Alpha Protocol najava


Obsidian Entertainment, uz pomoć izdavačke kuće Sega, za sledeću godinu nam sprema špijunski RPG Alpha Protocol. Budući da momci iz Obsidian-a iza sebe imaju KotOR 2 i Neverwinter Nights 2, ne sumnjamo da će nam i ovaj put servirati igru kakva se samo poželeti može.

Thornton, Michael Thornton

Ako kažemo da se radi o špijunskom naslovu, likovi koji će vam verovatno pasti na pamet jesu James Bond, Jason Bourne ili možda Jack Bauer (primećujete šablon?). Međutim, koliko tih likova je ostvarilo ikakav uspeh na polju video igara? Upravo ovu rupu Obsidian i cilja svojim nadolazećim naslovom. Michael Thornton, vrhunski špijun, silom prilika biva prognan iz agencije za koju radi i ne ostaje mu ništa drugo nego da sam pokuša da spreči internacionalnu katastrofu. Pored uobičajene borbe vatrenim oružjem ili prsa u prsa, Michael na raspolaganju ima i sijaset veština iz oblasti tehnike, šunjanja i slično.


Alpha Protocol 10 Alpha Protocol 12 Alpha Protocol 14

Budući da se radi o RPG naslovu, na vama ostaje da birate koje od njih ćete razvijati, iz čega proizilazi da, iako igrate špijuna, možete da se oslonite na tiho eliminisanje protivnika i zaobilaženje direktnih konflikata, a isto tako možete i da napravite klasičnog heroja koji odlično barata svim vrstama vatrenog oružja. Ukupan broj veština iznosi 10 i svaka od njih ima 10 slotova koji se mogu popuniti Advancement poenima. Drugim rečima, skill sistem je preuzet iz njihovih prethodnih igara i prilagođen modernoj publici. Slično se može reći i za sistem dijaloga; tokom razgovora sa NPC-ovima, umesto da birate konkretne odgovore, birate ton kojim želite da nastavite konverzaciju (ako ste igrali Mass Effect, znaćete kako to izgleda). Interesantno je da, za razliku od skoro bilo kog drugog RPG naslova, u Alpha Protocol-u nećete moći da ponavljate razgovor sa likovima ako vam se ne svidi ishod – kad jednom ostavite utisak, on ostaje takav kakav jeste i moraćete da se prilagodite vašim odlukama. Autori ovu mehaniku nazivaju Dialogue Stance sistem, a budući da se u slučaju Mass Effect-a pokazao kao efektivno rešenje, možemo biti sigurni da će i ovde biti oberučke prihvaćen od strane fanova.

Sledi svoj put

Činjenicu da Alpha Protocol sadrži veliki broj glavnih i sporednih quest-ova nema potrebe naglašavati. Svet u koji je smeštena radnja apsolutno je otvoren i igrači će imati potpunu slobodu u biranju toka igre. Tokom misija ćete posećivati razne lokacije, među kojima se nalaze Rim, Moskva i Saudijska Arabija. Dakle, možemo očekivati raznovrsne misije: krađu top-secret dokumenata, spasavanje ili eliminaciju ključnih pojedinaca… sve je to svakidašnji posao za vrsnog špijuna. Kombinovanje raznih veština i mogućnost sleda upravo onog pravca koji ste sebi zamislili vodi do zaključka da će igra skoro svakome biti različita, što je dalje produbljuje i daje joj onaj "šta-bi-bilo-kad-bi-bilo" efekat. U prevodu: kada jednom pređete igru, ostaćete sa gomilom pitanja šta bi se desilo da ste na određenim mestima doneli drugačije odluke, pa ćete se odmah odlučiti da je još koji put pređete da biste mogli da spavate mirne duše, znajući da ste istražili sve moguće pravce. Stavljajući sve navedene aspekte na jedno mesto, dobijamo zaokruženu celinu koja obuhvata sve delatnosti špijuna: umesto da akcenat bude na borbi, moraćete da uposlite i vaše diplomatske veštine, čime igra dobija jednu potpuno novu dimenziju.


Alpha Protocol 17 Alpha Protocol 3 Alpha Protocol 8

Dogodine

Uzimajući u obzir sirovu količinu kvaliteta kojom odišu prethodni naslovi iza kojih stoji Obsidian Entertainment, ni na jedan trenutak ne možemo da posumnjamo da će se i Alpha Protocol pridružiti ranije navedenim ostvarenjima u istoriji RPG žanra. Prelazak iz sveta mačeva, strela, magija i heroja obučenih u masivne oklope u postmodernu digitalnu eru svakako deluje kao korak u dobrom pravcu, a po informacijama koje su u ovom trenutku dostupne čeka nas igra vredna svake pažnje. Nažalost, do izlaska ćemo morati sačekati sledeću godinu, tačnije februar 2009, za kada je planiran njen završetak.

Naziv igre: Alpha Protocol
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: Obsidian Entertainment
Izdavač: Sega
Datum izlaska: februar 2009.
Screenshot-ovi: Alpha Protocol
Diskutujte o igri i najavi na forumu.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*