Borderlands najava


Provereni tim

 Gearbox Software je najpoznatiji po svom serijalu Brothers in Arms, a sada rade na nečemu potpuno drugačijem: Borderlands. Igra je u razvoju već duži vremenski period, a na ovogodišnjem sajmu E3 predstavljena je i sasvim igriva verzija.

 Borderlands je SF igra čija se radnja odvija na ne tako gostoljubivoj planeti pod nazivom Pandora, na kojoj humanost ne postoji i samo najbrutalniji imaju šansu da prežive. Oni koji su ostali na ovom apokaliptičnom mestu proizvod su neuspelog eksperimenta velikih korporacija koje su htele da ga nasele i eksploatišu. Atmosfera igre najviše podseća na film Mad Max i igru Rage koja se kuva u id-u. Gearbox je licencirao Unreal Engine 3 za ovaj naslov, isti onaj koji pokreće Gears of War, Bioshock i novi nastavak serijala Brothers in Arms pod nazivom Hell's Highway. Interesantno je to da će endžin omogućiti strimovanje novih lokacija bez ikakvih "loading" ekrana.

 Borderlands 02Borderlands 04Borderlands 05

FPS, RPG & Co-op

 Borderlands je interesantna kombinacija pucačine iz prvog lica i RPG-a. Na početku igrač odabira jednu od tri uloge, svaku sa unikatnim veštinama, sposobnostima i pozadinom, gde se uočavaju njeni prvi RPG elementi. U samom dnu ekrana nalazi se bar sa iskustvom i dok igrač leveluje svog lika istovremeno mora i odlučivati u kom smeru želi da razvija njegove sposobnosti i usavršava veštinu rukovanja određenim oružjem. Tako će, na primer, ljubitelji sačmara moći da  apsorbuju trzanje i uvećaju nanošenje štete na većoj udaljenosti, ubrzaju reload ili poboljšaju nišanjenje.

 Kao glavnu karekteristiku Gearbox naglašava mogućnost kooperativnog igranja kampanje sa do ukupno četiri igrača i navodi da je igra i predviđena za taj vid igranja. Na ovaj način igrač će moći da uzme svog lika – bez obzira na njegov trenutni nivo, opremu i sposobnosti – i prebaci ga u igru drugog igrača, bez obzira koliko je ovaj iskusniji ili ne. Sav progres koji je u ovom co-op ostvario, kao i sve predmete i oružje koje je prikupio, može isto tako vratiti u svoju igru ili jednostavno preseliti u  kampanju nekog trećeg igrača.

 U ovom nelinearnom svetu posećivaćete raznorazne lokacije – od nepreglednih pustara do pećina, rudnika i napuštenih industrijskih postrojenja, punih bandita i neprijateljski nastrojenih bića koja naseljavaju Pandoru. U igri postoje i vozila, pa ćete zajedno sa prijateljem moći da vozite dok on puca iz oružja smeštenom na vozilu. Takođe, moguće je zameniti pozicije u toku vožnje, što je propraćeno interesantnom animacijom.

Borderlands 01Borderlands 03Borderlands 06

Impresivni podaci

 Ako mislite da ćete tokom kooperativne kampanje za vreme posete lokacija koje ste već obilazili nailaziti na ista oružja i predmete, onda se grdno varate, bar tako kaze Gearbox. O čemu se zapravo radi? U igru je implementiran sistem koji će uvek različito generisati lokacije oružja, predmeta i drugih objekata, a razvojni tim navodi da ovaj algoritam ima čak 650.000 mogućih varijacija sa preko 500.000 komada raznog oružja, među kojim je i interesantan snajper koji se puni preko burenceta kao revolver. Igra će definitivno imati M (Mature) rejting, jer je način egzekucije neprijatelja zaista brutalan, sa puno crvene telesne tečnosti i raznetih delova tela.

 Pored novog oružja, postojaće i različiti tipovi municije, kao recimo električni meci slični onima iz Bioshock-a. Kada krenete da pokupite pištolj ubijenog neprijatelja, na primer, pojaviće se pop-up bar sa njegovom statistikom, pa nećete morati da ga pokupite ako u inventaru imate isti ili možda bolji komad. Oružja nećete prikupljati samo od neprijatelja i skrivenih kutija, već i iz svaki put različito generisanih "dropova" (drops), i to u pravom RPG stilu.

 Ubacivanje MMO i RPG ideja u FPS nije ništa novo (S.T.A.L.K.E.R., pa i Rage i Fallout 3 kao novi primeri), ali proceduralno generisanje oružja, predmeta i likova kako u single player, tako i co-op modu svakako jeste. Gearbox do sada nije pravio promašaje, pa nema sumnje da i Borderlands to neće promeniti, a nama ostaje da sačekamo početak sledeće godine i sami se u to uverimo.


Naziv igre: Borderland
Žanr igre: FPS/RPG
Razvojni tim: Gearbox Software
Izdavač: 2K Game
Datum izlaska: početak 2009.
Screenshot-ovi: Borderlands
Diskutujte o igri i najavi na forumu.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*