Alone in the Dark najava


Nastavak poznatog serijala

Iako mnogi pogrešno veruju da je Resident Evil začetnik survival horror-a, prva 3D igra ovog žanra za PC bila je Alone in the Dark iz 1992. godine. Sledili su nastavci od kojih je poslednji, Alone in the Dark: The New Nightmare, izašao 2001. Peti nastavak ovog serijala, ranije poznat kao Near Death Investigation, izlazi uskoro i po svemu sudeći nosiće samo originalni naslov. Radnja se odvija neposredno posle avanture detektiva Edvarda Karnbija (Edward Carnby) u prvoj igri, u toku istraživanja natprirodnih dešavanja koja okružuju njujorški Central park i tunele ispod njega.

Alone in the Dark 07 Alone in the Dark 17 Alone in the Dark 24

Cela arhitektura parka detaljno je preslikana korišćenjem satelitskih snimaka, a u ovom velikom području moguće je slobodno kretanje i istraživanje okoline, što je velika promena u odnosu na linearnost ostalih igara iz serijala. Nasumične promene vremena doprinose jezivoj atmosferi parka opkoljenog senkama i maglom. Karnbijev mobilni telefon preko GPS-a pokazuje njegovu trenutnu lokaciju, ali takođe služi i za kontakt sa drugim karakterima u igri.

Realistična fizika i neverovatna interaktivnost

Igra obećava mnogo novina, pre svega što se tiče realistične fizike i njenog korišćenja u cilju rešavanja problema, radikalnije nego što je to urađeno u Half Life 2. Sve što vidite u igri je interaktivno kao u realnom životu, što je više nego ambiciozna zamisao, za čije ostvarenje je korišćen Havoc 4.5 engine. Kad ste suočeni sa zaključanim vratima, ukoliko ne želite ili nemate vremena da tražite ključ, dovoljno je naći u okolini nešto dovoljno teško i čvrsto da biste provalili kroz njih. Ukoliko su u pitanju drvena vrata, postoji opcija da ih zapalite i kad budu dogorevala da ih razbijete udarcem noge. Međutim, ako pored njih postoji prozor koji gleda u istu prostoriju, zar nije lakše slomiti staklo i uspentrati se kroz njega? Kada naletite na situaciju gde jedan kraj pokidanog električnog kabla stoji u vodi kroz koju morate da prođete, samo jedno od rešenja je da nađete osigurače i isključite struju; druga opcija je da nađete neki štap kojim možete izvući kabl iz vode. Kraj kabla možete nabaciti na metalnu rešetku na kojoj stoje neprijatelji i spržiti ih kao na električnoj stolici. Automobili na koje nailazite se mogu voziti ako nađete ključ (u kolima ili je možda neki od leševa u okolini vlasnik?) ili prespajajući žice ispod volana, a u nekim delovima igre će vam šanse za preživljavanje zavisiti od toga koliko ćete dobro da vozite.

Alone in the Dark 10 Alone in the Dark 15 Alone in the Dark 23

Raj za virtuelne piromane

Kao što primećujete, fizika će uticati i na način borbe sa čudovištima. Inventar će vam bukvalno prikazati sadržaj džepova glavnog junaka (u realnom vremenu, bez pauziranja, pa morate da pazite da budete van domašaja neprijatelja): flaše s alkoholom, selotejp, upaljač, maramice, boce sa gorivom, sprej za lečenje i ostali predmeti koje pokupite dok istražujete okolinu pomoći će vam u rešavanju zagonetki i u borbi. Edvard nosi pištolj i nož, ali njihovo korišćenje u borbi nije ni izbliza toliko zabavno koliko nalaženje novih, kreativnih načina da pobedite protivnike. Zanimljivo je kako možete baciti bocu sa gorivom dok držite izvučen pištolj, pa dok ona usporeno leti, naciljati i pucati u trenutku kada se približi mestu na kome želite eksploziju. Bocu sa gorivom možete probušiti, oblepiti lepljivom trakom i baciti je na neprijatelja tako da se zalepi, a zatim trag goriva zapaliti i gledati jezivu vatrenu završnicu sa sigurne razdaljine.

Neprijatelji će imati vrhunski AI posebno razvijen za ovu igru, pa više neće biti veštačkih prepreka koje će ih zaustaviti. Otkrivaće i pratiti Karnbija koristeći vid, sluh i čak miris, i uočavati provaljena vrata ili slomljene prozore. Ovo ostavlja Karnbiju još jedan način da nadmudri protivnike, jer postavljanjem lažnih krvavih tragova koje će pratiti može da odvede zombije pravo u zamku.

Vaš lik će moći da podigne bilo koji predmet, da njime zamahne slično kao u igri Penumbra i iskoristi ga u borbi, ciljajući protivnikovu glavu; od udarca će zombi pasti na zemlju, ali će ubrzo i da se povrati, ukoliko ga ne dokrajčite vatrom. Progresija vatre je izvanredno urađena, što pokazuju i brojni snimci iz tehničkog demoa igre koje možete videti na Internetu. Pored toga, svi predmeti koji su u stvarnom životu zapaljivi, goreće i u igri i prenositi požar dalje, što do sada ni u jednoj igri nije viđeno. Moguće je probušiti rezervoar sa gorivom, odvesti kola u veću grupu neprijatelja, iskočiti u poslednjem trenutku, zatim naći trag benzina, zapaliti ga i posmatrati kako eksplozija odnosi vozilo i sve u okolini. Pravljenje improvizovanog bacača plamena i Molotovljevih koktela se podrazumeva, s obzirom na neverovatno realističnu interaktivnost između predmeta.

Alone in the Dark 08 Alone in the Dark 14 Alone in the Dark 21

Dodatni epizodni sadržaj

Prezentacija je takođe neobična: priča je podeljena na osam epizoda, trajanja 30 do 40 minuta, koje umnogome podsećaju na epizode TV serija tipa Lost, po dinamici akcije i načinu na koji je svaka sama za sebe kompletna, a ipak nastavlja glavnu priču. Ovoga puta, igraćete neverovatnu horor avanturu, otkrivati zavere, boriti se sa zombijima i natprirodnim silama u prvom ili trećem licu, dok će kamera pokušati da dočara osećaj kakav imate pri gledanju filma, nalazeći dramatične uglove za prikazivanje intenzivne akcije, a muzika pratiti događanja na ekranu. Nakon što igra izađe krajem juna ove godine (za PC, XBox360, Wii i PS2, a nešto kasnije i za PlayStation3), igrači mogu da očekuju i dodatne epizode sa novim avanturama koje će biti dostupne za skidanje sa Interneta. 

Naziv Igre: Alone in the Dark
Žanr igre: Survival Horror
Razvojni Tim: Eden Games
Izdavač: Atari
Datum Izlaska: 24. Jun 2008.
Screenshotovi: Alone in the Dark
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*