Perry Rhodan opis


SF avantura

Peri Rodan (Perry Rhodan) je u Nemačkoj stekao veliku popularnost kao junak naučno-fantastičnog serijala koji se objavljuje vec preko 45 godina, ali kritika i čitaoci u ostalom delu sveta nisu bili toliko oduševljeni njegovim avanturama. Ovoga puta pokušaće da osvoji širu publiku na novom mediju, u vidu point & click space opere izvanredno oslikanih 2D pozadina, dosta neuspešnijih 3D likova, solidnih zagonetki i nažalost nezadovoljavajuće priče.

Perry Rhodan 01 Perry Rhodan 05 Perry Rhodan 19

Kako izgleda daleka budućnost

Igra na prvi pogled stvarno izgleda izvanredno. Mnogo scena deluje kao pozajmljeno iz serijala Star Wars, ali zato sigurno nisu manje prijatne za oko. Horizont sa nepoznatim mesecom na nebu kojim proleću svemirske letelice, pejzaži pustih planeta, velelepne građevine sa dokovima za pristajanje, jezivi grad-rudnik sačinjen od rđavih metalnih konstrukcija koje se prostiru kilometrima naniže, ogromne skulpture na ulazu u muzej okupane sunčevom svetlošću, zvezdane kapije i teleporti, hologramske reklame, razne rase vanzemaljaca i mnoštvo robota – sve ovo stvara fantastičnu atmosferu i odlično se uklapa u temu igre. Dvodimenzionalna pozadina je uvek prelepo animirana, stvarajući sliku živog sveta oko vas. Nesumnjivo je da je u dizajn i samu prezentaciju uloženo mnogo truda i talenta, pa taj deo igre zaslužuje svaku pohvalu. Problem nastaje kada izbliza pogledate 3D modele likova, jer deluju kao nezgrapne plastične igračke, pokreti su im neprirodni i slični kretanju robota, a animacija lica je loša. Sinhronizacije pokreta usana sa govorom nema, bar ne ako igrate igru na engleskom jeziku.     

Perry Rhodan 20 Perry Rhodan 22 Perry Rhodan 27

Besmrtni? Heroj?

Tri hiljade godina nakon susreta glavnog junaka sa svemirskim putnicima Arkonidima na Mesecu, koji su mu podarili večni život i stavili sudbinu Tere u ruke, za vreme iznenadnog raketnog napada nepoznati bojni roboti kidnapuju njegovu nekadašnju ljubav, Mondru. Mnogi sistemi su oštećeni, a jedina letelica kojom Peri može da odleti do teranskog univerziteta i sazna nešto više o ostacima borbenog robota i predmetu Mondrinog istraživanja, najverovatnije glavnom razlogu otmice, cuvana je od strane vojnika. Njegov dugogodišnji prijatelj i sekretar teranske bezbednosti smatra da (besmrtnog) regenta treba sačuvati od opasnosti dok se ne razjasni situacija i ostavlja ga zarobljenog u rezidenciji. Ovaj paradoks je nemoguće objasniti bilo kako drugačije osim lošim scenarijom i veštačkim nametanjem bar sat vremena zagonetki, nakon kojih shvatate da pozicija regenta našem junaku ne obezbeđuje ni poslušnost običnih majstora i vojnika, a godine života provedenih pored numerisanih prostorija svojih najboljih prijatelja ne znače da im je zapamtio brojeve na vratima (pa čak ni da može da ih pozove i pita umesto da pola sata pokušava da ih odgonetne). Kada konačno uspe da stigne do akademije, istraga dovodi do otkrivanja ubistva šefa instituta za robotiku, za koje biva optužen lično Rodan, i to od strane svog najboljeg prijatelja(?!). U bekstvu iz pritvora pomaže mu svemogući haker, mistična figura koja iz pozadine vuče sudbonosne poteze za više rasa koje nastanjuju ovaj univerzum. Urbane legende koje čujete o njemu učiniće da ovaj misteriozni lik ujedno bude i jedini koji će vam makar malo zagolicati maštu, bar dok ga ne sretnete, jer se ispostavlja da mu nije ostalo ni toliko zdravog razuma da može da izgovori par smislenih rečenica.

