestern filmovima  uvek je vrhunska zabava. Sjajna naracija, zanimljivi likovi, intigantna priča i sve ostalo što sačinjava vrhunske vestern filmove, od 2007. godine je postalo dostupno i ljubiteljima video igara. Call of Juarez, sjajan FPS sa elementima klasične šunjalice je postao primer kako vestern igre treba da izgledaju. Iako dobro prihvaćena od strane velikog broja igrača i kritike, igra nije nije doživela značajan tržišni uspeh, ali je ucrtala put kojim je dve godine kasnije došao i prequel. Call of Juarez: Bound in Blood, vrhunska igra sjajne produkcije sa dovoljno potencijala da postane jedan od najboljih naslova 2009. godine.

Radnja igre se dešava dvadeset godina nakon zapleta iz prvog dela, prateći sudbinu braće McCall, koji su kao dezerteri krenuli na put bez povratka i na sebe navukli bes komadanta jedinice u kojoj su niz godina verno služili. U vreme dok Građanski rat u Americi besni, braća McCall su uspeli da zaustave prodor severnoameričkih snaga na južni prostor novoformirane države, ali su odlučili da istupe iz službe kada su saznali da se američka vojska uputila prema njihovoj zemlji. Ovakav potez se nije svideo vojnim komadantima koji su odlučili da pod svaku cenu uhvate obojicu braće, te da ih obese zbog izdaje. Nakon sjajne prve misije, koja je ujedno i tutorial, krenućete u borbu protiv severnoameričke vojske, jedinica Juga, Apača i revoltiranih razbojnika koji su izvan svakog zakona. Ray i Thomas McCall uspevaju spasiti mlađeg brata, koji je ujedno i narator u igri iz ruku američke vojske, ali su u tom činu izgubili majku, imanje i sve što im je u životu značilo. Nakon adrenalinskog bega iz grada u kojem su oštetili nekoliko kuća i drugih objekata tri brata hrabro su zakoračila u potragu za drevnim blagom Apača, koje je zakopano duboku u planinama Meksika. Naizgled lak plen odvući će braću u pravi pakao, pun intrige i zanimljvih zapleta, bratske izdaje i oružanih sukoba.


Call of Juarez Bound in Blood 18
Call of Juarez Bound in Blood 25 Call of Juarez Bound in Blood 39

Kroz 15. chapter-a vodićete dvojicu braće na putu do bogatsva i legendarnog ukletog blaga. U gotovo svakom chapter-u imate mogućnost izbora između likova koje ćete voditi. Biraćete između Ray-a, starijeg i fizički snažnijeg brata koji protivnike eliminiše sa dva revolvera bez mnogo razmišljanja i često štiti mlađu braću i Thomas-a, mlađeg, ali agilnijeg brata koji je može da nosi pušku i luk sa kojima je vrlo precizan iz daljine. Takođe, na skoro svakom nivou Thomas će moći koristiti laso da bi se popeo na uzvišene prepreke i time imao bolji pregled situacije, ali i pomogao Ray-u pri penjanju na više platforme. Prostori na kojima će dva brata pokazati svoje veštine su predeli Džordžije, Meksika, sela Apača, planine Južne Amerike kao i gradovi u kojima vladaju lokalni nasilinici i pljačkaši. U zavisnosti kojeg lika odaberete odvijaće se borbe po nivoima. Ukoliko odaberete Ray-a spremite se na adrenalinsku akciju u kojoj ćete uz velike količine metaka i krvi veoma brzo eliminisati mete, ali i preuzimati veći rizik od pogibije, dok ćete, ukoliko odaberete Thomas-a sa pristojne razdaljine rešavati probleme sporije, ali uz osetno manji rizik.

Atmosfera u igri je fenomenalna i imaćete utisak da se zaista nalazite u koži jednog od braće, te da sa njima proživljavate brojne sukobe i druge zanimljive doživljaje kao što su kupovina oružja između misija i obavljanje zadataka koji donose novac za kupovinu naoružanja i municije. Dodatne aktivnosti u igri su potraga za traženim zločincima i izgubljenim životinjama kao i sakupljanje tzv. tajni po nivoima. Oružje u igri je zastupljeno i raznovrsno, a to se svakako očekuje od igre ovakvog tipa. Izbor varira od klasičnih revolvera i puški, pa do lukova i strela, noževa, puški sa zumom i dinamita. Treba napomenuti da će napredovanjem kroz igru i vaš arsenal postojati bogatiji, te ćete na višim nivoima investirati zarađena sredstva za kupovinu poboljšanog i efikasnijeg oružja. Jedan od bitnih elemenata su i dueli, pa ćete na na kraju gotovo svakog chapter-a ulaziti u sukob sa protivnikom na starinski, svima dobro poznat način. Iako u početku teški za učenje,  dueli predstavljaju odličnu uvertiru za sledeći nivo, jer ćete se u njima obračunavati sa najopasnijim protivnicima koji ni po koju cenu ne žele popustiti. Kao svaki vestern film, Call of Juarez u svojoj ponudi ima i konje koje ćete jahati u nekoliko misija. Za razliku od prvog Call of Juarez-a u kojem je jahanje donosilo brojne probleme, ta mana je sada potpuno ispravljena, te jahanje predstavlja pravi užitak za čulo vida. Pored jahanja, plovićete u čamcu i eliminisati Apače, putovaćete i u kočijama i braniti teret koji vaš karavan nosi.

