Anarchy Online opis


Ako ste ljubitelj igara tipa World of Warcraft, Guild Wars, City Of Heroes, Star Wars Galaxies idr. a nemate para da plaćate mesečne pretplate ili ne želite da plaćate takav vid zabave onda je Anarchy Online idealan izbor za vas.

Anarchy Online Anarchy Online Anarchy Online

Kada je pre 5 godina Norveški Fun-Com izbacio na tržište Anarchy Online niko nije ni pretpostavljao da će igra toliko dugo opstati na svetskim serverima i steći toliku popularnost.

Priča Anarchy Online-a govori da na planeti Rubi-ka besni rat između Megakorporacije Omni-Tek i suprostavljenim  pobunjenicima, Clan-ovcima. Tu je i treća strana Neutralci – ljudi koji su odlučili da ne učestvuju u tom konfliktu. Borbe se vode oko kontrole zemlje na planeti, a onaj ko kontroliše zemlju taj kontroliše i rudnike Notuma – retkog minerala koji postoji samo na planeti Rubi-ka i nigde više u celom univerzumu. Sama priča veoma podseća na Frank Herbertovu Dinu. Naime Rubi-Ka, je pustinjska planeta sa jedinstvenim mineralom "Notum" koji se koristi u nanotehnologiji za različite proizvode u vojnoj industriji, medicini itd… Do konflikta je došlo pre oko 500 godina kada je omni-tek počeo da se bahato ponaša prema kolonistima koji su došli na Rubi-ka da rade u rudnicima Notuma. Nekolicina radnika se pobunila i povukla u pustinju osnovajući male zajednice koje su u početku otimale Notum od Omin-Tek korporacije i prodavali ga konkurentskim firmama po znatno nižim cenama.

Anarchy Online Anarchy Online Anarchy Online

Igra se pojavila davne 2001 godine i do sada su izašle tri expanzije: Notum Wars, Alien Invasion i Shadowlands. Expanzije su jako poboljšale kvalitet igre, novine su zaista unikatne: igračima je dozvoljena kontrola zemlje tako što organizacije postavljaju "towere" koje kasnije brane od napada (Notum Wars), odbrana gradova od Invazije vanzemaljaca (Alien Invasion) i potpuno novi svet koji se zasniva na lebdećim ostrvima (Shadowlands). U toku je izrada četvrte expanzije koja se zove Lost Eden i za sada se pouzdano ne zna datum izlaska.

Moram napomenuti da je igranje Anarchy Online potpuno besplatno dok se expanzije plaćaju mada i igranje bez expanzija je sasvim dovoljno da vas igra zbog svoje kompleksnosti prikuje za monitor jedan duži period. Igra je, iako stara urađena u potpunosti u 3D okruženju. Mapa je ogromna i proteže se na hiljade kvadratnih kilometara, mislim kada bi neko hteo da prepešači celu mapu po dijagonali da bi mu za tako nešto bilo potrebno par sati. Pešačenje nije jedini način putovanja u igri, možete koristiti razne vrste teleportova (Whom-Pah, Grid) i letelica kako drumskih, tako za kretanje po vodi i vazduhu. Svog lika možete kontrolisati iz prvog ili trećeg lica. Kontrola likova je u početku malo komplikovana ali kasnije kad se naviknete to ne predstavlja nikakav problem.

Da bi ste igrali AO potrebno je da skinete "small client" sa njihovog servera (oko 800mb) a ako želite expanzije koje inače koštaju sve zajedno oko 10 eura + mesečna preplata onda morate skinuti "large client" (oko 1,5 gb), zatim kreirate account na njihovom serveru. Na samom početku imate veliki izbor od 4 rase : Opifex, Solitus, Nanomage i Atrox koje sve osim Atrox imaju muško / žensku varijantu. Izbor rase je jako bitan jer određene profesije zahtevaju određene rase tako na primer za Enforcera je Atrox rasa kao stvorena jer su Atroxi snažni gorštaci i imaju puno HP poena. Posle odabira rase izabirate jednu od ponudenih 11 profesija: Enforcer, Soldier, Martial Artist, Fixer, Nano Technician, Doctor, Agent, Meta Psychist i Adventurer a ako imate expanzije onda imate jos 2 profesije na raspolaganju: Keeper i Shade. Profesije su jako dobro izbalansirane tako da su neke kao stvorene za PvP (player vs player), neke su jako dobre kao timski igrači, neke profesije su za rušenje towera itd…

