Titan Quest opis


  Titan Quest 02 Titan Quest 05 Titan Quest 14

Moram vam priznati da sam prilično iznenađen. Mislio sam da je ovo jedna od onih igara gde je veći budžet za PR tim nego za developera, da će igra biti osrednja, možda čak i loša. Ne znam, možda imam averziju prema igrama koje se reklamiraju na svakom mestu. Možda je to posledica mnogih izgubljenih nada tokom moje igračke karijere, gde su neke najveće "future best" igre ispale najveće korporacijsko smeće, loš pokušaj da se ljudima proda trećerazredna magla.

Da ne bi otišao daleko od teme, Titan Quest je hack'n'slash RPG, čiji razvojni tim gotovo da ne krije da je za uzor imao legendu ovog žanra: Diablo serijal. I da, igra veoma podseća na Diablo. Naravno, igra je vizuelno mnogo dopadljivija nego što je to njen uzor, jer ipak je ovo naslov koji je izdat nekih 6-7 godina kasnije. Iz Diabla je, kao što sam rekao, prekopiran ogroman broj stvari, izometrijski pogled, interfejs – slobodno se može reći celokupan koncept igre. Igra je takođe mnogo brža nego Diablo. Kada kažem "brža" mislim na sistem borbe, koji se ovde odvija dinamičnije negu u Diablu, što ne podiže stepen zanimljivosti, već iritira i na momente će vas dovoditi do ludila.

Priča Titan Quest-a se ne razlikuje mnogo od ’priča’ iz ostalih igara ovog žanra. Dakle, bezimeni "future to be" heroj i spasilac cele planete, sa zarđalim mačem u ruci počiva u dronjcima, dok zemlju napadaju horde čudovišta. Glavna priča vezana je za uzrok pojavljivanja velikog broja stvorenja koja napadaju svako naselje i grad na koji naiđu. Kako se dalje priča razvija, otkrićete da je čovečanstvo "otkinuto" od Bogova, koji im više nisu u stanju pomoći i na vama je naravno da se suprotstavite zlom čarobnjaku sa ultimativnom agendom da zavlada svetom. Kreativno, ha? Ne može se reći da bi momci iz Iron Lore-a dobili godišnju nagradu za kreativnost, ali šta je – tu je. Tokom glavne kampanje ćete obići 3 velike oblasti: Grčku, Egipat i Aziju (počinjete u Vavilonu – završavate u Kini). Te tri velike oblasti su podeljene na po 8 manjih, koje se opet sastoje iz 2-3, ponekad i više delova, stoga se slobodno može reći da je prostora za istraživanje dosta. Radeći glavni zadatak možete pokupiti i usputne zadatke, koji vam daju dodatne jedinice iskustva i ponekad nagradni predmet.

Na početku igre imate veoma ograničen izbor pri pravljenju novog karaktera. Možete birati pol vašeg lika i boju osnovne odeće. Klasu ne birate na početku, već kada dođete do 2. nivoa. Klasa ima osam, raznovrsne su, mada moram napomenuti da nisu savršeno izbalansirane. Na 8. nivou dobijate izbor sekundarne klase, čime se produbljuje igra i upotpunjuje doživljaj. Dobijanjem svakog nivoa dobijate po 2 atribut i 3 skill poena. Atributa ima 5, a to su: health, energy (mana), strength, agility i intelligence. Koliko ćete dobiti unapređivanjem svakog od ovih atributa zavisi od vaše klase. Skillovi su takođe usko povezani sa izborom klase sa kojom igrate i njih koristite za otključavanje novih sposobnosti za vašeg karaktera. U igri pored osnovne fizičke izdržljivosti (koji zavisi od kvaliteta oklopa koji nosite) postoji i 5 glavnih i 5 sporednih atributa izdržljivosti. Glavni se većinom odnose na magije, dok su sporedni vezani za mali broj magija i sposobnosti koje se koriste u igri (npr. Bleeding resistance, ili Energy leech resistance). Moram da primetim da je sistem izdržljivosti u igri urađen loše, jer nećete nailaziti na puno neprijatelja koji koriste magije kao osnovno sredstvo pravljenja štete, tako da je dalje ulaganje u otpornost na magije bespotrebno. Ovo sa sobom povlači činjenicu da ćete na kraju zaglaviti (bez obzira na klasu sa kojom igrate) sa budžovanom u oklopu duplo težem od sebe.

