BattleForge beta test


EA Phenomic Studios je tim koji stoji iza poznatog serijala Spellforce. Njihova nova igra, Battleforge, pokušaj je da se unese malo drugačiji pristup u strategiju u realnom vremenu kombinacijom sa poznatim poteznim igrama sa kartama. Igra nudi i mogućnost kupovanja novih špilova karata i aukcije između igrača, kao i kooperativnu igru i multiplayer. Nesumnjivo da su igre s kartama poput Magic: The Gathering ili Yu-Gi-Oh našle svoju publiku. Međutim, pitanje je kako će igrači navikli na strategije sa skupljanjem resursa i razvijanjem borbene sile prihvatiti ovaj drugačiji i nesumnjivo lakši sistem. Otvoreno testiranje beta verzije omogućilo je mnogima da zaigraju i steknu osećaj šta ovaj naslov ima da ponudi. Ono što je sasvim sigurno, grafički dizajn i raznovrsnost karata su svakako jača strana ove igre.

BattleForge beta 01 BattleForge beta 04 BattleForge beta 16

Battleforge podrazumeva igranje online, a igrači dobijaju početni špil koji je sasvim dovoljan za singleplayer kampanju. Međutim, ako ste spremni za multiplayer okršaje, budite sigurni da ste nabavili dodatne karte koje će vam ojačati špil. Karte pripadaju jednom od četiri tipa špila: Fire, Frost, Nature i Shadow, a svaki od njih ima svoju specijalnost – vatrene karte su pre svega ofanzivne, dok one ledene imaju više defanzivnih osobina. One mogu biti jedinice, objekti ili magije. Igra se sa 20 karata, mada broj koji igrač poseduje nije ograničen. Nalik na sistem u igrama sa skupljanjem karata, one moćnije zahtevaju više energije i više orbova određene boje. Svaka takođe ima fiksan broj primena u datoj igri. Da bi odigrali neku kartu, dovoljno je samo kliknuti na nju pa na mesto na mapi (blizu vaših građevina ili jedinica). Iako se izabrana jedinica – neko fantastično stvorenje ili moćni ratnik – pojavljuje gotovo trenutno, ovo je propraćeno zanimljivom animacijom. Ne treba ni napominjati koliko su jedinice maštovito urađene, raznovrsne i lepo dizajnirane. Kad ih kreirate na mapi, upravljate na isti način kako bi njima upravljali u RTS naslovima.  Kada izaberete 20 karata za svoj špil, možete ga u sandbox-u, areni gde sami birate neprijatelje, oprobati u borbi i odbrani protiv različitih jedinica protivnika.

BattleForge beta 11 BattleForge beta 12 BattleForge beta 14

Interfejs je jasan i pregledan, sa jedinicama koje su vam na raspolaganju na levoj strani ekrana, kartama u dnu, selektovanom jedinicom na desnoj strani i obaveznom mini mapom u uglu. Za selektovanu jedinicu lako možete videti njenu kartu, odnosno opis, prednosti i slabosti, zdravlje, vatrenu moć i specijalni napad. Na vrhu ekrana nalazi se i uvek vidljiva lista ciljeva – očigledno da se razvojni tim trudio da snalaženje u igri učini što lakšim, a interfejs dovoljno intuitivnim da mogu da ga koriste i početnici.    

Mape su slične uobičajenim u RTS naslovima, s tom razlikom što su jedini resursi koje osvajate čvorovi na kojima se postavljaju "fabrike" energije i mesta za podizanje "spomenika" koji zahteva jedan obojeni orb. Orb određene boje dozvoljava korišćenje karata iz špila te boje. Karte se mogu unapređivati završavanjem zadataka i osvajanjem achievement-a, što donosi veću razornu moć, smanjeno čekanje između dva korišćenja određenih karata i slične prednosti. Završavanje nekih misija donosi takozvane battleforge poene, koji se mogu koristiti za kupovinu novih špilova, a kao moneta postoji i zlato i služi za plaćanje unapređenja karata i njihovu kupovinu na aukcijama.

BattleForge beta 17 BattleForge beta 34 BattleForge beta 37

Iako će RTS zaljubljenici biti zatečeni nepostojanjem resursa koje treba skupljati i čekanjem na stvaranje željenih jedinica, strateški elementi ipak postoje. Naime, jednom osvojene čvorove na kojima ste podigli svoje fabrike energije moraćete stalno braniti, a njihovo gubljenje bi izazvalo bitno usporavanje njene regeneracije za nove jedinice. Balans između broja odbrambenih i ofanzivnih karata veoma je bitan pri formiranju špila, kao i efikasnije iskorišćenje orbova biranjem karata iz određenih špilova. Neke jedinice imaju specijalne napade koji su veoma korisni pri rušenju protivničkih struktura kao što su zidovi i kule, dok druge mogu da formiraju bolje odbrambene formacije ili da napadaju jedinice u vazduhu. Pojedine misije zahtevaće podelu vaših snaga tako da strateški napadate lokacije (recimo, treba poslati pešadiju na šamana koji stoji na brdu, da ne bi mogao da leči gorostasa u njegovom dnu, koga napadate glavninom vaših snaga). U kooperativnoj igri, vaši zadaci će biti drugačiji od zadataka igrača koji je u vašem timu, najčešće na različitim krajevima mape (jedan igrač brani seljake, drugi napada bazu neprijatelja). S obzirom na trenutno stvaranje jedinica i vrlo brzo podizanje građevina koje ih snabdevaju energijom, jasno vam je da je ovo strategija koja zahteva sposobnost brze procene situacije. Igranje u realnom vremenu vam jednostavno ne ostavlja prostor za razmišljanje na koji ste u poteznim igrama sa kartama navikli. S obzirom na to da neke mape dozvoljavaju kooperativnu igru do 12 igrača, očekujte moćna čudovišta koja treba pobediti zajedničkim snagama. Trenutno, u beta fazi, i dalje se ispravljaju propusti u vezi sa balansiranjem snaga, mada većih primedbi nije bilo.   

Po svemu sudeći, ovako lepo grafički dizajnirana igra, koja uspeva da kod igrača izazove poznatu maniju za sakupljanjem sve boljih karata, a kombinuje borbu u realnom vremenu stvarnih 3D modeliranih jedinica sa kooperativnom igrom definitivno bi trebalo da pronađe svoje igrače. Možda hardcore zaljubljenici u strategije neće u njoj naći mnogo izazova, ali za one koji su raspoloženi da podele online zabavu sa svojim prijateljima, ona i u beta fazi deluje kao pravi izbor. Ukoliko ste pasionirani sakupljač karata, opcija za kupovinu novih za pravi novac daće vam priliku da u samom startu pokušate da sastavite savršeni špil. Razvojni tim obećava periodično puštanje novih besplatnih mapa u igru, kao i dizajn novih karata, što će obezbediti dugotrajna osvajanja u Battleforge svetu.

Naziv igre:    BattleForge   
Žanr igre:    RTS  
Razvojni tim:    EA Phenomic    
Izdavač:    Electronic Arts   
Datum izlaska:    2009.    
Screenshot-ovi:    BattleForge
Diskutujte o igri i opisu na forumu    

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*