Bully: Scholarship Edition opis


Dve godine nakon originala, zadnji Rockstar-ov hit sa konzola prethodne generacije napokon se pojavio i na PC-ju. U odnosu na PS2, PC verzija donela je par sitnih novina, puno bagova i jako lošu optimizaciju. Nego, krenimo od početka.

Preuzimate ulogu Džimija Hopkinsa (Jimmy Hopkins), problematičnog tinejdžera, koga na početku same igre majka i očuh ostavljaju na akademiji Bulvort (Bullworth Academy). Prvo šta ćete zapaziti je to da se Rockstar i dalje drži uspešnog Grand Theft Auto sistema i pristupa. Ko je igrao bilo koju igru iz GTA serijala, biće itekako upoznat sa mehanikom i načinom izvođenja ove igre. Posle uvodnog šetanja po dvorištu same akademije i male priče sa direktorom, moći ćete da osetite čari tamošnjeg života. Na početku će vas ponižavati, zadirkivati, udarati bez ikakvog razloga, ali na vama je da izgradite vašu reputaciju i postanete poštovani od strane svih ostalih. Tada se upoznajete sa glavnim likovima igre, koji će vas pratiti kroz celu priču.

Bully- Scholarship Edition 1 Bully- Scholarship Edition 14 Bully- Scholarship Edition 17

Pored toga, u kafeteriji se susrećete sa grupama koje dominiraju, ali i koje su na dnu lanca ishrane na akademiji. Tu su „The Preps“, bogati ali itekako glupi studenti, „The Nerds“, štreberi ali nimalo naivni i jako pokvareni, „The Jocks“, vrsta praznoglavih bajkera po hodnicima akademije, koji samo izgledaju strašno i ništa više, i „The Greasers“, nabildovani klinci koji su tu samo da bi se iživljavali i mučili ostale. Nikako se ne treba kačiti sa njima na samom početku igranja. Kao što sam naslov kaže, susretaćete se samo sa ponižavanjem i tučama ostalih, jer je to otprilike sve što reč bully predstavlja, ali iako je igra puna nasilja adolescenata, nikada nećete videti krv niti ćete moći da ubijete bilo koga. Najteža povreda koju možete zadati nekome je ležanje, plakanje i koprcanje na podu.

Pošto ste ipak u školi, svakog dana morate ići na dva predavanja. Ukoliko pravite nerede, maltretirate štrebere, bacate petarde po hodnicima ili pak ne odete na nastavu, upoznaćete se sa školskim policajcima koji će vas juriti i potruditi se da dobijete ono šta ste zaslužili. Naći ćete ih po dvorištu, kao i u hodnicima, a predstavljeni su kao crvene tačke na radaru koje ćete večno izbegavati. Ali ponovo, šta god da uradite, neće vam biti nikakav problem da pobegnete od njih. Prestaće da vas jure čim se sakrijete u kanti ili nekom žbunu, školskom ormaru, a uspeva čak i ako se sakrijete iza zida u dvorištu. Ukoliko vas uhvate, izgubićete samo par minuta i par stvari iz vašeg inventara. Odlazak na časove je krajnje korisna stvar jer ćete nakon svakog položenog testa dobiti nešto šta će vam služiti po hodnicima akademije. U odnosu na PS2 verziju, ovde ćete imati 4 nova časa, matematiku, biologiju, muzičko i geografiju. Igra je xbox360 port, tako da će kombinacija miša i tastature uništiti bilo kakve izazove koje bi imali da igrate na gamepad-u. Na svim časovima ćete raditi testove, koji su predstavljeni u vidu mini igara. Većina toga će vam biti lako, sem engleskog, za koji vam je potrebno neko znanje jezika jer ćete od ponuđenih slova morati da sastavite što više reči. Geografija je krajnje frustrirajuća u nekim trenucima, zbog pikselizacije i nemogućnosti da ubodete tačku koju želite. Čas muzičkog možda ima i najveći problem jer vam očajna sinhronizacija nenormalno otežava da svirate vaš deo, koji često kasni. Na času biologije ćete secirati žabe, što će nekome možda biti najzanimljivije i najinteresantnije od svega navedenog. Pošto ste u obavezi da idete na samo dva časa dnevno, imaćete dosta vremena da istražujete akademiju Bulvort i okolno naselje. Po kampusu i okolini ćete nalaziti misije, skupljati tokene, maltretirati ostale ili voziti skejt, maltretirati prosjake i razbijati izloge. Sam život u akademiji je dobro odrađen i u dosta situacija podseća na stvarni život. Na raspolaganju vam je da radite sve ono šta biste mogli i da se stvarno nalazite tamo. Kao i u ostalim Rockstar naslovima, nećete moći da sačuvate vašu igru u svakom trenutku, već morate otići do vaše sobe koja je jedino mesto gde to možete uraditi. Pored toga, tu je ormar (gde ćete se moći presvlačiti) i hemijski sto (na kome ćete praviti petarde i ostale eksplozivne naprave).

