Age of Conan prvi utisci


Funcom, koji je već odavno poznat MMORPG populaciji zahvaljujući naslovu Anarchy Online, odnedavno je izbacio potencijalni "WoW-killer" Age of Conan: Hyborian Adventures. Posle dužeg beta testiranja, u kojem smo i mi imali prilike da učestvujemo, prenosimo vam naša iskustva.

Otvoreno-zatvoreni beta

Pre svega bih naglasio da je primerak igre koji je stigao do nas bio, naravno, u beta fazi. Beta testiranje je trajalo nekoliko meseci i pratila ga je određena aura neprofesionalnosti. Radi se o tome da je Funcom ponudio dve vrste beta verzije igre, a registrovanje na jednu nije nikako značilo učešće u drugoj, što je dovelo do masovne konfuzije kod igrača (da li zbog njihove nepažnje prema sitnom tekstu u dnu ili nepotrebnog komplikovanja, ostaje na vama da prosudite). Ali, na stranu sve to, beta testiranje je sada završeno i finalni proizvod je pred nama. Nažalost, iz razloga koje ne bih navodio, višemesečnom testiranju smo imali prilike da učestvujemo pri samom kraju, a s obzirom da je Age of Conan, kao i svaki drugi punokrvni MMORPG, masivan i zahteva višenedeljno igranje da bi se prikupilo dovoljno iskustva za pisanje opisa iole vrednog čitanja, ovaj tekst smatrajte kao nešto između najave i opisa. Krenimo redom.

 

Age Of Conan 11 Age Of Conan 2 Age Of Conan 3

Konan Simerijanac

Pretpostavljam da je Konan poznat dobrom delu čitalaca, mahom zahvaljujući i filmu koji je rađen po stripu. Očigledno, igra je smeštena u isti univerzum, u kojem Konan vlada Akvilonijom kao heroj Hiborije. Suprotno onome što ste možda pretpostavili, ne preuzimate ulogu nad samim Konanom, već je on sporedni lik kojeg ćete imati prilike da sretnete. Počinjete tako što vaš brod, na kojem ste sluga, biva potopljen i vi se budite na plaži blizu grada Tortage. Tortage najpre služi kao tutorijal koji će vas uvesti u sistem igre i prve zadatke na putu do otkrivanja vašeg skrivenog potencijala.

Pre svega ovoga potrebno je napraviti vaše virtuelno "ja", tokom čega ćete se prijatno iznenaditi. Iako u drugim, sličnim naslovima treba samo izabrati pol, rasu, klasu i eventualno par aspekata fizičkog izgleda, Funcom je za razliku od njih mnogo više pažnje posvetio generatoru karaktera. Spremite se za gomilu slajdera, opcija i sitnih nameštanja, pored kojih možete provesti dobrih 45 minuta dok ne postignete željeni rezultat. Ovo nikako ne treba shvatiti kao kritiku, već upravo suprotno; vašeg lika možete prilagoditi na gomilu načina, što kao rezultat ima činjenicu da su jako male šanse da vidite dva ista lika u igri (oni koji prihvataju default vrednosti se ne računaju, naravno). Možete da birate jednu od tri ponuđene rase (Aquilonian, Cimmerian i Stygian), a od vašeg izbora zavisi dalje definisanje arhetipa (priest, soldier, rogue ili mage) i klase, koje nećemo nabrajati, ali ćemo reći da ih ima ukupno 12 ili 3 za svaki arhetip.

Kada završite sa finim podešavanjima i počnete igru, iskusićete manje-više isto što bi vam ponudila skoro bilo koja druga, slična igra. Dobićete kratko objašnjenje o kontrolama, kako da se krećete i napadate, kako da koristite mapu…uglavnom standardan početak jednog MMORPG-a, ali istovremeno i mnogo više od toga.

 

 Age Of Conan 13 Age Of Conan 4 Age Of Conan 8

Surovo

Ako ste čitali neke od brojnih članaka vezane za Age of Conan objavljivanih tokom izrade igre, onda verovatno znate da melee borba ovaj put neće biti puko kliktanje na neprijatelje i eventualno na prečice raznih skill-ova. Razvojni tim je od početka najavljivao da će Age of Conan imati mnogo razrađeniji sistem od svojih konkurenata i ovo ćete iskusiti već u prvim borbama. O čemu se tu tačno radi? Recimo da ste izabrali da budete neka od ponuđenih vrsta tipičnog warrior-a, sa mačem u ruci i gnevom u očima. Kada napadnete neprijatelja, primetićete tri indikatora oko vaše potencijalne žrtve. Ti indikatori označavaju trenutnu slabu tačku na koju trebate da ciljate. Samo napadanje se vrši pritiskom na tastere 1, 2 ili 3, u zavisnosti od toga da li hoćete da napadate sa leve, desne strane ili odozgo. Neprijatelji će svoj stance stalno menjati i nikako ne možete da jednostavno uvek koristite isti napad jer je razlika između udaranja u slabu tačku i onu koja je zaštićena jako velika. U početku će vas ovakav sistem možda pomalo i zbuniti, ali posle kratkog vremena adaptiranja brzo ćete shvatiti kad šta treba da pritiskate.