Perry Rhodan 34 Perry Rhodan 38 Perry Rhodan 39

Još jedna od nelogičnosti je sukob sa telohraniteljem glavnog negativca. Kada ona počne da puca, Peri će pod izgovorom da nema pištolj (a pošao je da spasava svoju bivšu ljubav od opasnih borbenih robota!), otrčati u najbližu kantinu da uceni teško bolesnog i totalno drogiranog bivšeg vojnika da je se reši umesto njega, u zamenu za serum koji će mu spasiti život. Vrlo humano od strane našeg junaka, uz blistavu demonstraciju njegove legendarne hrabrosti i par komentara kako je besmrtan pa njemu taj serum ionako ne treba. Jedan sjajan trenutak igre je razgovor sa napadačicom, kada ona, na mostu ispod koga je bezdan (zarobljena energetskom sferom zahvaljujući intervenciji vojnika kome je naš heroj tako "velikodušno" spasio život), ironično kaže Periju "Zašto ne skočiš dole i proveriš tu svoju besmrtnost?" Verujte mi, vredelo je odigrati igru samo zbog ovog trenutka, jer je u jednoj rečenici sročila moje totalno razočarenje konceptom besmrtnosti, koja ne služi ničemu, i očigledno sumnjivo stečenim nazivom heroja jedne civilizacije. Da li treba naglasiti da je kraj priče više nego nezadovoljavajući?

Solidan pokušaj

Ovo je point & click avantura sa relativno standardnim interfejsom i kontrolama, gde će najveći problem da vam predstavlja lov na predmete koji su interaktivni, a toliko su slični da se uopšte ne odvajaju od pozadine. Pritiskom na taster s igra će pokazati sve interaktivne tačke na ekranu pa ovo donekle rešava problem. Inventar je na dnu ekrana, predstavljen ikonama, koje možete prevući do kompjutera i dobiti detaljne podatke, ili do drugih likova koji sa njima mogu da interaguju, a moguće ih je i kombinovati međusobno.

Perry Rhodan 33 Perry Rhodan 35 Perry Rhodan 37

Zagonetke su u najboljem slučaju solidne, uglavnom nisu preteške, bar dok je jasno šta treba uraditi. Za par njih ćete verovatno morati da potražite rešenje na Internetu, jer igra ne pruža nikakve tragove niti ima neke logike iza njih. Doduše, od ove bolesti boluje dobar deo point & click avantura, što nikako ne treba da bude opravdanje za loš dizajn problema. Igra je potpuno linearna, pa će vas zagonetka s kojom imate problema ostaviti bez mogućnosti da napredujete sve dok je ne rešite. U pojedinim situacijama, kada treba više puta kliknuti mišem da bi se rešila neka zagonetka, Peri će svaki put ponavljati isti komentar što stvarno ume da bude iritantno.

Igra zapravo nije loša, samo nije ni dovoljno kreativna ni dovoljno originalna u pogledu zagonetki i priče, što je osnova ovog žanra. Za ljubitelje je naučno-fantastična point & click avantura osveženje koje su dugo čekali, makar i sa slabom pričom i karakterima za koje vas ništa ne vezuje. Dužina je taman kolika treba da bude, tako da ustaljeni ritam u traženju tragova i prevazilaženju prepreka ne postaje dosadan. Logičnija priča i dopadljiviji likovi, koji se ponašaju u skladu sa svojom reputacijom, kao i balansiranje nagrada za uloženi trud igrača, mnogo bi učinili za ovu igru. Ovako je samo solidan pokušaj, koji će vas zabaviti nekoliko dana ako možete da joj oprostite očigledne nedostatke.

Naziv Igre: Perry Rhodan
Žanr igre: Point & Click avantura
Razvojni Tim: 3d-io
Izdavač: Deep Silver
Datum Izlaska: 20. Maj 2008.
Veličina: 1 DVD
Screenshotovi: Perry Rhodan
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.5GHz Intel ili ekvivalentni AMD 
RAM: 1 GB
VGA: Radeon 8500 / GeForce 3 sa 64 MB
Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4GHz Pentium ili ekvivalentni AMD
RAM: 2GB
VGA: Radeon 9600XT / GeForce 6600GT sa 256 MB

Ocene:
Grafika: 73
Zvuk: 70
Igrivost: 65
64/100 Prihvatljivo

+ Prezentacija
– Nelogičnosti u priči, animacija 3D modela

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*