Još jedna stvar je prekopirana od Blizzarda, ali ovaj put od njegovog mnogo mlađeg čeda – WoW-a. U pitanju je kvalitet predmeta na koje nailazite tokom igre. Predmeti su, kao i u WoW-u, obeleženi različitim bojama koje simbolišu kvalitet tog predmeta. Beli su obični predmeti, slabog kvaliteta. Žuti predmeti imaju potencijala u sebi, dok su zeleni jači i bolji od žutih. Na kraju dolaze predmeti obeleženi plavom bojom, koji su najbolji predmeti koji se mogu naći u igri. U igri je tadođe prisutan i sistem armor setova. To je sistem gde postoji 2 ili više predmeta,koji, ukoliko ih igrač poseduje, zajedno daju dodatni bonus na atribute ili skillove, pored osnovnog.

Kontrole u igri su vrlo funkcionalne, osim self-targetinga, koji je malo lošije urađen. Moram da primetim da je glavna kampanja u igri linearna, nećete imati slobode pri rešavanju zadataka. Usputni zadaci su dosadni i najčešće ne vrede truda uloženog u njih. Kao nagrade za rešeni usputni zadatak dobijate vrlo malo iskustva (često ne popuni ni 1% XP bara), a kada u nagradu budu uključeni i predmeti, to su obično premeti sa generisanim atributima slabog kvaliteta. Linearnost igre će možda odbiti igrače od monitora na pola igre, kao i to da su neke klase užasno dosadne za igru.

Grafika je "udarna pesnica" ove igre. Slobodno se može reći da je prelepa. Dizajn nivoa je dobar, detaljan i varira od zone do zone. Borićete se u raznim predelima, od pustinje, preko prašume do snegom prekrivenih planina. Skoro sve napredne grafičke funkcije su prisutne u igri, ali igra nije zahtevna. Možete je igrati na osrednje jakom računaru sa full detaljima bez problema. Iako je igra očigledan klon Diabla, mene neodoljivo podseća na Divinity serijal (Beyond i Divine Divinity), prevashodno zbog mnogo veće upotrebe svetlijih boja i tonova, što ne stvara creepy ambijent, kakav je u Diablu.

Zvuk je osrednji, niti dobar, niti loš. Muzike skoro i da nema, a i kad je ima, generalno ne doprinosi ambijentu. Slaba prisutnost muzike je dopunjena solidnim pozadinskim zvukovima kao i glasovnom sinhronizacijom svakog zadatka na koji naiđete. Preporučujem instaliranje najnovije zakrpe, jer igra poseduje određen broj bagova koji se nalaze u osnovnoj verziji.

Sve u svemu, uspešan klon Diabla. Ovo najverovatnije nije igra koja će biti najprodavanija ove godine, ali zaslužuje vašu pažnju. Oni koji vole Diablo će ovo sigurno probati, prvenstveno zbog "suše" koja trenutno vlada ovim žanrom. Igra bi sigurno bila bolja da nije linearnosti koja može pokvariti celokupan utisak prosečnom veteranu RPG žanra.

Naziv Igre:
Titan Quest
Žanr:
RPG
Razvojni Tim:
Iron Lore
Izdavač:
THQ
Veličina:
1 DVD
Datum izlaska:
Jun 2006
Ostatak screenshotova:
Titan Quest

Ocene:
Grafika: 90
Zvuk: 81
Igrivost: 80
Ukupna ocena:
81/100
Vrlo dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
  • Bettye
    Bettye

    Your comment is awaiting moderation.

    Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but
    after reading through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

    Look at my blog – Salvatore

  • Ivan
    Ivan

    Your comment is awaiting moderation.

    Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments?
    If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

    Here is my webpage :: Doris

  • Rebecca
    Rebecca

    Your comment is awaiting moderation.

    My relatives always say that I am killing my time here at net,
    except I know I am getting experience daily by reading such
    fastidious posts.

    my blog post; Carina

  • Wendell
    Wendell

    Your comment is awaiting moderation.

    I don’t know whether it’s just me or if everyone else encountering issues with your
    site. It looks like some of the written text in your content
    are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if
    this is happening to them too? This could be a issue with my internet browser because
    I’ve had this happen before. Thanks

    My website; toyota

  • Simon
    Simon

    Your comment is awaiting moderation.

    Every weekend i used to pay a visit this website, as i
    want enjoyment, as this this web page conations genuinely pleasant funny data too.

    my web-site; Wilfredo

  • Dawna
    Dawna

    Your comment is awaiting moderation.

    I always spent my half an hour to read this blog’s content every day
    along with a cup of coffee.

    Here is my web blog Bruce

  • Pilar
    Pilar

    Your comment is awaiting moderation.

    Howdy just wanted to give you a quick heads up.
    The text in your article seem to be running off the screen in Opera.
    I’m not sure if this is a formatting issue or
    something to do with web browser compatibility
    but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though!
    Hope you get the problem resolved soon. Thanks

    My site: Fatima

  • Chandra
    Chandra

    Your comment is awaiting moderation.

    Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article
    i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph.

    Also visit my web blog; Shawna

  • Rachel
    Rachel

    Your comment is awaiting moderation.

    Aw, this was an extremely good post. Taking the time and actual effort to generate a top notch article… but
    what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

    my webpage – glow4d rtp

  • Art
    Art

    Your comment is awaiting moderation.

    Thanks in favor of sharing such a pleasant idea, post is good,
    thats why i have read it fully

    Look into my blog post – Glow4d Rtp

  • Richelle
    Richelle

    Your comment is awaiting moderation.

    Thank you for some other informative web site.

    Where else could I get that kind of info written in such an ideal way?
    I have a mission that I am just now working on, and I
    have been at the look out for such info.

    My web site :: classicalmusicmp3freedownload.com

  • Victorina
    Victorina

    Your comment is awaiting moderation.

    What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads.
    I am hoping to contribute & help different customers like its helped me.

    Good job.

    Feel free to visit my blog Rtp glow4d

  • Nestor
    Nestor

    Your comment is awaiting moderation.

    Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
    to and you are just too fantastic. I really like what you’ve
    acquired here, certainly like what you are stating and
    the way in which you say it. You make it enjoyable and you still
    take care of to keep it smart. I can not wait to read much more
    from you. This is actually a wonderful site.

    Here is my web-site … https://www.fromdust.art/index.php/Play_Online_Slot_Machines_–_Your_Available_Choice_Of_Machine_Winning

  • Kian
    Kian

    Your comment is awaiting moderation.

    Hi! I simply wish to give you a huge thumbs up for the great information you have here on this post.
    I’ll be returning to your blog for more soon.

    Also visit my homepage: glow 4d slot

  • Bernadine
    Bernadine

    Your comment is awaiting moderation.

    Marvelous, what a weblog it is! This web site provides useful facts to us, keep it up.

    My web site :: eythar.org

  • Quinn
    Quinn

    Your comment is awaiting moderation.

    I am regular visitor, how are you everybody?
    This piece of writing posted at this web site is truly nice.

    My webpage; glow 4d

  • Fiona
    Fiona

    Your comment is awaiting moderation.

    Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
    I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time
    selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your design and
    style seems different then most blogs and I’m looking for something
    unique. P.S Apologies for getting off-topic but
    I had to ask!

    My homepage glow4d site

  • Mckenzie
    Mckenzie

    Your comment is awaiting moderation.

    Awesome website you have here but I was wanting
    to know if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
    I’d really like to be a part of online community where I can get feed-back from
    other knowledgeable people that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

    Check out my blog: glow4d link alternatif

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*