Bioshock najava


Bioshock screenshots Bioshock screenshots Bioshock screenshots

Irrationl Games (starijoj publici poznat po legendarnom naslovu System Shock 2, a kasnije po SWAT 4, te ekspanziji SWAT 4: The Stetchkov Syndicate), još od kraja  2004. godine, radi na novom projektu Bioshock. Isti je planiran za početak naredne godine, kada bi svetlost dana trebao ugledati ekskluzivno na PC i Xbox360 platformi. Inače, Bioshock, prema rečima autora, predstavlja “duhovni” System Shock 2 nastavak, koji svojim stopama gazi na više žanrovskih frontova, pa je okarakterisan kao FPS, Avantura i RPG. Razlog tome je, kako navodi Kevin Levine (kreativni direktor), želja razvojong tima da klasični FPS žanr u potpunosti redefiniše i time izbegne sve klišee, koji se od pojave igara ovog tipa neprestano smenjuju. Mada, ovakve najave nisu ništa novo, te služe kao marketinški potez izdavača da podigne što veću prašinu oko igre. U ovom slučaju, čini se na prvi pogled, prema priloženim idejama i real-time demonstracijama, novo čedo Irrational Games-a pruža mnogo više.

Koliko razvojni tim otkriva, radnja je vezana za podvodni grad nazvan Rapture. Sagrađen 1946. godine, od strane bivšeg građanina SSSR-a po imenu Andrew Ryan, Rapture je zamišljen kao mesto koje projektuje individualistički i kapitalistički raj, čiji građani primarno rade u svoju korist, pa tek onda za dobro zajednice. Smešten na dnu okeana, izolovan zidinama dubokog mora od vanjskog sveta, sa potpunom infrastrukturom, sistemom elektrifikacije, prečišćavanja vode, prehrambene industrije, te sistemom odbrane (koji pokreću neutralne podvodne struje), grad je planiran kao nezavisan i samoodržavajući. Za njegove stanovnike Ryan je birao najbolje “uzorke” ljudske rase, iz različitih slojeva društva, koji su svojim radom doprineli izgradnji grada i (vremenom) njegove utopijske zajednice. Do ranih 1960-ih populacija grada dostiže nekoliko hiljada, te se zajedno sa procvalom privredom Ryan-ova idealstička slika polako ostvaruje. No, čovek nije sinonim za savršenstvo i kao takav ne vezuje se za idealizam.

Prvi znaci poremećaja društvene ravnoteže nastaju pronalaskom morske vrste (morskog puža), koja ima mogućnost reprodukcije Stem ćelija (ćelije koje su osnovni pokretač regeneracije živih organizama). Vremenom, dokazano je da se Stem ćelije mogu koristiti za korekciju telesnih sposobnosti – lečenje, te poboljšanje fizičkih i mentalnih osobina. Mešanjem tehnologije i mutacije u ljudskom telu, moguće je implemetirati nova tehnološka dostignuća, ali proces se ne može obrnuti. Mladi entuzijasta, po imenu Fontaine, investirao je u rana istraživanja vezana za ovaj biološki organizam i time stekao kontrolu nad materijom koju on proizvodi (kasnije nazvanom “Adam”). Adam polako postaje ovisni faktor čitave Rapture populacije i kao takav preti njegovoj socijalnoj strukturi. Interesi Ryan-a i Fontaine-a međusobno se ukrštaju i tada dolazi do konflikta – borbe za prevlast i monopol nad Adam materijom. Vremenom, Ryan dobija bitku, ali krajem rata svi prirodni izvori Adam materije bivaju uništeni, te dolazi do ogromnih ekoloških promena.   

Bioshock screenshots Bioshock screenshots Bioshock screenshots

Igrač igru počinje iznenadnim buđenjem na mestu avionske nesreće, okružen okeanom. Prethodno, ne postoji nikava intro-scena koja bi navela igrača na prethodna dešavanja (pa vam ova najava može poslužiti kao uvod – prim. ur.), jer je na istom da sazna kako je tu dospeo. Okružen vodom, sa jedino svetionikom na vidiku, vaš alter-ego, bez ikakvog izbora, kreće prema usamljenoj građevini. U njenom podzemlju pronalazi podvodnu kapsulu s istrulelim lešom. Željan odgovora pokreće podvodno vozilo i tako u dubokim vodama otkriva skriveni grad. Kada igrač stigne u Repture zatiče stanje očaja. Ožiljci od građanskog rata više su nego vidljivi, gde prostrane podzemne prostorije ispunjuju otrovi biološkog oružija. Pored toga, poplava je jedan od većih problema. Korišćenjem oružija eksplozivnog efekta stvoreni su manji otvori u vanjskim zidovima, te voda lagano ispunjava unutrašnjost grada. Kako igrač nepreduje kroz gradske komplekse (ogromne podzemne baze, stambene prostorije, naučne odaje, kao i sistem podzemne železnice), pronalazi beleške njegovih „nestalih“ naseljenika, koje su načinjene pre i za vreme propasti socijalne strukture grada.

