Brothers in Arms: Hell’s Highway opis


Dobrodošli u Holandiju

Još jedna godina – još jedan WWII šuter. Kada se pojavi nova WWII igra svi postaju pomalo skeptični, jer se danas pored bisera kao što su Call of Duty, Brothers in Arms i Medal of Honor pojavljuje i mnogo bledih kopija iste tematike zbog kojih je ovaj rat među igračima postao omražen. Na svu sreću, tu su i retki izuzeci koji nekim lepo realizovanim idejama i novinama unose svežinu u ovu maksimalno eksploatisanu tematiku.

Operation Market Garden – najveća padobranska vojna operacija u istoriji. Saveznički padobranci su zasuli čitavu Holandiju duboko iza neprijateljskih linija sa zadatkom da obezbede mnoge, strateški vitalne mostove i puteve u ovoj državi okupiranoj od strane Nemačke. Bila je to operacija koja se završila totalnim neuspehom sa ogromnim gubicima. Ali tamo smo bili i ranije, zar ne?

Brothers in Arms - Hell's Highway 10 Brothers in Arms - Hell's Highway 13 Brothers in Arms - Hell's Highway 17

 I ovog puta su se Gearbox Software i Ubisoft udružili i izbacili treću po redu igru iz serijala Brothers in Arms sa podnaslovom Hell’s Highway. Odlučili su da nas vrate u uniformu Meta Bejkera (Matt Baker), narednika 101. padobranske divizije zajedno sa njegovim saborcima u borbi protiv okupatoru u već poznatom okruženju. Sa primesama igre Company of Heroes, filma Saving Private Ryan, a ponajviše serije Band of Brothers igra je konačno ugledala svetlost dana sa titulom najbolje iz serijala, a saznaćete i zašto.

Hell’s Highway počinje kratkom rekapitulacijom priče iz prethodnih delova Road to Hill 30 i Earned in Blood. Ovde se upoznajemo sa glavnim protagonistima igre, a prvi je, naravno, Met Bejker i njegov pištolj koji je dobio od oca. Ako ste odigrali prethodne BiA igre, jasno je da je pištolj koji Bejker nosi povezan sa mnogo nevolja. Priča zapravo počinje "smrću" glavnog lika, da bi se zatim premotala tri dana ranije, kada je sletanjem jedrilice na zeleno polje Normandije sve i počelo.

Jednostavno i funkcionalno

Hell's Highway je, naravno, taktički FPS, dizajniran da igraču pruži punu kontrolu nad jednim ili više timova, a to čini na veoma jednostavan, ali funkcionalan način. Uspeh u većini situacija zavisi od pažljivog planiranja i razmeštanja timova pod Bejkerovom komandom. Ima kratkih delova igre koje će Bejker prelaziti sam, ali najviše vremena provešće u društvu svojih podređenih saboraca.

Nakon kratkog uhodavanja i navikavanja na kontrole, shvatićete koliko je sistem izdavanja komandi funkcionalan i jednostavan. Pritiskom desnog klika miša pojaviće se plavi prsten sa strelicom koji pomerate po terenu, a vaš tim će zauzeti poziciju koju ste obeležili pre podizanja kažiprsta sa desnog tastera. Postavljanje tima na otvoreno, bez zaklona, nije pametna ideja jer će ga neprijatelj brzo razrešiti dužnosti i zato zaklon igra ključnu ulogu, a kada ih usmerite blizu nekog, sami će ga iskoristiti. Sama mehanika zauzimanja zaklona funkcioniše na gotovo isti način kao u igri Rainbow Six: Vegas, što znači da kada se domognete objekta koji ćete iskoristiti kao štit od kiše metaka, pritiskom Shift tastera kamera se prebacuje u perspektivu trećeg lica. Iz ovog ugla možete da ustajete ili virite levo-desno i pucate na neprijatelja sa manje bojazni da ćete popiti metak. Pored komandi za raspoređivanje timova po terenu, postoje i crvene i žute ikone koje će smeniti pomenuti prsten kada ga usmerite ka neprijatelju, a boja i vrsta indikatora će zavisiti od tima (base of fire, assault, bazooka) koji je trenutno selektovan. Ono što ćete sigurno primetiti je promena tonaliteta Bejkerovog glasa dok izdaje komande u zavisnosti od toga da li su primećeni ili ne. Ako nisu, Bejker će kratkim i oštrim šapatom izdati naredbu, a kada meci krenu da lete urlaće iz sveg glasa – mali, ali odličan detalj koji doprinosi atmosferi.

Brothers in Arms - Hell's Highway 7 Brothers in Arms - Hell's Highway 59 Brothers in Arms - Hell's Highway 63

Find, flank, finish

Kao što je već spomenuto i u prethodnim igrama, pristup okršajima se zasniva na zauzimanju zaklona, nakon čega ćete narediti vašem timu da kišom metaka zalepi neprijatelja za zemlju kako biste bili u mogućnosti da ga vi ili vaš drugi tim zaobiđe i, naravno, dokrajči. Kada neprijatelj nije ugrožen iznad njega stoji crveni krug, a kada je pritisnut vatrom postepeno menja boju u sivu kada ste bezbedni da krenete u zaobilaženje i eliminisanje. Dakle, kao i ranije i ovde važi "FFF" pravilo – Find-Flank-Finish ili pronađi-zaobiđi-dokrajči. Neprijatelj, kao i Bejker i njegova ekipa neće dugo biti bezbedni iza svakog zaklona. Drvene ograde, peščani džakovi, burad i zaprežna kola će se trenutno ili vremenom raspasti, u zavisnosti da li su zasuti mecima, pogođeni projektilom iz bazuke ili granatom, pa ćete morati da vodite računa iza kojih objekata postavljate svoje ljude, ali i Bejkera. Kuće, zgrade i druge veće objekte nije moguće srušiti, ali postoji par zaista fenomenalnih poluskriptovanih momenata, kao npr. kada bazuka timu naredite da sa crkvenog tornja raznese MG gnezdo.

