Velvet Assassin najava


Saveznički špijun iza neprijateljskih linija

Velvet Assassin je stealth igra inspirisana akcijama stvarnog savezničkog špijuna za vreme Drugog svetskog rata, Violete Sabo (Violette Szabo), koja je pomagala francuskom pokretu otpora iza neprijateljskih linija. Već sama činjenica da je inspiracija za priču potekla od stvarne osobe dovoljno je neobična u svetu igara, posebno zbog toga što je pomenuta hrabra špijunka u jednoj od misija bila uhvaćena od strane nacista i pogubljena. Još neobičnije je što igru razvija nemački tim Replay Studios, što je pokrenulo gomilu pitanja u intervjuima, na koja je tim spremno odgovorio. Naime, oni kažu da je lik ovog agenta fascinantan i njene akcije neverovatno kompleksne i hrabre, a da su Nemci odavno naučili da su u ratu bili negativci i da to odakle su ni na koji način neće uticati na radnju u igri. Još jedna zanimljiva informacija je da nemačka verzija igre neće nigde imati prikazane nacističke simbole jer su zabranjeni, dok će u evropskoj i američkoj verziji oni biti normalno prikazani.

Velvet Assassin 15 Velvet Assassin 16 Velvet Assassin 20

 

Gameplay je sličan onom u serijalu Splinter Cell: posmatraćete stražare skriveni, pamteći njihov način kretanja u patroli i vrebajući trenutak i putanju kojom im se možete krišom približiti i tiho ih likvidirati.  Glavni lik po imenu Violet Samer (Violette Summer), međutim, leži u bolničkom krevetu u komi, teško ranjena, a misije kroz koje je vodite zapravo su sećanja na protekle akcije. Veći deo misija su rekonstruikcija stvarnih, kao što su i lokacije realistično modelirane prema onima gde su se događaji odigrali, ali ima i onih koje su proistekle iz mašte kreatora.

Dok se šunjate po senkama ili čak usred dana u visokoj travi, bićete je nevidljivi za neprijatelje, što je vizuelno dočarano ljubičastom aurom oko tela vašeg lika. Zvuk takođe igra bitnu ulogu, pa morate paziti da vas neprijatelj ne čuje. Ukoliko uspete da im se prišunjate, imaćete priliku da izvedete jedan od 50-ak specijalnih poteza eliminacije, prikazanih slično kao u Manhunt-u. Leševe ćete, kao i u drugim stealth naslovima, morati da sakrivate u mrak u nadi da ih patrole neće otkriti i podići uzbunu. Moguće je i zviždukom ili pucanjem iz pištolja sa prigušivačem u zid blizu stražara u pravcu u kome želite da ga pošaljete namamiti ga u suprotnom pravcu od onog kojim želite da prođete. Nalik na Hitman-a, naša junakinja će moći da ukrade SS uniformu i prošeta ispred vojnika neotkrivena napredujući ka svom cilju.

Velvet Assassin 05 Velvet Assassin 09 Velvet Assassin 24

Neprijatelji imaju tri stanja: mogu mirno obavljati svoje dužnosti nesvesni vašeg prisustva, posumnjati ako vas čuju ili vide na trenutak, ili biti alarmirani i krenuti u potragu. Ukoliko budete otkriveni neprijatelji će uzbuniti druge, pa vam jedino ostaje da bežite i sakrijete se – kada prođe dovoljno vremena protivnički vojnici će se vratiti na svoja stražarska mesta i u patrole, pa ćete moći ponovo da pokušate da se prikradete. Pažljivo šunjanje vojniku iza leđa daće vam priliku da izvučete osigurač sa granate koju nosi za pojasom i odgledate ga kako se približava grupi drugih vojnika dok tajmer ne odbroji, a eksplozija odnese sve u vazduh. Imaćete na raspolaganju čitav arsenal (kolt, luger, MP40, bacač plamena, granate), ali vaš lik nije toliko vičan otvorenoj pucnjavi koliko je spretan u prikradanju. Osim toga, pogodak metka često neće oboriti protivnika, dok su tihi napadi nožem s leđa uvek smrtonosni. U nekim misijama biće vam na raspolaganju snajper, pa ćete se mnogih protivnika rešiti sa daljine.

Velvet Assassin 11 Velvet Assassin 13 Velvet Assassin 26

Morphine mod je nešto slično bullet-time modu koji naša junakinja može da koristi kada se nađe u teškoj situaciji suočena sa više neprijateljskih vojnika odjednom, što će zaustaviti vreme i omogućiti joj da pobegne ili eliminiše pretnju. U toku misija nailazićete na špriceve morfina koji će vam ovo omogućiti. Dužina trajanja morphine moda, količina zdravlja i brzina šunjanja unapređivaće se kako napredujete kroz igru, jer će sa svakim ubistvom vaš lik dobijati iskustvene poene. Vizuelno morphine mod izgleda odlično: beličasti ekran sa crvenim krvnim zrncima koja lebde po obodu uokviriće scenu akcije u kojoj Violeta u bolničkoj spavaćici efikasno eliminiše neprijatelja, potpuno neranjiva u tom trenutku. Kako objasniti ovo? Violeta je sve vreme u bolničkom krevetu, nesvesna i u bolovima, a groznica izaziva flešbekove kroz koje je vodite. Možda bol menja njenu percepciju prošlih događaja i u trenutku kada preovlada opasnost injekcija morfina ga ublažava i pomaže joj da se seti da je uspešno završila misiju. Međutim, previše morfina previše često ubrzo će dovesti do overdoziranja i Violeta neće uspeti da se odbrani od nacista.

Još jedna neobična činjenica vezana za ovu igru je da njen razvoj traje duže nego što je trajao Drugi svetski rat u kome se radnja odvija. Započeta još 2000. pod nazivom Resistance, zatim promenila ime u Sabotage i bila suočena sa bankrotom par izdavača. Razvojni tim nas uverava da je konačno u završnom stadijumu i da ćemo već na jesen moći da je igramo, što je odlična vest za ljubitelje stealth akcija.

Naziv igre: Velvet Assassin
Žanr igre: Stealth akcija
Razvojni tim: Replay Studios
Izdavač: Gamecock Media
Datum izlaska: oktobar 2008.
Screenshot-ovi: Velvet Assassin
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*