Bully- Scholarship Edition 24 Bully- Scholarship Edition 50 Bully- Scholarship Edition 53

Iako je sam naslov star dve godine, PC verzija je direktni Xbox360 port, stoga je grafika donekle zadovoljavajuća. Akademija i njena okolina su na sasvim podnošljivom nivou, ali su modeli likova mogli da izgledaju bolje. Na neki način Rockstar je razočarao po tom pitanju, ali moramo uzeti u obzir da je PS2 verzija igre izašla davne 2006. Ipak, tu su neki novi efekti u odnosu na PS2 verziju. Puno senki i bloom efekata odlično odrađuju posao. Iako igra ne izgleda kao malo remek delo, dosta je zahtevna i očajno je optimizovana – često izbacuje desktop, nekada i pre save point-a, što može biti jako frustrirajuće. Takođe pravi neobjašnjive probleme čak i na dosta jakim konfiguracijama, što često odbija igrače. U par trenutaka izgleda kao da je razvojni tim najmanje vremena posvetio poliranju same igre i engine-a. Za razliku od grafike i tehničke strane, zvuk je odlično odrađen, u stilu najboljih Rockstar naslova, a glumci su savršeno odradili svoj deo posla.

Pored svih problema koji je doneo, ovo je ipak jedan od najboljih i najzabavnijih naslova koji trenutno možete naći na tržištu. Igra vas stalno tera da nastavljate dalje, da uradite još „samo jednu“ misiju pre nego što prestanete da igrate. Iskreno, ne znam kome je dosadno maltretiranje i šutiranje štrebera, pravljenje loma po školi i bežanje od školskih policajaca. Vredi je odigrati i ako samo završavate glavne misije, preći ćete je za par dana, a ukoliko završavate i misije sa strane, igra će vam doneti zabavu na višemesečnom nivou. I na kraju, ko je rekao da je škola dosadna?!

Naziv igre: Bully: Scholarship Edition
Žanr igre: akciona
Razvojni tim: Rockstar Games
Izdavač: Rockstar Games
Datum izlaska: 28. oktobar 2008.
Ostatak screenshot-ova: Bully: Scholarship Edition
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 3GHz Intel Pentium 4 ili AMD ekvivalent
RAM: 1GB
VGA: Nvidia GeForce 6800 ili bolje, ATI Radeon X1300 ili bolje, SM3 obavezan

Preporučena konfiguracija:
CPU: Core 2 Duo E6600 ili AMD ekvivalent
RAM: 2GB
VGA: nVidia Geforce 8800GT 512MB or ATI Radeon 38xx 512MB

Ocene:
– grafika: 70
– zvuk:  85
– igrivost: 80
77/100 Solidno

+ dosta misija, zarazan gameplay
– tehnička strana, bagovi, grafika, optimizacija

Popularno na PCigre.com

1 Comment Lupi i ti nešto!
  • Salmin
    Salmin

    Kako da stavim engleski jezik na ruski mi je odg odma …

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*