Batman: Arkham Asylum najava


Rocksteady Studios nije ime poznato PC igračima, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da ovaj britanski razvojni tim za sobom ima samo jedno ostvarenje, igru pod nazivom Urban Chaos: Riot Response, koja je izašla samo za PS2 i Xbox i relativno dobro prošla kod kritike. Njihov debi na PC sceni biće igra o superheroju koji, uprkos svojoj slavi na stripu i filmu, nije imao mnogo prilike da se dokaže u interaktivnim medijima. Batman: Arkham Asylum je akciona avantura iz trećeg lica rađena u Unreal Engine 3, koja će mračnog junaka sukobiti sa najopasnijim kriminalcima Gotham City-ja. S obzirom na to da njeni autori nalaze uzore u igrama poput Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay i Bioshock, a da nije bazirana ni na jednom filmu, postoji nada da će zaista biti dostojna jednog Batman-a.

Batman Arkham Asylum 17 Batman Arkham Asylum 21 Batman Arkham Asylum 23

Nesumnjivo, mnoge igre rađene prema poznatim i popularnim filmovima bukvalno su samo još jedan način da se izmuze novac od ljubitelja franšize, pa nije ni čudo da su loše primljene kod igrača i kritike. Posle velikog uspeha filma Dark Knight prošlog leta bilo je za očekivati da će odnekle da iskrsne na brzinu sklepana igra istog imena, sa likovima koji strašno podsećaju na one iz filma, a bez mnogo igračke vrednosti. Na sreću, to se nije desilo, i od Batman: Arkhan Asylum možete očekivati da se više oslanja na stripske ili animirane korene, a ne da beskompromisno koristi pomamu za pomenutim filmom. Zapravo, radnja će biti u potpunosti smeštena u ludnicu pod imenom Arkham, trenutni dom većine neprijatelja s kojima se Batman suočio u svojoj raskošnoj karijeri branioca zakona i nedužnih stanovnika Gotham-a. Zaplet nastaje u trenutku kada naš junak isporučuje Džokera u ovu instituciju na ostrvu i time upada u njegovu zamku. Ostajući zatvoren sa najozloglašenijim ubicama i psihopatama koje je Džoker organizovao (a očekuje se još mnogo poznatih negativaca: Killer Croc, Penguin, The Riddler, Scarecrow, Poison Ivy, Mr. Freeze, Zsasz, Harley Quinn), Batman mora da koristi sve svoje sposobnosti da ostane sakriven sve dok se ne ukaže prilika da eliminiše neprijatelje u manjim grupama ili same.

Za razliku od drugih superheroja, Batman nema super moći i njegova prednost proizilazi iz sposobnosti da sakriven vreba sa visine, iz mraka, odakle može da osmotri neprijatelja i strateški sagleda situaciju. Naoružani protivnici u većim grupama su opasniji, ali kada jedan zaostane lako ga je nečujno likvidirati. Tama vam je prijatelj, a strah saveznik – vaši skriveni i neočekivani napadi izazvaće paniku koja će protivnike naterati da se nesmotreno odvoje iz grupe, ostajući laka meta za grabljenje sa visine i davljenje u vazduhu – što opet može i da se iskoristi kao zamka za ostale. Ovo je predatorska tehnika, jer vaš lik zapravo nije slabiji, već uživa da se poigrava sa svojim plenom i uteruje strah u kosti kriminalcima. AI neprijatelja pokazivaće promene u ponašanju slične realnim ljudskim koje nastaju u panici: nasilnici naoružani do zuba zastrašeno će se skupljati u grupi i štititi jedni druge, ali i gubiti razum i nasumice rasipati metke u mrak, nadajući se da će vas pogoditi. U borbi izbliza se koristi napad, blokiranje, ošamućivanje i bacanje. Batman je majstor borbe izbliza, što ćete i dokazati nizanjem udaraca i pravljenjem komboa, koje ćete otključavati kako napredujete skupljajući iskustvene poene, slično kao u RPG igrama. Svaki sledeći udarac u kombou biće jači ukoliko uspete da ih nižete jedan za drugim. Neprijatelje je moguće ošamutiti i plaštom kada sa visine „sletite“ među njih. Svaki boss, međutim, zahtevaće korišćenje neke Batman-ove veštine ili posebne tehničke spravice da bi uspeli da ga porazite.

