Audiosurf opis


Nešto novo

PC gaming scenom danas dominiraju pucačine, strategije, RPG i drugi popularni žanrovi. Ova igra je pravo osveženje, jer ne pripada ni jednom od pomenutih. Proizvod je mešavine gameplay elemenata u hibrid, koji prosto "zrači" inovativnošću. Igra kombinuje zagonetku, trku i ritam, u formulu koja je neverovatno zarazna. Audiosurf, definitivno nije nešto što se često sreće u industriji zabavnog softvera, a saznaćete i zašto.

Audiosurf 17 Audiosurf 23 Audiosurf 3

Svemirski brod na autoputu

Ono što Audiosurf radi, je prilično jednostavno. Nakon odabira željenog karaktera (nešto nalik malom svemirskom brodu) i željene pesme, pokušavaćete da poređate obojene blokove, koji dolaze nekom vrstom "superautoputa", udarajući ih svojim brodićem. Dok ovo radite, oni popunjavaju "grid" (mrežu, rešetku), u donjem delu ekrana. Ako uhvatite tri ili više blokova iste boje zaredom, u jednu kolonu, oni će nestati i doneti vam određeni broj poena. Punjenje mreže do kraja, različitim bojama je loša ideja, pa određene boje treba izbegavati. Način sakupljanja i slaganja blokova se razlikuje, u zavisnosti od moda koji ste izabrali, ali o tome nešto kasnije.

Nikad isto

Forma nivoa i raspored blokova se doslovno zasnivaju samo na tempu i ritmu pesme koju ste odabrali. Iz menija najpre birate pesmu, uz koju želite da igrate, a igra će odrediti brzinu izvođenja i "reljef" staze, na osnovu najdominantnijih zvučnih efekata, dajući prednost vokalima i gitari. Tokom "mekših" delova pesme, kretaćete se sporije i pod većim nagibom, a za vreme onih intenzivnijih, strmoglavo ćete juriti nizbrdo. Crveni i žuti blokovi (toplijih boja), se pojavljuju upravo na ovim bržim deonicama i donose najviše poena, dok se na sporijim nalaze plavi, zeleni i drugi (hladnijih boja), koji vrede srazmerno manje. Sve ovo podseća na jedan ogroman, šaren, futuristički "roler coaster". Generisanje igrivih nivoa, na osnovu muzike, nije nimalo jednostavno, a ova igra to radi i brzo i dobro.

Audiosurf 2 Audiosurf 25 Audiosurf 15

Za svačiji ukus

Audiosurf dodaje mnogo novih gameplay elemenata u zavisnosti od težine i moda koji ste izabrali. Postoje tri nivoa težine: Casual, Pro i Elite; koji god odabrali, svaki poseduje različite modove, kao što su Basic, Pusher Eraser, Pontman, Vegas i mnogi drugi, a svaki od njih i brodić, sa jedinstvenim sposobnostima. Basic mod je najednostavniji i u njemu skupljate samo jednobojne blokove, dok su drugi sivi i treba ih izbegavati. U Pusher modu možete gurati i skupljati blokove sa strane, dok u Eraseru možete da izbacujete blokove koje ste greškom udarili. Stvari postaju malo komplikovanije u Pointman modu, gde skupljate blokove u pet različitih boja. Postoji više modova koje možete odabrati, pa nije teško naći onaj koji vama najviše odgovara. U svakom od njih, morate paziti na različite stvari, pa samim tim i zahtevaju različitu vrstu koncentracije. Ne očekujte da nakon kratkog vremena prođete dobro u nekom od modova na Elite težini, za to će biti potrebno mnogo vežbe, a ako mislite da ste pravi "master" igre, Ironmod će vas sigurno razuveriti, jer je mnogo brži i ako prepunite kolonu, "your finished". U drugu ruku, ako samo želite da se relaksirate i ne mučite se slaganjem boja, igra nudi FreeRide mod. FreeRaid vam dozvoljava da surfujete pesmom bez brige o pravljenju "color clustera", umesto toga, samo ćete razgledati nivoe i uživati u muzici. Koji god da izaberete, Audiosurf će vas u svakom slučaju zabaviti. Kombinacijom različitih modova i pesama, menja se i način izvođenja, tako da nikada nećete igrati istu igru dvaput, a to je velika replay vrednost i još jedan plus. U igri postoji i odličan mod za dva igrača pod nazivom Double Vision. Ako ste ljubitelj balada i "laganijih stvari", nemate razloga za brigu, jer izvođenje neće postati dosadno i manje intenzivno. Pomeranje brodića levo-desno, mišem, je lako, ali tastatura ovo radi primetno agresivnije. Još jedna komponenta igre, vredna pomena, je mogućnost "kačenja" rezultata, na sajt developera, čime ste u mogućnosti da se takmičiti sa igračima širom sveta i saznate koliko ste dobri u određenoj pesmi.

 

Lepo, a bez puno šminke

Vizuelno, Audiosurf je jednostavna, ali veoma privlačna igra. Ne očekujte prštanje shadera i forsiranja hiljada poligona. Sve je lepo stilizovano i šareno. Svaki nivo (mod) je obasjan neonskim, treperućim svetlima i nekom vrstom prelepog vatrometa, koji se pojavljuje kada napravite "score". Grafički, nivoi se ne razlikuju mnogo jedan od drugog, ali se zato razlikuju brodići kojima upravljate i koji su takođe jednostavni, ali vrlo simpatični. Tokom intenzivnijih delova pesme, dok jurite nizbrdo, kamera se približava i njiše, stvarajući fenomenalan osećaj brzine. Jedina zamerka se može uputiti glavnom meniju, koji nije tako maštovit kao ostali aspekti igre i dosta je nepregledan. Logično je da veći deo opcija bude po sredini, ali ovde je jedan deo u gornjem delu, a drugi (u vidu sićušnog checkboxa) u donjem delu ekrana. "Single click" navigacija, kroz foldere sa muzikom, može izazvati blagu frustraciju, jer je većina korisnika navikla da koristi dupli klik za njihovo otvaranje

 

Muzička želja

U Audiosurfu se sve vrti oko muzike, a ovo je i očigledno po odnosu, koji ova igra ima sa njom. Nema mnogo zvučnih efekata implementiranih u samu igru i jedino što ćete čuti su efekti sudara vašeg brodića sa blokovima, propraćeni efektima njihovog nestajanja. Programeri iz BestGameEver tima odlično su realizovali ideju, da sami, po svojoj volji, definišete audio komponentu igre. Audiosurf podržava veliki broj audio formata, uključujući MP3, M4A, OGG i WMA fajlove, kao i audio diskove. Ukratko, zvučna podloga je dobra onoliko koliko vi to želite.

Šta reći na kraju. Ovo je delo strasti, igra koju ne sme propustiti niko, a naročito ne neko čije je interesovanje za muzikom makar malo iznad proseka. 
 
Naziv igre: Audiosurf
Žanr igre: Music Action
Razvojni tim: BestGameEver
Izdavac: Valve
Datum izlaska: 15. februar 2008
Veličina: 400 MB, Steam
Screenshotovi: Audiosurf
Diskutuje o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium 4 1.6 GHz ili ekvivalentan AMD
RAM: 512 MB
VGA: NVIDIA GeForce 2 ili ATI Radeon 8500 sa 32 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium 4 2.4 GHz ili ekvivalentan AMD
RAM: 1GB
VGA: DirectX 9 kompatibilna sa 128 MB

Grafika: 88
Zvuk: 86
Igrivost: 90
88/100 Vrlo Dobro

+ Koncept, dinamičnost, replay vrednost, broj modova
– Nepregledan meni

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*