Protivnici sa kojima ćete se susretati nikada vam neće predstavljati veliki problem, jer će uvek pucati samo na jednog brata, te neće sarađivati, dok ćete ih vi s druge strane relativno lako eliminisati. Iako ne vešti strelci, AI će često koristiti zaklon i pucati na vas sa bezbedne distance, ali ćete uvek pronalaziti načine kako ih izvući na horizont i izrešetati ih. AI brata kojeg ne kontrolišete je vrlo dobar, te će učinkovito eliminisati protivnike i uklanjati druge prepreke, pa ćete uvek imati osećaj da vam neko čuva leđa dok ste u akciji. Interakcija između braće je odlična, te Thomas pomaže Ray-u da pri penjanju, dok će Ray sa zadovoljstvom razvaliti vrata kroz koja Thomas želi proći.

 Call of Juarez Bound in Blood 59 Call of Juarez Bound in Blood 64 Call of Juarez Bound in Blood 46

Grafika u igri je pored atmosfere i odlične glasovne glume najlepši deo igre. Svetlosni efekti su sjajno uklopljeni sa atmosferom i delom dana po kojem se misija odvija. Horizon seže kilometrima, dok su teksture u igri sjajne i prikazuju trud razvojnog tima u najboljem svetlu. Efekti povetarca, vode i peščanih predela su maestralni pa ćete često imati osećaj da se zaista nalazite u delu sveta gde braća McCall traže svoju sreću. Ponekad ćete se zaustavljati da biste uživali u prelepim pejzažima koje igra pruža. Animacija likova je vrhunska i svaki od protagonista ima različit pristup preprekama, korišćenju naoružanja i sjajno definisan hod. Arhitekturi je posvećena posebna pažnja, tako da mostovi, raskošne kuće i razni saloni izgledaju vrlo realno, a velika pažnja je uložena kako u eksterijer tako i u bogati i raznoliki enterijer.  Pored flore i ljudskih građevina, i malobrojna fauna pleni izgledom i ostavlja snažan utisak na igrače kao i kočije, kanui i ogromni topovi koje koristite u prvom chapter-u.

Ukoliko vas navedeni elementi nisu dovoljno uverili u izuzetnost igre, zvučna podloga sigurno hoće. Svaki segment zvuka je maestralan, tako da ćete uživati u zvuku vodopada i blagogo povetarca, ali ćete kristalno jasno čuti i odapinjanje strela, ispaljivanje metaka te eksplozije. Glasovna gluma je verovatno najuverljiviji deo zvučne podloge, jer su za glavne uloge angažovani profesionalni glumci koji su svoj posao odradili krajnje profesinalno. Cela igra je prožeta humorom i konstantnim dijalogom između Ray-a i Thomas-a koji će u veselom ritmu likvidirati protivnike, te čestitati jedan drugom na dobro obavljenom poslu. Eksplozije u igri su zastupljene te kao takve predstavljaju praznik za uši, jer ćete uživati u zvuku koji proizvode minirani rudnici i objekti koji postanu meta razaranja.

Iako jedan od začetnika vestern žanra, Call of Juarez: Bound in Blood predstavlja odličan prequel, koji ispravlja sve mane koje je prvenac imao. U igri koja je ispunjena konstantnom akcijom, intrigama, povezanošću dva brata, naracijom mladog William-a koji uporno pokušava svoju braću odvratiti od oružja, predivnim pejzažima i fenomenalnom glasovnom glumom svaki ljubitelj igara će uživati. Iako igra nema co-op multiplayer mod igranja koji bi bio sjajan dodatak za naslov ovakvog tipa i unatoč neinteligentnom AI-u protivnika, Call of Juarez: Bound in Blood je fenomenalan letnji naslov koji je brzo postao bestseller i osvojio je igrače širom sveta. Ukoliko još niste probali igru krajnje vreme je da to učinite, jer Call of Juarez: Bound in Blood predstavlja vrhunac žanra, te će vam se lepim vratiti svaki trenutak proveden uz ovu igru.

Naziv igre: Call of Juarez: Bound in Blood
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Techland
Izdavač: Ubisoft
Datum izlaska: 30.jun.2009.
Screenshotovi: Call of Juarez: Bound in Blood
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU:    Pentium 4 3.2 GHz ili Athlon 64 X2 3500+
RAM:    1GB XP/2GB Vista
VGA:    GeForce 6800 ili ATI X1650 256MB+Shader Model 3

Preporučena konfiguracija: 
CPU:    Core 2 Duo ili Athlon 64 X2 5200+
RAM:    2GB XP/2.5GB Vista
VGA:    GeForce 8600 GTS ili ATI X1900 512MB


92/100 Izvanredno
+ Konstanta akcija, sjajna grafika, solidan izbor oružja, efektna zvučna podloga, fenomenalna glasovna gluma, interakcija između glavnih likova, intrigantna priča, dva različita stila igranja
– Igra je prekratka, neinteligentan AI protivnika, izostanak kooperativnog multiplayer-a

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
  • Floydducky
    Floydducky

    Your comment is awaiting moderation.

    medication from mexico pharmacy: cheapest mexico drugs – medication from mexico pharmacy

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*