Red Faction: Guerilla najava


Rušilačka snaga pokreta otpora

Red Faction serijal poznat je po tome što je u svet igara uveo sasvim novu zabavu: destruktivnu okolinu. S obzirom na to da ste u ulozi rudara i naoružani ste moćnim alatkama, zašto bi vam zidovi ili pod bili prepreka na putu? Pa vaše oruđe/oružje ionako služi za bušenje zemlje i dizanje stena u vazduh! Razvojni tim Volition pružio vam je šansu da ga koristite i u "rudarske" svrhe njihovim proslavljenim GeoModom. Red Faction 2001. i Red Faction 2 iz 2003. obilno su koristili ovaj neobični gameplay mehanizam – igrači su prvi put dobili priliku da unište šta god požele, bilo da su u pitanju delovi terena ili građevina… Zaključana vrata i lavirinti hodnika više nisu bili problem kada rukujete oružjem koje lako probija zidove.

Red Faction Guerilla 03 Red Faction Guerilla 05 Red Faction Guerilla 12

 

Iako Red Faction: Guerilla nasleđuje mnogo toga od svojih prethodnika, razvojni tim je ovoga puta planirao i neke značajne promene. Odustajanje od prvog lica jedno je od najvećih iznenađenja. Naime, Red Faction: Guerilla je pucačina iz trećeg lica, koja igračima više neće nametati linearnu strukturu priče, već kao serijali GTA i Saints Row nudi avanturu u otvorenom svetu po kome se možete slobodno kretati. Prelazak na treće lice razvojni tim opravdava lakšim pregledom okoline u trenutku kada se oko vas ruše zgrade i pogodnijim korišćenjem zaklona u toku okršaja (delovi srušenih zidova i stubova mogu se koristiti kao zaklon sve dok neprijatelji i njih ne poruše). Pored toga, planirano je i nekoliko modova multiplayera sa 16 igrača fokusiranih na stratešku igru baziranu na destrukciji terena i struktura.

Priča je i dalje smeštena na Marsu, 50 godina nakon događaja u originalnom naslovu Red Faction, a nalazite se u ulozi vojnika pokreta pobunjenika protiv režima EDF-a (Earth Defense Force). Dok se borite za slobodu potlačenih radnika, sejaćete pustoš po površini Marsa, od izolovanih rudnika sve do glavnog grada Eosa, sedišta vladavine EDF-a. U akcijama ćete uglavnom koristiti gerilsku taktiku jer pokret otpora i dalje nema dovoljno pristalica spremnih za otvoreni sukob, pa odatle i potiče naslov. Ciljevi će biti neutralisanje neprijateljske žive sile, vozila, opreme i objekata koji služe za propagandu. Možete pratiti glavnu priču, postepeno otključavajući nove misije i pristup drugim delovima kolonije, ali možete i slobodno birati bilo koje sporedne misije, koje su prikazane na minimapi. Neprijatelji će se povući iz delova koje ste oslobodili, ali će moći ponovo da izvedu napad i okupiraju istu zonu. Stanovništvo oslobođenih zona dobiće volju da se pridruži pokretu otpora i pomogne u borbi protiv režima ohrabreno vašim uspešnim akcijama.

Red Faction Guerilla 02 Red Faction Guerilla 06 Red Faction Guerilla 10

GeoMod na neki način nadoknađuje ono što je standardni način igre, gde vatreno oružje, mine i oružje za blisku borbu služi za završavanje određenih ciljeva. Objektivi će nekad biti konkretno rušenje pojedinih tačaka od interesa. Međutim, nekad ćete biti suočeni sa velikom armijom, gde u otvorenom sukobu vaši drugovi iz pokreta otpora i vi nemate mnogo šansi da pobedite. U tom slučaju moraćete da iskoristite činjenicu da je okolina podložna uništenju da biste na neki način olakšali borbu. Recimo, kada se neprijateljske snage nalaze locirane ispod mosta, logično bi bilo da ga raspoloživim oružjem i eksplozivom srušite, pri čemu će većina njih biti eliminisana, a onda se sukobite sa preostalima.

Pored pušaka, mina i raketnih bacača, rukovaćete i velikim rudarskim čekićem koji je modifikovan da se koristi kao oružje, ali zadržava i svoju primarnu funkciju, kao oružje za rušenje koje velike zgrade može da sravni sa zemljom za par minuta. Postoji mnogo vozila kojima se može upravljati (većina njih su modifikovana rudarska vozila, npr. buldožeri, ali tu su i tenkovi i kamioni), a najimpresivniji su, sasvim sigurno, veliki roboti (walker mechs, koji se inače koriste za kopanje i podizanje tovara).

Red Faction Guerilla 07 Red Faction Guerilla 13 Red Faction Guerilla 09

Suprotno očekivanjima, engine ne prikazuje samo animaciju rušenja. Sve građevine su "izgrađene" od cigli, betona, čeličnih šipki, po arhitektonskim planovima zasnovanim na fizici kao u stvarnom svetu (sa proračunatim masama, pritiscima na određene strukture, silom udara), a i rušenje se odvija u stvarnom vremenu, te možete očekivati realistične promene izgleda građevine tokom demoliranja, dok materijal viri iz vašeg rušilačkog remek-dela. Grafički, ovaj naslov mnogo je napredniji od pređašnjih iz serijala, pa će vatra, dim, prašina i komadi betona koji lete pri demoliranju izgledati realistično. Porušene strukture ostaju u istom stanju sve vreme jer je ovo perzistentni svet sa naglaskom na realizmu, osim ako neprijateljske snage te strukture ne smatraju vitalnim i ne krenu u njihovu popravku (pa se može desiti da poprave neki most bez koga bi im bio onemogućen transport jedinica).

S obzirom na to da je GTA serijal omiljen među igračima baš zbog ovakvog open-end sveta u kome igrači mogu sami da biraju šta i kada žele da igraju, njegova kombinacija sa potpuno destruktibilnom okolinom i relističnom fizikom zvuči kao ambiciozna ideja koja lako može naći svoju publiku. Uspešnost njene realizacije moći ćemo da proverimo tek početkom 2009. godine, kada se Red Faction: Guerilla pojavi u prodaji.

Naziv igre: Red Faction: Guerilla
Žanr igre: Akcija
Razvojni tim: Volition, Inc.
Izdavač: THQ
Datum izlaska: početak 2009.
Screenshot-ovi: Red Faction: Guerilla
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*