Bitka Sonyja i Toshibe izmedju novih DVD standarda


Blue-Ray vs HD DVDKao sto se davne 1980 godine vodila bitka izmedju VHS i Betamax standarda, danas se ista vodi oko high definition DVD standarda.

Obećavajuci odlično vizuelno iskustvo, nova generacija DVD plejera doneće takvu sliku da cemo moci jednom i zauvek da zaboravimo na odlaske u bioskope…

Trenutno na trzištu postoje dva formata (HD DVD i blu-ray), a Japanska elektronska industrija i Holivud su duboko podeljeni izmedju njih. Kao i pre kada su za prevlast nad videom borbu vodili Sony i JVC pobedniku će i ovaj put otići stotine miliona dolara.

Sony koji je izgubio borbu od JVC-ovog inferiornijeg VHS formata, nada se da će ovaj put iz duela sa Toshibom izaći kao pobednik, bez obzira što je Toshibin HD DVD standard iako manjeg kapaciteta, znatno jeftiniji od sonijevog Blu-ray standarda.

Nadmetanje je zvanicno pocelo i Sony je u američke prodavnice izbacio prvi plejer zasnovan na njegovoj Bly-ray tehnologiji po ceni od 1000 dolara. Cena je duplo veća u odnosu na Toshibin HD DVD plejer koji se pojavio u američkim prodavnicama pre 3 meseca.

Neki holivudski studiji kao sto su naprimer WB i Viacom podrzavaju oba standarda, ali večina zabavne industrije će se odlučiti samo za jedan od ova dva. Firme koje favorizujiu Sony su Apple, Samsung, Dell kao i Holivud, Dizni i 20th Century Fox, dok su na strani Toshibe: NEC, Microsoft, Intel i Universal. Što se tice igračke industrije, Naslovi za Microsoftov XBox 360 nalaziće se na HD DVD diskovima, dok ce se naslovi Za Sonijev Pplaystation 3 nalaziti na Blu-ray diskovima.

Sa tehnoloske strane gledista, oba standarda nude bogate (vernije) boje, "skoro 3D kvalitet" slike i surround zvuk. Što se tiče kapaciteta ova dva standarda, na HD DVD će moci da se snimi do 30gb (na dvoslojnim diskovima) dok ce na Blu-ray moci da se snimi cak do 50gb (na dvoslojnim diskovima) podataka, što je i do 10 puta više nego na običnom jednoslojnom DVD-u čiji je kapacitet 4.5gb.

Bilo kako bilo obe zaraćene strane ulaze u neizvesnu rundu, a izgleda da će se pobednik izvući na poene…

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*