Burnout Paradise – The Ultimate Box opis


Veoma popularna arkadna vožnja, koja je svetlost dana ugledala prošle godine na konzolama, konačno je portovana i na PC. Burnuot Paradise ovog puta dolazi sa ekstenzijom The Ultimate Box, a šta nam je u ovu kutiju zapakovao razvojni tim Criterion Games, saznaćete u nastavku teksta.

BurnoutParadise 1 BurnoutParadise 11 BurnoutParadise 12

Ulaskom u igru dočekaće vas numera Paradise City grupe Guns’n’Roses, koja je na neki način i njen zaštitni znak. Glavni meni donosi prvu i najveću novinu, a to je odabir između četvorotočkaša i dvotočkaša. Dakle, pored raznih besnih automobila, verzija za PC donosi i motore.

Po samom iskrcavanju na “Rajsko ostrvo”, zapitaćete se: Šta sad? Na svu sreću, tu je radio stanica Atomica sa simpatičnim spikerom koji će vam davati razne savete koje ne morate slušati, jer u ovoj igri imate slobodu da radite šta god poželite. Od samog početka biće Vam otvoren čitav grad, savršen za jurcanje i vratolomije.

Dok krstarite ulicama, mala mapa u uglu ekrana pokazuje lokacije sa raznim aktivnostima koje su vam na raspolaganju. Sa gotovo svake raskrsnice u gradu možete započeti neki “event”. Ove aktivnosti, u zavisnosti od tipa, na mapi su prikazane u vidu raznobojnih markera i ima ih ukupno pet. Kada stignete na lokaciju željenog event-a, aktivirate ga pritiskom kočnice i gasa istovremeno, kada počinje prava zabava. Prvi je Race, koji oko vas “baca” određeni broj protivničkih automobila i zadaje vam konačnu destinaciju, ali ne i najkraću rutu do cilja. Ovo postaje izazovno kada pri ogromnoj brzini morate da odaberete skretanje koje će vas do cilja dovesti pre ostalih. Konfuzna mreža autoputeva, prečica, gradilišta i prašnjavih puteva zadavaće vam muke pri izboru one najkraće, a i skretanje u potpuno pogrešnom pravcu nije retkost. U Takedown modu morate da izgurate i slupate određeni broj protivničkih automobila pre nego oni slupaju vas. Ovaj mod je zaista zabavan jer se pri svakom kontaktu koji vašeg rivala pretvara u gomilu metala aktivira odlično režirana scena udesa, koja vas neprestano tera da što pre slupate sledećeg. Aktiviranjem Marked Man moda morate da stignete u jednom komadu do zadate lokacije dok par drugih automobila pokušava da vas slupa.

BurnoutParadise 13 BurnoutParadise 4 BurnoutParadise 6

Osećaj tokom vožnje je odličan, a reč arkada ovde dobija pravo značenje. Potpuno nerealistična brzina i ponašanje vozila pružaju pravu zabavu. Brzina koju možete postići za manje od 5 sekundi je odokativno 300+ kilometara na sat, a – verovali ili ne – ovo je samo zagrevanje. Pri ovoj brzini, savladavanje i najoštrijih krivina je mačji kašalj. Bočno udaranje o zid ili bankinu samo će vas malo usporiti i jedino vas direktan udarac može trajno zaustaviti. Na određenim mestima, pored puta postoje i benzinske pumpe koje dopunjavaju nitro, servisi iz kojih će vaš slupan auto izaći kao nov, kao i farbare koje u trenutku menjaju kolorit vašeg ljubimca. Uživanje u vožnji je zagarantovano, ali igra jednostavno nije dovoljno izazovna i veći nivo težine bi svakako omogućio još intenzivnije i prijatnije iskustvo.

Otključavanje novih automobila je na neki način i jedini motiv za dalje igranje. Osvajate ih uspešnim izvršavanjem raznih skokova sa rampi, akrobacijama u vazduhu i vožnjom na off-road deonicama skupljajući poene, čime ujedno i unapređujete svoju vozačku dozvolu. Ako tokom slobodne vožnje gradom slupate automobil nekog od rivala, prisvojićete njegov auto. Junkyards su mesta na kojima možete zameniti ili pokupiti nove automobile, a ima ih ukupno pet.

Bilo da ste usred trke ili jednostavno kružite gradom, teško da ćete zaobići brojne rampe, provalije i crvene bilborde koji vam donose poene kada prođete kroz njih. Ove stvari su jednostavno neodoljive i može se desiti da vas adrenalin i želja za skokovima liše prvog mesta. Dolaženje do željene lokacije postaje prosto nemoguće kada usput primetite neku primamljivu prečicu ili rampu koja vodi na krov zgrade, odakle možete da prođete kroz bilbord koji vam je do skoro bio nedostižan.
Na konzolama, ova igra je poznata po odličnom modelu oštećenja, a kako je ovo port, to se nije promenilo ni u PC verziji. Ni u jednoj igri nećete uživati u uništavanju automobila kao u ovoj. Direktan udarac o zid izazvaće deformisanje ne samo haube, već čitave karoserije, uz točkove i staklo koji lete na sve strane. Iako ne igraju bitnu ulogu u igri, sudari su zaista spektakularni.

The Ultimate Box kao izdanje za PC sadrži sav dodatan sadržaj koji je do sad bio dostupan konzolama u vidu sadržaja koji se preuzima sa interneta (DLC – Download Content) . Tu je i Party Pack mod, koji omogućava igranje do čak osam igrača na jednoj mašini. Ono što važi za vožnju automobila uglavnom važi i za Bikes Pack koji adaptira ostrvo motorima i sadrži nove zadatke prilagođene dvotočkašima. Naravno, tu su i poboljšanja, kao što je mogućnost restarta trke ako zabrljate, kao i smena dana i noći. Criterion Games ne spava, pa su najavili i ekspanziju sa nekim novinama i proširenjem grada, a sve to već za par meseci.

Sa tehničke strane igra izgleda dobro, ali ništa spektakularno. Modeli vaših i protivničkih automobila su odlični, sa metalik farbom koja sjajno reflektuje okruženje. Nažalost, kockasti modeli malog broja automobila koji kruže gradom su daleko ispod proseka. Samom gradu takođe nedostaju detalji, što se primećuje samo kada stojite, odnosno nekih 2% vremena provedenog u igri. Osećaj tokom brze vožnje je odličan sa lepim efektom zamućenja. Šteta je što se programeri nisu potrudili oko najbanalnije stvari, a to je glavni meni, koji je totalno nepraktičan i konfuzan.

BurnoutParadise 15 BurnoutParadise 7 BurnoutParadise 8

Igri definitivno nedostaje dubina, što ne znači da je dosadna; naprotiv. Burnuot Paradise: The Ultimate Box je veoma zabavan naslov, ali neće zadovoljiti hardcore ljubitelje trka koji traže nešto više od pukog jurcanja. Ogromno ostrvo puno mogućnosti na svakom raskršću, međutim, oduševiće svakog ljubitelja arkadnih vožnji.

Naziv igre: Burnout Paradise – The Ultimate Box
Žanr igre: Racing/Driving
Razvojni tim: Criterion Games
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 5. februar 2009.
Screenshot-ovi: Burnout Paradise – The Ultimate Box
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: P4 2.8GHz
RAM: 1GB
VGA: Nvidia 6600 256MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Core 2 Duo 2.2Ghz
RAM: 2 GB
VGA: ATi 2900XT 512MB

84/100 Impresivno

+ Zabavna i agresivna arkada, veliki grad otvoren za istraživanje, model oštećenja
–  Previše laka, beživotan grad

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*