Beijing 2008 opis


Beijing 2008 opis

Već godinama se nije pojavila kvalitetna simulacija Olimpijskih igara. Ali, zato ovog leta imamo dve igre ovog tipa! Ona koju u ovom opisu predstavljamo, Beijing 2008, trebalo bi da bude oficijelna igra Olimpijade. Koliko je Sega uspela u pokušaju da atletiku i još neke manje popularne sportove približi mainstream tržištu, možete pročitati u tekstu koji sledi.

Beijing 2008 01 Beijing 2008 16 Beijing 2008 25

Olimpijada. Najveća svetska sportska smotra. Preko deset hiljada sportista svake četiri godine sastaje se u najvećim svetskim metropolisima i takmiči u najpopularnijim sportovima. U prošlosti smo imali veliki broj simulacija Olimpijade, ali nisu sve bile uspešne. Mahom se svodeći na pomahnitalo lupanje po tasterima, igre ovog tipa odlična su zabava u društvu. Ali, da li je i gigant poput Sege dorastao izazovu koji predstavlja realizacija ovako masivnog projekta? Kako se uzme…

Prvi utisak koji ćete svakako imati je da je ovo previše teška igra, što ne bi bio problem da postoji bilo kakav režim karijere vredan truda. Ovako, i ne pretenduje na mesto ozbiljnih simulacija koje se igraju nedeljama, već se postavlja kao brza zabava za poslepodne, zbog čega ima ozbiljan problem sa balansom. Naime, kriva učenja je veoma duga i potrebno je previše vremena da bi se ovladalo svim disciplinama. S druge strane, ne može se reći da postoji ozbiljan izazov koji bi ovako težak gameplay mogao da usmeri u višednevnu borbu za medalje. Postoji režim Igara, ali se na kraju sve svodi na besomučno mlaćenje po gamepad-u umesto na unapređivanje atributa koje, uzgred, postoji, ali nije dovoljno iskorišćeno. Discipline koje nam Beijing 2008 nudi kreću se od standardnih atletskih, preko gimnastike, streljaštva i plivanja, do ne tako popularnih poput dizanja tegova, džudoa i stonog tenisa. Izbor disciplina je generalno dobar, ali utisak kvari nedokučiv sistem kontrola. U ovoj igri imate priliku da se borite u sledećim sportovima: u atletici trke na 100, 200, 400, 800 i 1500 metara, kao i 100 i 110 metara sa preponama. Preostali deo podeljen je na skok u vis, skok u vis sa motkom, skok u dalj, troskok, bacanje čekića, koplja, diska i kugle. Što se plivanja i vodenih sportova tiče, imamo plivanje na 50 metara slobodnim stilom, na 100 metara leđno, leptir i prsno, kao i skokove u vodu sa 3 i 10 metara. U gimnastici su predstavljene vežbe na parteru, kao i razna takmičenja na razboju. U streljaštvu su tu glineni golubovi i 10 i 25 metara vazdušni pištolj. Od ostalih sportova možete naći luk i strelu, dizanje tegova u kategoriji takmičara do 105 kilograma, kao i biciklizam, kajak, džudo i stoni tenis.

Beijing 2008 09 Beijing 2008 11 Beijing 2008 27

Kontrolni sistem je prava katastrofa! Čest je slučaj da se pri portovima kontrole malo zabrljaju, ali u ovolikoj meri… Prilagođene su Xbox-360 gamepad-u i sasvim sigurno savršeno obavljaju svoj posao u verziji za konzole. Ali, u verziji za PC ovaj deo je veoma traljavo odrađen i u mnogome umanjuje konačnu ocenu. Glavni problem leži u tome da igra, iako je očigledno dizajnirana za gamepad, ne prepoznaje kontrole na vreme i zbog toga je veoma teško ostvariti potrebne rezultate. Pošto ovaj tip igara ne može da pobegne od "button mashing" pristupa kontrolama, posle par sati sve gubi smisao. Jednostavno je nemoguće dovoljno "napumpati" skalu za trčanje, pa samim tim i rezultati izostaju. A sada najveći paradoks koji se tiče kontrola: nekim čudom lupanje po tastaturi ima daleko bolji vremenski odziv i već iz trećeg ili četvrtog pokušaja približićete se svetskom rekordu u plivanju na 50 metara slobodnim stilom ili sprintu na sto metara. U čemu je onda problem? zapitaćete se… Iz nekog čudnog, samo autorima igre poznatog razloga, u podešavanjima komandi na tastaturi potpuno su izostavljeni bočni tasteri koji postoje na gamepad-u. A bez njih su određene ključne komande potpuno nedostupne! Da agonija bude veća, igra sama od sebe u određenim disciplinama potpuno pomeša komande, sama od sebe… Ovolika nemarnost nije baš karakteristična za Segu i može se delimično opravdati time što im PC platforma verovatno nije bila u prvom planu.

S druge strane, grafika je apsolutno prelepa! Zaista, posle silnih višeplatformskih igara gde po običaju PC verzije dele grafički engine sa PS2 i Wii konzolama, u ovom slučaju PC verzija izgleda identično kao na najjačim igračkim konzolama današnjice, PS3 i Xbox 360. Prava next-gen grafika oduševljava detaljnim teksturama, veoma realističnom fizikom i prelepim dizajnom borilišta, koji izgledaju potpuno isto kao pravi stadioni i hale iz Kine, po kojima su dizajnirani. Scena otvaranja Olimpijade izgleda zaista lepo i mnogobrojne animirane scene na početku i kraju takmičenja su vrlo lepe. Publika je lepo predstavljena, čak se može reći dosta lepše nego u mnogim sportskim simulacijama koje smo mogli da vidimo ove godine. Zvuk je takođe dobar, što značajno doprinosi opštoj atmosferi, koja prilično verno prenosi dešavanja koja se ovog meseca mogu pratiti u Kini. Pubilka je vrlo aktivna i zvuci navijača doprinose povišenom adrenalinu u finišu takmičenja. Muzika je tu tek toliko da dopuni pauze između takmičenja. Ništa posebno, ali takođe nenametljivo, kako i treba da bude u igri ovakvog tipa.

Beijing 2008 34 Beijing 2008 40 Beijing 2008 43
 

Pored kontrola, kao najveće razočarenje može se izdvojiti nedovoljna iskorišćenost licence. Ostaje misterija zbog čega autori igre nisu iskoristili prava imena atleta! Svakako bi bilo uzbudljivije da vidite kako ste u finišu trke na 100 metara za dve stotinke pobedili Bolta nego generičkog trkača koji čak nema ni ime… Sve u svemu, kao igra od koje se dosta očekivalo, Beijing 2008 nije dorasla zadatku uprkos lepoj grafici i ogromnom broju disciplina.

Naziv igre: Beijing 2008
Žanr igre: Olimpijski sportovi
Razvojni tim: Eurocom Ent.
Izdavač: Sega
Datum izlaska: jul 2008.
Screenshot-ovi
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU:  Intel Pentium 4 2.5 GHz ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB
VGA: NVIDIA GeForce 6600 ili ATI Radeon 9800

 
Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz Intel Core 2 Duo ili AMD ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: NVIDIA GeForce 7600 ili ATI ekvivalent

Ocene:
Grafika: 82
Zvuk: 75
Igrivost 35

64/100 Prihvatljivo

+ licence, grafika, dočarana atmosfera Olimpijade
– kontrole, nedovoljno upotrebljene licence, previše teška igra

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*