Tokom prvih borbi takođe ćete shvatiti zašto se na omotu igre nalazi veliko slovo M. Funcom je hteo da što vernije prenese brutalnu i surovu atmosferu prikazanu u knjigama Roberta E. Hauarda, što znači da neprijatelji obilno krvare, a posebno su impresivne skriptovane scene koje prikazuju fatality-je ako uspešno iskombinujete vaše udarce. Odsecanje udova, smrskane glave i svi ostali oblici "kreativnog" dokrajčivanja neprijatelja jasan su pokazatelj da se radi o igri namenjenoj isključivo odraslim licima. Da li će vas ovakva priroda igre odvratiti od nje, zavisi od vašeg ukusa, ali je svakako dobrodošla razlika u odnosu na šarenilo koje karakteriše World of Warcraft. Ostali arhetipovi koji se ne bore prsa u prsa nisu nimalo ostali bez pažnje: možete biti healer kojem količina lečenja zavisi od količine nanesene štete (dakle, nema ništa od pukog kliktanja na heal magiju, morate i da aktivno učestvujete u borbama), mage vam donosi mogućnost pet-a (ako izaberete da budete demonologist), a razorne magije se podrazumevaju. Interesantno je da niste ograničeni na soldier ako vam melee borba najviše odgovara, jer se dosta drugih klasa, pored toga što koriste magije, bori upravo hladnim oružjem.

Dan i noć

Karakterstika svih MMORPG naslova jeste gomila quest-ova, pomoću kojih zarađujete najbitniji resurs: experience poene. Po tome se Age of Conan nimalo ne razlikuje od svojih konkurenata: već u Tortage-u vas iza svakog ćoška čeka neko kome treba nešto da se sakupi, donese, odnese… Dakle, i ovde je sleđen dobro ustaljeni recept klasičnih početničkih quest-ova i zbog toga igri ne zameramo na ovome.

Međutim, postoji jedan veoma bitan detalj koji celu sitaciju sa quest-ovima poprilično menja. Budući da vi niste generični ratnik koji sledi iste ciljeve kao ostali, nego nastojite da otkrijete zapostavljene osobine i ostvarite vašu sudbinu, pored gomile sporednih zadataka imate i jedan glavni, tzv. storyline quest. Rešenje za koje se Funcom opredelio je nešto što se retko viđa u MMO igrama. Radi se o tome da "obične" quest-ove radite tokom dana, kada su prisutni i ostali igrači, kao i svi prodavci, dok kada se opredelite za glavni quest, dan se menja za noć i nastavljate da igrate sami (slično kao, na primer, u Guild Wars kada izađete iz gradova). Noću ne rade ni prodavci, tako da se možete usredsrediti na izvršavanje ciljeva, kojih u svakoj fazi ima više. Prelazak između "dnevnog" i "noćnog" igranja se vrši jednostavno, putem pričanja sa odgovarajućom osobom, i svakako je preporučljivo da se za njih dobro pripremite dok igrate danju.

 

Age Of Conan 20 Age Of Conan 16 Age Of Conan 6

Solidan start

Age of Conan je već od prvih najava bio u centru pažnje. Neki su otišli toliko daleko da ga čak nazovu i sledećim World of Warcraft-om. Da li će u tome uspeti, za sada je prerano reći, ali bi to svakako bio impozantan zahvat s obzirom na milione fanova koje treba "preoteti" od Blizzard-a. Uspeh je bio prisutan od prvih momenata prodaje, a tu se najviše misli na skoro momentalnu prodaju prvih 250.000 naloga, koji su bili u mogućnosti da počnu sa igranjem tri dana pre ostalih kupaca. Za sam kraj bismo napomenuli da iz već navedenih razloga nismo bili u prilici da isprobamo i PVP deo igre, a bez toga nijedan opis MMORPG naslova (a još manje ovog, prvenstveno zbog najavljenih masivnih GvG borbi i sličnih multiplayer poslastica) nije kompletan. Bilo kako bilo, legije fanova se uveliko povećavaju, a ako tražite MMORPG sa oznakom 18+ umesto šarenila, ali i sa obilnom količinom krvavih scena, onda nema potrebe da tražite dalje – Age of Conan je za vas.

Naziv igre: Age of Conan – Hyborian Adventures
Žanr igre: MMORPG
Razvojni Tim: Funcom
Izdavač: Funcom, Eidos
Datum izlaska: 20. maj 2008.
Screenshot-ovi: Age of Conan – Hyborian Adventures
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

 

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 4 3 GHz ili AMD ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: NVIDIA GeForce 6600 ili ATI Radeon 9800

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz Intel Core 2 Duo ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: NVIDIA GeForce 7900GTX

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*