Anarchy Online Anarchy Online Anarchy Online

Igra ima klasični RPG koncept ali za razliku od drugih RPG-ova AO je dosta komplikovan, naime nemate samo 10-tak skilova koje unapređujete kad se levelujete već imate 6 osnovnih i 69 sporednih, sve je to smešteno u 11 selekcija, što i jeste najveći adut AO. Takav koncept se ispostavio kao mač sa dve oštrice zato što je jako teško pohvatati sve konce i igra deluje suviše komplikovano što odbija jedan deo igrača. Ovakav koncept ne odgovara samo Fun-Com-u zato što je sa tim odbio jedan veliki broj igrača koji ne žele puno da razmišljaju o igri, šlag su pokupili igrači AO-a jer su dobili kvalitetne saborce ali i protivnike. Fun-Com je pokušao tu "manu" da ispravi tako što je dozvolio levelovanje do 200 nivoa, onaj ko dođe do 200 nivoa taj sigurno savlada sve veštine dizanja skilova, moram da napomenem da je pojavom expanzija broj od 200 nivoa povećan sa 20 shadow levela tako da oni koji imaju Shadowlands expanzije mogu levelovati do  220 nivoa. Igra poseduje neverovatnu atmosferu i spoj je više žanrova, mada ima šmek nekog dobrog cyberpunk-a, oružja su jako raznolika od običnih noževa, mačeva, katana, do snajperskih pušaka, mašinki, bacača plamena, sačmarica itd…. pa sve do borbe golim rukama. Naravno magije su kao i u svim igrama ovog tipa jako bitan faktor igre samo što se ovde ne koristi mana kao izvor magije več se koriste razni nano programi koji da bi se koristili zahtevaju nano energiju.

U igri pored realnih igrača postoje i NPC-ovi koji vam poveravaju razne questove, naravno možete uzimati razne misije sa mission terminala, preprodavati robu, organizovati Raidove, loviti Dyna bossove, napadati i braniti towere chatovati sa drugim igračima, i mali milon drugih stvari. Chat sistem je dobro razrađen a za igranje vam nije potrebna  ultra-brza giga-mega konekcija zato što je igra pravljena u doba kada su 56k modemi bili najrasprostranjeniji vid konekcije, a za potpuno uživanje je dovoljana i obicna wireless konekcija od 128k. Grafika nije loša, naravno da zaostaje za današnjim standardima ali to u ovakvim tipovima igara nije najbitnije. Ovaj nedostatak se upotpunjuje sa veoma dobrom zvučnom podlogom koja je urađena fenomenalno. Naime zvuk prati radnju i dinamiku igre tako da kad ste u borbi i ako gubite muzika vam još dodatno stvara paniku, a dok krstarite pustinjama i stepama planete prati vas fina muzika koja vas opušta u razgledanju krajolika. Tu su naravno smene dana i noći kao i vremenske (ne)prilike, lepi pejzaži, brda, pustinje, vodopadi, gradovi, cvrkut ptica i poneki leptir ili zec koji skakuće po livadi samo su deo flore i faune planete. Dizajn je veoma kvalitetan i jedinstven ali najbitinije je da igra poseduje onu dozu zaraznosti u tolikim količinama da je možete igrati ne danima, već mesecima pa čak i godinama a da vam pri tom nije dosadno. Iz tog razloga igra je prava poslastica za sve ljubitelje RPG igara i preporučujem je svima koji vole dobre i kvalitetne igre. Mana nema puno ponekad je prisutni LAG koji postoji u svakoj MMO igri, malo arhaična grafika i retko ponekad se desi izbacivanje iz igre od strane servera ili nemogućnost promene zone ali to su osnovne boljke svih MMO igara tako da generalno gledano nema krupnijih zamerki.

Anarchy Online Anarchy Online Anarchy Online

AO – Serbian Forces

Što se tice naših igrača u AO, situacija je dosta dobra. Postoji Organizacija koja se zove Serbian Forces i u njoj su samo igrači koji pričaju jezicima sa ex-YU područija. Organizacija je osnovana pre više od godinu dana od strane 5 članova. Danas Serbian Forces broji preko 120 članova i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH… i naravno dijaspore. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane igrače koji žele da nam se pridruže da to učine bez predrasuda jer igra nije loša a uz to je i besplatna, za razliku od sličnih igara istog tipa koje se plaćaju po par hiljada dinara plus pretplata. Vrata Serbian Forcesa su otvorena svima sa dobrim namerama, koji žele da se igraju i lepo provedu.

Detaljnije o radu Serbian Forces i samom AO-u možete naći na forumu PC Igre u ovoj temi .

Naziv Igre:
Anarchy Online
Žanr:
Strategija
Razvojni Tim:
Funcom
Izdavač:
Funcom
Datum izlaska:
Maj 2006

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*