TrackMania Nations Forever opis


Opšta zbrka

Original igra, TrackMania Nations, pojavila se 2006. za manifestaciju Electronic Sports World Cup i brzo je postala favorit fanova vožnje širom sveta. Sa odličnom grafikom, skalabilnim i realističnim endžinom, besplatnim online modom i jednim od najboljih editora za kreiranje staza koji se pojavio, TrackMania Nations je i dalje hit i samo nedelju dana nakon izlaska preuzeta je više od milion puta.

TrackMania Nations Forever 00TrackMania Nations Forever 05TrackMania Nations Forever 06

Oni koji su pratili TrackMania serijal svesni su da je Nations zapravo samo proizvod za promovisanje TrackMania Sunrise, kompleksnijeg trkačkog naslova iz iste linije, a oba su se ujedinila pod imenom TrackMania United, koji, naravno, nije bio besplatan. Još uvek zbunjeni?

Francuski razvojni tim Nadeo oduvek je tvrdio da će se pojaviti nastavak Nations-a, a stigao je kao TrackMania Nations Forever. 500 mb-a downloada instalira se kao ekspanzija na originalni TrackMania Nations, ali ove dve igre kao da ne dele gotovo nikakav sadržaj jer TrackMania Nations Forever izgleda potpuno drugačije.

Izbacivanje ovog naslova onima koji su kupili TrackMania United omogućilo je da okupiraju iste online igre kao i oni koji su preuzeli besplatan TrackMania Nations, ali da bi to uradili, vlasnici TrackMania United moraju da preuzmu drugi, 900 mb težak fajl nazvan – pogodili ste – TrackMania Nations Forever. Može se reći da je sve ovo malo smešna i preterano konfuzna odluka Francuza, ali kada prođete pored ove zbrke, otkrićete da neverovatno zarazan naslov pršti od adrenalina.

TrackMania Nations Forever 08TrackMania Nations Forever 15TrackMania Nations Forever 16

Više od arkade

Izvođenje je maksimalno pojednostavljeno, što ne mora da bude loše, naprotiv. Korišćenjem četiri strelice na tastaturi ubrzavaćete, kočiti, skretati, a možete koristiti i  sirenu (čiji zvuk sami birate) koja generalno ne služi ničemu. Ovo je mesto gde se jednostavnost završava. Da biste svoj bolid sproveli stazom morate da vozite vrtoglavom brzinom kroz serije skokova, zaokreta, padova, prepreka, pa čak i vodenih zamki, a sve to za što kraće vreme.

Vaša konkurencija, kada igrate online, vozi istom stazom u isto vreme, ali za vas su oni duhovi (kao i vi za njih), a samim tim ih ne možete udariti ili na bilo koji drugi način poremetiti njihov progres. Ovo možda zvuči dovoljno jednostavno, naročito na prvim stazama u režimu za jednog igrača, ali kada pređete na multiplayer, shvatićete da tek tamo postoje neverovatno izazovne staze.

Bolja u svakom pogledu

Originalni TrackMania Nations bio je fantastična igra, kao i odličan LAN naslov, ali ograničen jednim istim okruženjem – stadionom. Izlaskom TrackMania Nations Forever, stadion je pretrpeo značajne izmene i sada se zove – da – Forever Stadium. Zapravo, Nadeo je nabacao sve staze prethodnih naslova kojih sada ima ukupno 65, pa ćete morati da se naviknete na vodene zamke, nove turbo panele, blokove i ogromnu količinu drugog sadržaja, a sve to bez "glupog realizma" koji bi upropastio zabavu. Postoje čak i off-road segmenti staze, a trke se mogu odvijati u bilo koje doba dana i noći. Tu je sada i editor staza, koji dolazi sa igrom, pa je moguće preuzeti one koje su pravili igrači širom sveta, što će igru održavati svežom još dug vremenski period.

TrackMania Nations Forever 13TrackMania Nations Forever 17TrackMania Nations Forever 18

Interfejs, koji ni dosad nije bio komplikovan, sada je još bolje organizovan i zaista je odličan. Ubačen je veoma koristan "odometer" koji pokazuje koliko metara ste prešli, ali takođe pokazuje drugima gde se nalaze nezgodne deonice koje stvaraju probleme. Sve u svemu, dizajn je atraktiviniji, bolidi su detaljniji i sve je savršeno ispolirano u odličan finalni proizvod.

Ono što nekima može zasmetati je po default-u uključena opcija za "track tips", pa zastave iznad vodećih učesnika trke, kao i druga grafička pomagala mogu da stvore zbrku na ekranu. Na sve to, međutim, zaboravite kada vidite fenomenalnu liniju pobednika na kraju staze. Naravno, možete isključiti sve vizuelne efekte koji vas iritiraju.

Par novina

U par bitnih novina u spada i sistem checkpoint-a. U staroj igri, checkpoint je zapravo deo staze kroz koji morate da prođete. U Forever-u možete da ih zaobiđete jer nisu striktno vezani za stazu.

Takođe, sada možete da pritisnete reset dugme (Enter) koje vas trenutno vraća na poslednji checkpoint kroz koji ste prošli. Veoma je korisno kada se zaglavite na stazi, ali nećete ga koristiti često jer oduzima previše dragocenog vremena. Pritiskom na dugme Backspace isto toliko brzo ćete restartovati trku.

Serveri širom sveta su prepunjeni od izlaska igre, a da bi pratili omiljene sada ih možete dodati u favorites listu i to dok ste u igri. Još jedan dodatak je podrška za 3D naočare, čija primena u ovom tipu igre i nema velikog značaja, ali je svakako lepa novina za malo onih koji ih poseduju.

TrackMania Nations Forever 09TrackMania Nations Forever 10TrackMania Nations Forever 11

Stara, proverena formula

TrackMania Nations oduvek je bila igra koja je mogla da vas natera da se istovremeno i smejete i plačete. Makar jednom ste poželeli da zakucate sekiru u svoj PC, jer je uvek postojala neka staza koju jednostavno nikada niste uspeli da završite, ili jedan isti skok koji uvek zabrljate. Duh originalnog Nations-a ne samo da je zadržan, već je i poboljšan naslovom TrackMania Nations Forever –  drmaće veliki broj igrača još dug vremenski period.

Naziv Igre: TrackMania Nations Forever
Žanr igre: Racing
Razvojni Tim: Nadeo
Izdavač: Focus Home Interactive
Datum Izlaska: 16. april 2008.
Veličina: 500 MB
Preuzimanje: TrackMania Nations Forever
Screenshotovi: TrackMania Nations Forever
 

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium IV 1.6GHz / AthlonXP 1600+
RAM: 256 MB / 512 MB za Windows Vista
VGA: 16 MB DirectX 9.0c kompatibilna

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium IV 3.0GHz / AthlonXP 3000+
RAM: 1 GB
VGA: 256 MB sa Pixel Shader 3.0 podrškom

Ocene:
Grafika: 88
Zvuk: 86
Igrivost: 94

90/100 Izvanredno

+ Neverovatno zarazna, prelepa okruženja, besplatan online mod
– Povremeni sitni zvučni bagovi, postaje konfuzno sa 40+ bolida na ekranu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*