Glavni potencijal Bioshock gameplay-a jeste interaktivnost i nelinearnost, prema autorima nazvan „emergent gameplay“. Ovaj termin je dosta korišćen u igrama kao što je Grand Theft Auto. Ipak, Bioshock će verovatno mnogo posuditi iz System Shock serijala. Svi objekti koji su na dohvat igrača nude neku vrstu interakcije, bilo da je reč o „search“ ili fizičkoj, dok nelinearnost najviše karakteriše moralni pristup situaciji, gde igrač diktira način igranja; Action or Stealth – Nasilje ili Razum. Pored toga, Irrational Games obećava superioran AI (veštačka inteligencija), koji bi trebao dinamički tražiti priliku da verodostojno ispuni svoje zadatke. Prema priloženim in-game demonstracijma ovo nije daleko od istine. Igrač, takođe, može privoleti AI svojoj strani, čineći da se neprijatelj i NPC-ovi okrenu jedni protiv drugih ili pomognu igraču.

Postoje tri kategorije neprijatelja: Aggressors (zvani splicers – spojnica) – nasilne prirode i modifikovana su ostavština Ryen-ove vojske. Nose malo ili uopšte oklopa i ne mogu preživeti u prostorijama sa kiseonikom. Lutaju odajama grada tražeći žrtvu, koju ubijaju, a zatim od nje kradu Adam. Gatherers (Little Sisters – Male Sestre) – genetički modifikovana deca, stvoreni kao rešenje na nestanak Adam materije. Njihov zadatak je da sakupljaju Adam iz mrtvih, te isti kroz sebe ponovo reprodukuju u koristan. Razvojni tim je namjerno izabrao oblik deteta, da bi igrač imao moralni konflikt ubijanja dece kako bi došao do Adam-a. Protectors (Big Daddy – Veliki Tata) su stvoreni da zaštite „Sakupljače“. U punom su oklopu i nose teška oružija. Njihova odela podsećaju na staru metalnu ronilačku opremu i često su u pratnji Male Sestre. Napadaju jedino ako je njihova ili „Sakupljačeva“ sigurnost ugrožena.

Bioshock screenshots Bioshock screenshots Bioshock screenshots

Bioshock je trebala pokretati modifikovana verzija Unreal 2.5 engine-a, korišćen u poslednjim Irrational Games igrama (Tribes: Vengeance , SWAT 4). Međutim, napretkom tehnologije implementirani su delovi Unreal 3 engine-a, a renderovanje svetlosnih efekata napisano je od nule. Takođe, tim je unajmio veliki broj programera i dizajnera specijalizovanih za animaciju vode. Zbog toga, na prvi pogled, voda vas može ostaviti nepomičnim i to je jedan od glavnih razloga zašto bi trebali pogledati 14 minuta dugu E3 gameplay demonstraciju. Potpuno je jasno da će Bioshock biti predstavnik next-generation igara i zahtevati maksimum iz nadolazeće tehnologije.

Bioshock je igra koja će sigurno imati veliki uticaj na razvoj FPS žanra, prelazeći nepisanu granicu između RPG i avanturističkih igara. Zaista, koncepcijski odličan skup ideja, koje još samo treba tehnički realizovati. Dosadašnjim radom Bioshock je dobio dosta priznanja. Najznačajnija je titula “Game of the Show” na poslednjem E3 sajmu, od strane Gamespot, IGN i GameSpy portala. Ovaj naslov sve više skreće pažnju igračkog tržišta, a početak 2007. godine se bliži. Do tada, dišite iznad vode dok još možete!"

 

Naziv Igre:
Bioshock
Žanr Igre:
FPS, Avantura, RPG
Razvojni tim:
Irrational Games
Izdavač:
2K Games
Datum Izlaska
Početak 2007.
Korisni linkovi:
Traileri i gameplay demonstracija

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*