Ancient Wars: Sparta opis


Pre nego što počnete da čitate ovu recenziju potrebna je jedna mala priprema: izađite na terasu i uzviknite "THIS IS SPARTAAAA!". Inače, ovo je odlična terapija za otklanjanje stresa i oslobađanje duha, mada se komšijama neće baš svideti. Sada kada ste rasteretili dušu vreme je za ključnu rečenicu: Ancient Wars: Sparta nije igra rađena po filmu 300, a Leonida i Spartanci u ovoj igri nimalo ne podsećaju na one mišićave, never retreat, never surrender opsednute likove iz filma.

Ancient Wars: Sparta je strategija u realnom vremenu, čija se radnja odvija između 700-300 godine pne. Igrive su tri frakcije, odnosno tri kampanje: Spartanska, Persijska i Egipatska kampanja. Persijski kralj Kserks kreće u pohod i preti osvajanju poznatog sveta. Njemu se, naravno, suprostavljaju Spartanci, dok već porobljeni Egipćani ustaju pod čizmom tirana u cilju oslobađanja svoje zemlje.

Na papiru ova igra donosi toliko novina da preti da postane revolucionarna igra u RTS žanru. U praksi sve to izgleda mnogo drugačije. Ancient Wars: Sparta je nalik igrama starog kova i bazira se na nepromenjenom kalupu upotrebljivanom još pre nekoliko godina, a ipak ne uspeva da dostigne nivo onih igara čiji kalup i koristi. Mehanka igre je standardna sa nekoliko novina koje čine razliku, ali svakako ne započinju revoluciju.

Iako se frakcije vizuelno razlikuju, a borbene jedinice su jedinstvene za svaku frakciju, gameplay u suštini ostaje nepromenjen. Pre nego što krenete u ofanzivu potrebno je napraviti nekoliko radnika i raspodeliti im radne zadatke. Postoje tri resursa u igri: zlato, drvo i hrana. Kada sakupite dovoljno resursa, počinjete da gradite armiju. Borbene jedinice, iako u nekim slučajevima potpuno različite, deluju na isti način. Kada okupite dovoljan broj jedinica, krećete u ofanzivu. Ofanziva se svodi na borbu prsa u prsa. Taktika je u potpunosti isključena. Posle nekoliko mapa ova mehanika igranja postaje, jednostavno rečeno, dosadna.

Igrač može sam dizajnirati svoje vojnike, menjati oružje i štitove koje nose. Ovo je korisno ukoliko ostanete bez zlata, kada možete praviti jedinice sa jeftinijim, ali i slabijim, oružjem. Ruku na srce ovo jeste zanimljiv element i omogućuje igraču da napravi nekoliko različitih jedinica, ali nije nešto što u mnogome menja gameplay. Takođe, treniranje jedinica je jako sporo.

Ancient Wars endžin izgleda poprilično moderno. Tri različite frakcije, tj. tri različite kulture su vrlo lepo dočarane svojim izgledom. Iako se ne može reći da je ovo najlepša RTS igra, svakako se može uputiti pohvala zarad vizuelnih kvaliteta. Mana jeste GUI, koji prekriva ogroman deo ekrana i Fog of War, koja je usko vezana za jedinicu koja otkriva mapu, pa će neprijatelj često izlaziti iz "mraka". Fizički endžin je nešto čime se razvoji tim hvalio još pre izlaska igre. I svakako, fizika u ovoj igri je na zavidnom nivou. Građevine se urušavaju realistično i usklađenim tokom, a poginuli vojnici padaju na zemlju, bacaju oružje i kotrljaju se. Sa druge strane glasovna gluma je, jednom rečju, očajna. Glumci koji su unajmljeni nisu dorasli zadatku pozajmljivanja glasova epskim likovima. Očekivali smo više od Eidosa.

Ancient Wars: Sparta je nažalost prosečna igra. Ne možemo je preporučiti, jer se sada na tržištu može naći nekoliko RTS hitova, među kojima su Supreme Commander i Command & Conquer: 3 Tiberium Wars. Međutim, ukoliko baš želite igru sa istorijskom podlogom i čeznete za igrom koja pokušava da liči na Age of Mythology, onda je Ancient Wars: Sparta vaš, trenutno, jedini izbor.

 

Naziv Igre:
Ancient Wars: Sparta
Žanr:
RTS
Razvojni Tim:
World Forge
Izdavač:
Eidos
Datum izlaska:
24.04.2007
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Ancient Wars: Sparta

Ocene
Grafika: 83  
Zvuk: 60
Igrivost: 65
Ukupna ocena:
69/100
Ok

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*