Batman Arkham Asylum 05 Batman Arkham Asylum 06 Batman Arkham Asylum 07

Osim svojih borilačkih i predatorskih sposobnosti, Batman može da pređe u mod za istraživanje, da kao detektiv osmotri scenu, reši forenzičarske zagonetke, pa čak i proveri otiske prstiju, detektuje feromone i toplotni trag da bi pratio otkrivenog zločinca. Plavi vizor dozvoljava mu da vidi kroz zidove i lako identifikuje noževe i vatreno oružje, što olakšava planiranje redosleda napada na kriminalce u jednoj grupi. Osim ovoga, Batman će koristiti još drugih modernih tehničkih spravica (gadgets) koje će mu olakšavati preživljavanje, koje takođe mogu da se unaprede, a nalazite ih istraživanjem tajnih prostorija. Batarang (bumerang/šuriken u obliku slepog miša) služi za napad sa daljine, s obzirom na to da glavni lik prezire vatreno oružje otkad su mu roditelji ubijeni. Eksplozivni gel ćete koristiti za probijanje rupa u zidovima. Najbitnija je, međutim, kuka sa konopcem, koja omogućava Batman-u da se dočepa velikih visina i da se sa njih nečujno, viseći naglavačke kao slepi miš, spusti iznad nesrećnog protivnika koji ga ne primećuje.

Džoker, kao Batmanov najžešći neprijatelj i najuvrnutiji negativac Gotham City-ja, podsmevaće vam se i izazivati vas na svakom koraku, pokušavajući da vas namami u zamku, očekujući da napravite pogrešan korak. Ovo je slično situaciji u Bioshock-u, System Shock-u 2 i Portal-u, a pokazalo se kao odlično narativno sredstvo i jaka motivacija za igrače, dodajući poseban izazov i provocirajući u njima svojevrsan prkos i želju da uzvrate. Glumačka ekipa uliva nadu u autentično Batman iskustvo jer se u svoje uloge vraćaju glumci iz dobro prihvaćene animirane serije (Kevin Conroy kao Batman, Mark Hamill kao Džoker). Na scenariju radi Paul Dini, pisac i producent mnogih animiranih TV serijala rađenih po stripovima o Batman-u, Superman-u i Justice League, koji je takođe jedan od scenarista popularne serije Lost.

Mračni ton igre govori o tome da je razvojni tim ozbiljno shvatio morbidnu i gotsku atmosferu koja prati ozloglašeni zatvor-ludnicu i da poštuje korene iz stripa koji su Batman-a učinili tako popularnim. Screen-ovi iz deluju zaista impresivno grafički, pogotovo modeli jezivog Džokera i ostalih zloća, koje podsećaju na one iz igre Manhunt. Autori obećavaju slobodno lutanje izolovanim ostrvom, sanatorijumom, kućom upravnika i vraćanje u pećinu ispod samog Arkham-a gde možete da unapredite svoje spravice. U igri imate i saveznike, komesara Gordona i njegovu ćerku, Barbaru (Oracle), koja sa vama održava kontakt radio vezom iz pećine ispod zidina sanatorijuma.

Batman Arkham Asylum 04 Batman Arkham Asylum 09 Batman Arkham Asylum 10

S obzirom na atmosferične screen-ove, nelinearnost i raznovrsne gameplay elemente, oni optimistični među nama dozvoliće sebi da se ponadaju da će igra stvarno biti dostojna jednog tako slavnog imena kao što je Batman. Za sada, razvojni tim samo dobija pohvalu za izuzetan vizuelni stil i odličnu ideju da urade poseban scenario za igru, potpuno se distancirajući od još uvek aktuelnog filmskog hita. Datum kada će izaći još nije zvanično objavljen, ali se očekuje u toku 2009.   

Naziv igre: Batman: Arkham Asylum    
Žanr igre: Akciona avantura    
Razvojni tim: Rocksteady Studios    
Izdavač: Eidos Interactive    
Datum izlaska: 2009.    
Screenshot-ovi: Batman: Arkham Asylum
Diskutujte o igri i najavi na forumu   

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*