Health sistem je nešto što dosad niste videli u video igrama i samo jedan metak vas deli od učitavanja prethodnog checkpoint-a. O čemu se zapravo radi? Ako ste predugo na otvorenom, slika na ekranu će početi da crveni od ivica ka sredini, dok nakon par sekundi celim ekranom ne dominira crvena boja, nakon čega imate samo trenutak da pronađete zaklon ili popijete smrtonosan hitac. Dakle, nema upijanja olova i traženja health kutija. Vaši saborci takođe mogu da izgube život, ali će već na sledećem checkpoint-u vaskrsnuti. Sve ove indikatore (stanje neprijatelja, health efekat) možete isključiti, što doprinosi realizmu, ali i težini, jer nećete uvek moći da tačno procenite da li ste dovoljno dugo na nišanu neprijatelja, što će češće rezultovati smrću.

Glavna mana igre je repetitivnost i statični AI neprijatelji koji će u 95% slučajeva dotrčati do najbližeg zaklona ispred vas i tu i ostati dok ih ne pobijete ili vas ne primete kada im priđete s krila, kada će pokušavajući da pobegnu do drugog zaklona najverovatnije popiti vaše ili olovo saboraca. Igra će vas naučiti osnovnim taktikama probijanja neprijateljskih linija, što AI nažalost neće primenjivati protiv vas, pa će okršaji više ličiti na neku puzzle igru. Ovu jednoličnost će u drugom delu igre malo razbiti arkadno upravljanje Sherman tenkon ili snajperisanje nemačke pešadije sa krova fabrike Phillips.

Brothers in Arms - Hell's Highway 47 Brothers in Arms - Hell's Highway 35 Brothers in Arms - Hell's Highway 43

Igra ili film?

Očigledno je da su momci iz Gearbox-a u velikoj meri bili inspirisani filmom Saving Private Ryan i serijom Band of Brothers HBO produkcije. To je najuočljivije u dugim cut-scenama između misija ili checkpoint-a sa fokusom na sećanja, misli, emocije i dijaloge Bejkera i ostalih članova tima. Ovaj "ratni film" isprekidan gameplay-em pun je krvi, ljubavi, patnje, straha i suza, kao i napetih akcionih scena sa kamerom koja se trese u stilu pomenutih ekranizacija ovog rata. Jedine zamerke ovih cut-scena su njihova prevelika dužina i neubedljive ekspresije lica glavnih likova i čini se da su kreatori posvetili previše vremena ovom aspektu igre, zanemarivši neke bitnije.

Sa vizuelne strane, igra u nekim trenucima briljira, dok je u pojedinim tik iznad proseka. Modifikovani UT3 endžin omogućava renderovanje kako prelepih zelenih polja Holandije na suncu i kišom osipanog sela, tako i bombardovanog grada u plamenu po noći, stvarajući neke zaista nezaboravne prizore. Vaši saborci su modelovani sa neverovatno mnogo detalja i svaki od njih deluje "živo", što ne karakteriše i nemačke vojnike koji su klonovi 2-3 modela. Još jedna zamerka se može uputiti tonovima boja za koje se ekipa iz Gearbox-a odlučila. Igra od misije do misije menja kolorit, pa su boje u nekim delovima previše jarke i drečave i jednostavno ne oslikavaju ratno okruženje na pravi način, dok u nekim misijama preovladava siva, boje su dosta umerenije i definitivno bolje leže ovom tipu igre. Još jedna novina je takozvani Action Cam, efekat koji se aktivira kada nekog pogodite u glavu ili grupi nesretnika bacite bombu pod noge, kada se kamera zumira i vreme uspori uz mnogo krvi i delova tela koji lete kroz vazduh, što će mnoge igrače željne "gore-a" oduševiti.

Brothers in Arms: Hell’s Highway igraču daje više nego dovoljno razloga da se vrati dobro poznatom okruženju Drugog svetskog rata. Sveukupan feeling možda jeste poznat, ali taktički FPS pristup sa par novina i filmskim momentima osvežava osećaj već viđenog. Ako ste voleli prethodne igre Brothers in Arms, nema sumnje da ćete voleti i ovu.

Brothers in Arms - Hell's Highway 19 Brothers in Arms - Hell's Highway 23 Brothers in Arms - Hell's Highway 26

Naziv igre: Brothers in Arms: Hell's Highway
Žanr igre: Taktički FPS
Razvojni tim: Gearbox Software
Izdavač: Ubisoft
Datum izlaska: 7. oktobar 2008.
Veličina: 1 DL-DVD
Screenshot-ovi: Brothers in Arms: Hell’s Highway
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.6 GHz Dual Core (3 GHz Pentium D 925)
RAM: 1 GB
VGA: NVIDIA GeForce 6800 128 MB / ATI Radeon X1600 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.8GHz Dual Core
RAM: 2 GB
VGA: NVIDIA GeForce 8800 GT 512 MB/ ATI Radeon HD 3870 512 MB

Ocene:
Grafika: 80
Zvuk: 82
Igrivost: 80
82/100 Izvanredno

+ Tehnički aspekti, kontrole, novi sistem zaklona, cut-scene
– Repetitivnost, povremeno loš AI, kolorit, ekspresije lica

 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*